Meteo razglednica

Andaluzija, zemlja topline, strasti i jarkih boja

21.09.2021.

autor: Đurđica Marković

Samo dan dijeli nas od početka jeseni, onog pravog, astronomskog. Dani se pomalo skraćuju, sunčanih je sati sve manje, a tmurnih oblaka sve više. Srećom, u Europi postoje krajevi u kojima su tmurni dani rijetkost, a pravu zimu niti ne poznaju.

Najpoznatije takvo područje predstavljaju dijelovi španjolske pokrajine Andaluzije (španj. Andalucía), autonomne zajednice i povijesne regije južne Španjolske, smještene na jugu Iberijskog  poluotoka, uz obale Atlantskog oceana i Sredozemnoga mora. Dragulj Španjolske, kako ju često nazivaju, najtoplija je i  najsunčanija regija europskog kontinenta s prosječno oko 3.000 sunčanih sati godišnje!

Sastoji se od osam (8) pokrajina: Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga i Sevilla.

Andaluzija obuhvaća prostranu, prema Atlantskom oceanu otvorenu dolinu rijeke Guadalquivir, koju s juga i istoka zatvara Andaluzijsko gorje (Mulhacén u Sierra Nevadi, 3479 m), a sa sjevera Sierra Morena. Regija je to najrazličitijeg terena i vegetacije u čitavoj Španjolskoj. Ogromni su kontrasti između alpskih planina i borovih šuma na visokim nadmorskim visinama, sušnih i neplodnih pustinja i plodnih navodnjavanih ravnica s nasadima suptropskog voća.

Srce Andaluzije sliv je rijeke Guadalquivir  i s njom povezanih ravnica. Rijeka Guadalquivir teče jugozapadno kroz gotovo cijelu Andaluziju, prolazeći pored gradova Córdoba i Sevilla prije nego što se izlije u Atlantski ocean zapadno od Cádiza. Donji sliv rijeke, regija poznata kao La Campiña, najgušće je naseljen i poljoprivredno najproduktivniji dio Andaluzije.

Guadalquivir

Velika klimatska raznolikost

Andaluziju karakterizira velika klimatska raznolikost - od prostranih obalnih ravnica preko doline rijeke Guadalquivir, jedva iznad razine mora, pa do najvećih nadmorskih visina na Pirinejskom poluotoku na vrhovima Sierra Nevade! Na prostoru od samo 50 km može se proći od suptropske obale provincije Granada do snježnih vrhova Mulhacén. Tu je i suha pustinja Tabernas u provinciji Almería te park prirode Sierra de Grazalema u pokrajini Cádiz, s najvećom godišnjom količinom oborina u Španjolskoj! Tako je, primjerice, 1963. godine u Sierra de Grazalema izmjereno čak 4.346 mm oborine, što je najveća ikada zabilježena količina oborine  na bilo kojem mjestu u Iberiji. Andaluzija je domovina još jednog rekorda! Naime, Cabo de Gata, sa samo 117 milimetara kiše godišnje, najsušnije je mjesto u kontinentalnoj Europi.

Cabo de Gata

Temperature zraka

Prosječna temperatura zraka u Andaluziji tijekom cijele godine je iznad 16 ° C. Prosjeci u gradovima kreću se od 15,1 ° C  u Baezi do 19,1 ° C u Almeríi. Veći dio doline Guadalquivir i mediteranska obala imaju prosjek od oko 18 ° C. Najhladniji mjesec je siječanj, kada Granada u podnožju Sierra Nevade ima prosječnu temperaturu od 6,4 ° C . Najtopliji su srpanj i kolovoz s prosječnom temperaturom od 28,5 ° C za cijelu Andaluziju, pri čemu je Córdoba najtopliji glavni grad pokrajine, a slijedi ga Seville.

Dolina rijeke Guadalquivir

Srednja temperatura zraka u siječnju je od  11 do 12,5 °C, a u srpnju od 23 do 26 °C (Sevilla i Córdoba sa srednjom temperaturom za mjesec srpanj višom od 28 °C među najtoplijim su gradovima u Europi).

Zaleđe Andaluzije najtoplije je područje Europe, a gradovi poput Córdobe i Seville u prosjeku imaju visoke ljetne temperature -  iznad 36 ° C. Kasne večernje temperature ponekad se mogu zadržati oko 35 ° C  sve do ponoći, a dnevne temperature iznad 40 ° C nisu neuobičajene. Seville ima najvišu prosječnu godišnju temperaturu u kontinentalnoj Španjolskoj i kontinentalnoj Europi (19,2 ° C), a tek neznatno zaostaje Almería s 19,1 ° C.

Córdoba

U dolini Guadalquivir izmjerene su neke od najviših temperatura zabilježenih u Europi - 46,6 ° C zabilježenih u Córdobi i Sevilli.

Planine Granada i Jaén imaju najniže temperature u južnoj Iberiji, ali ne dosežu kontinentalne krajnosti (i doista ih nadmašuju neke planine u sjevernoj Španjolskoj). U hladnom siječanjskom razdoblju 2005. godine Santiago de la Espada (Jaén) smrzavao se na -21 ° C, a skijalište u Nacionalnom parku Sierra Nevada - najjužnije skijalište u Europi - palo je na -18 ° C! Park prirode Sierra Nevada ima najnižu prosječnu godišnju temperaturu u Iberiji (3,9 ° C u Pradollanu), a njegovi vrhovi su snježni praktički tijekom cijele godine.

Je li točno uvriježeno mišljenje da je Andaluzija suha

Iako su andaluzijska ljeta najtoplija i najsuša u Španjolskoj, na zapadu regije, zahvaljujući strujanjima s Atlantika, zime su relativno vlažne, pri čemu na neka područja tijekom zime padnu i obilne količine oborina.

Gledajući čitavu Španjolsku, baš suprotno uvriježenom mišljenju, Andaluzija ima iznadprosječne godišnje količine oborina, a kreće se između 100 i 1.000 mm! Više oborina padne samo u primorskim krajevima (oko 2.200 mm u Sierra de Grazalemi). Općenito gledajući, udaljavanjem od Atlantika, od zapada prema istoku, oborina je sve manje. "Vlažna Andaluzija" uključuje većinu najviših točaka u regiji, prije svega Sierra de Grazalema, ali i Serranía de Ronda u zapadnoj Malagi. Dolina Guadalquivira ima umjerene količine padalina. Pustinja Tabernas u Almeriji, jedina prava europska pustinja, ima manje od 75 dana s izmjerenim oborinama, a neka određena mjesta u pustinji imaju samo 50 takvih dana. Veći dio "suhe Andaluzije" ima više od 300 sunčanih dana u godini.

Za mnoge, Andaluzija je zemlja koride, flamenka, sherry vina, tapasa i dvoraca među kojima su mnogi u ruševnom stanju. Ona je najosvajaniji dio Iberijskog poluotoka, utjecaj Maura, naroda nastalog miješanjem Berbera i Arapa, vidljiv je gotovo na svakom koraku. Kako i ne bi kad su Mauri, iz Maroka preko Tarife, u svoje prve pohode na Španjolsku krenuli već davne 710. godine, razvivši pri tome najsofisticiraniju kulturu srednjeg vijeka, što je ostavilo velike utjecaje na arhitekturu (tzv. Mudejar), kulturu i kulinarstvo.

Glavni grad autonomne zajednice Andaluzije je Sevilla, grad bezbrojnih trgova, crkava, lijepog i sunčanog vremena te tapas barova. Grad stvoren za duge šetnje, uz miris naranača, čiji drvoredi su u gotovo svakoj ulici. Sevilla obiluje umjetničkim blagom, pa je i zbog toga meta mnogih turista.

Sevilla

S graditeljskog stajališta, gradski su spomenici mješavina različitih stilova: uz blistave spomenike arapske umjetnosti, kao što su Alcazar i zvonik Giralda.

Alcazar

Tu su i remek djela gotičke umjetnosti, a među njima i veličanstvena katedrala, najveća gotička katedrala na svijetu i općenito treća najveća katedrala na svijetu. Od 1987. uvršteni su na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Uz Sevillu, najpoznatiji gradovi pokrajine Andaluzije su Granada, često nazivana domom tapasa, i Cordoba. Budući da je neko vrijeme bila glavni grad muslimanske Španjolske, u Granadi se nalaze brojni spomenici arapske umjetnosti iz 13. stoljeća, među kojima je i UNESCO-ova svjetska baština: Alhambra, džamija i palača, Generalife, palača i Albayzín ili Albaicín, stara arapska četvrt s kućama većinom iz 16. stoljeća.

Alhambra

Voda je pitka, a hrana stvorena za sve koji vole raznolikost - pod utjecajem maurske kulture, očekujte puno povrća i mesa u kombinaciji s rižom i umacima, kao i sjajne slastice.

Generalife

Fotografije: pixabay.com i unsplash.com

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Andaluzija, zemlja topline, strasti i jarkih boja
21.09.2021.
Upoznajte dragulj Španjolske, najtopliju i najsunčaniju regiju europskog kontinenta
Maldivi, rajski otoci u Indijskom oceanu
10.05.2022.
Gotovo je nemoguće pobrojati sve ljepote ovoga svijeta, no sigurno je da bi se, zbog svoje jedinstvenosti, na vrhu takv...
Vremenske ćudi Zavižana
26.01.2022.
Jeste li znali da bi se na najsnježnijem mjestu u Hrvatskoj u samo jednom danu od magle moglo skupiti 10 tisuća litara...
Barcelona, grad jedinstvene ljepote i spoja starog i novog
03.11.2021.
Otkrijte zašto je katalonsku prijestolnicu najbolje posjetiti u svibnju i lipnju, ali jednako nećete pogriješiti ako...
Motovun
03.01.2022.
Upoznajte jedan od najljepših i najbolje očuvanih srednjevjekovnih gradića u Istri, grad na brdu koji kao da je izaš...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti