Bioprognoza

Grafika i tekst bioprognoze su napravljeni temeljem biometeorološke prognoze na stranici Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Pod utjecajem frontalnog sustava i visokih temperatura zraka, osobito noćnih, biometeorološke će prilike biti nepovoljne.

Meteoropati i kronični bolesnici mogu osjećati pojačani umor, a zbog poteškoća sa snom prethodne noći, i manjak energije. Kod nekih su moguće i promjene raspoloženja te slabija koncentracija.

Uz niže dnevne temperature zraka, toplinski stres za organizam bit će manji nego prethodnog dana.

Ipak, premještanje fronte i nagla promjena vremena kroničnim bolesnicima mogu pojačati tegobe s postojećim bolestima, osobito krvožilnog sustava.

Svima se preporučuje zaštita od UV zračenja i izbjegavanje suvišnih napora u najtoplijem dijelu dana.

Utjecaj bure na čovjeka

Kako najpoznatiji vjetar na jadranskom obalnom području utječe na čovjeka, njegovo opće stanje i zdravlje.

Djeluje li vrijeme na vas?

Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo

Čuvaj se fena!

Dobro je znano da vjetrovi utječu na ljudski organizam. Posebno je zanimljiv fen, topao i jako suh vjetar koji puše s visina, tj. s planinskih lanaca.

Vremenska prognoza

Prognostički su podatci dobiveni izračunom meteorološkim numeričkim modelom WRF ARW te korigirani od strane meteorologa. Prognostički mezo model WRF (Weather Research and Forecasting Model) je numerički meteorološki prognostički sustav dizajniran kako za istraživačke tako i za potrebe operativne prognostike. Ulazni podaci za WRF su rezultati GFS modela.