Popularna meteorologija

Tri marčane bure

26.02.2022.

autor: Nebojša Subanović

mjesto radnje: Jadranska obala

Naslovna fotografija: Ivan Toman

Što je to bura?

Već tijekom veljače po našim medijima kreću bombastični članci o takozvane tri marčane bure! Što je to uopće bura i što su to tri marčane bure?

Bura je, po definiciji, vjetar na Jadranu koji puše iz sjeveroistočnog kvadranta, izraženo u stupnjevima, iz smjera između cca 25 i 75 stupnjeva, a neki bi jednostavno rekli, to je sjeveroistočni vjetar. Buru treba jasno razlikovati od burina. Slično se zovu, ali to su dva posve različita vjetra.

Postoje dvije vrste bure, anticiklonalna i ciklonalna.

Anticiklonalna bura puše kada središnjim dijelom Europskog kontinenta dominira anticiklona i nju obilježava sunčano vrijeme.

Ciklonalna bura puše kada se ciklona nađe nad srednjim ili južnim Jadranom te puše nad onim dijelom Jadrana koji se nalazi sjeverno od njena središta. Obilježava ju oblačno vrijeme uz oborine, često vrlo obilne. Jedan od njenih pučkih naziva je škura bura.

Jedna od glavnih karakteristika bure je njena mahovitost, a udari mogu biti znatno jači od njene srednje brzine.

Postoje mnoge pučke izreke vezane uz buru, što je i za očekivati, jer baš zbog nje su mnogi ribari zaglavili na moru. Pa tako postoji pučka izreka da bura uvijek puše određeni, uglavnom neparni broj dana, broj varira u ovisnosti o pučkom meteorologu, a vjerojatno najpoznatija izreka je ona o tri marčane bure.

Pučki meteorolog kaže kako proljeće nastupa tek nakon treće bure u ožujku i da će ih biti baš tri, a neki idu tako daleko da tvrde kako su i datumi točno određeni: 7., 17., i 27. drugi, pak da su to 7., 14., i 21. ožujka.

Foto: Ivan Toman

 

Foto: Ivan Toman

 

Tri marčane bure, stvarnost ili mit?

Ljudsko je sjećanje selektivno te podložno osjećajima i zaboravu pa time i varljivo. Jedino na što se možemo osloniti su fizički dokazi i zapisi. Zato sam odlučio analizirati buru zadnjih dvadeset i dvije godine, a gdje drugdje nego u našem najburnijem gradu, Senju. Dvadeset i dvije godine je kraće od klimatskog tridesetogodišnjeg standarda, no, ipak dovoljno relevantno za analizu jesu li tri marčane bure mit ili stvarnost.

Lokacija mjerne postaje Senj, foto: Google Earth

Mjerna postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda u Senju, a čije sam podatke koristio, po nekim eminentnim hrvatskim meteorolozima, nije baš na najboljoj poziciji za mjerenje vjetra. Naime, nalazi se u samom gradu gdje je vjetar usporen trenjem s kućama i ostalim građevinskim objektima. Zato sam za donji prag brzine analizirane bure uzeo 10 m/s, što je četrdesetak kilometara na sat. U drugim bih okolnostima donju granicu brzine postavio na 12 ili možda čak 15 m/s. 1 m/s = 3,6 km/h.

Kakva je općenita situacija s vjetrovima u Senju?

Tablica 1. Učestalosti smjerova vjetra po mjesecima u Senju u periodu 2000.-2021.


Iz gornje je tablice vidljivo kako, općenito, najučestaliji vjetar u Senju puše iz istočnog kvadranta, posebno u periodu od rujna do siječnja, a u tom se periodu najčešće javljaju olujni i orkanski vjetrovi.

Tablica 2. Učestalosti vjetrova po brzinama i mjesecima, Senj 2000.-2021.

Kako sam već napisao, u potrazi za marčanim burama, donji prag brzine bure sam uzeo 10 m/s. Drugi je uvjet bio da su između takve dvije bure morala proteći barem tri dana kako bih ih mogao smatrati odvojenim događajima.

U donjoj sam tablici dao datume prvog dana puhanja bure te broj pojava bure po pojedinim godinama.

Tablica 3. Pojave bure u ožujku u Senju u periodu 2000.-2021. kada je brzina bure barem jednom dosegnula ili prešla 10 m/s.

Neumoljivi brojevi govore kako je u promatranom periodu broj pojava bure varirao od jedan do pet, najviše ih je bilo dvije do četiri, a u prosjeku ih je bilo 2,95, mogli bi zaokružiti na 3.

Na žalost pučkog meteorologa, ova analiza pobija njegovu tezu o tri marčane bure.

Pogled na datume pojave bure pokazuje kako o nekakvim pravilnim pojavama bure u ožujku uopće nema govora.

Objašnjenje za pojavu jake, olujne ili orkanske bure dva do četiri puta u ožujku je vrlo jednostavno. U ožujku kreće proljetni režim premještanja ciklona preko naših krajeva. Prosječni je životni vijek ciklone pet do sedam dana. Laka računica govori da tijekom jednog mjeseca možemo očekivati dva do četiri takva prolaza.

 

Kako god, u ožujku će svakako nastupiti proljeće, i klimatsko, i astronomsko i administrativno, neovisno o broju bura!

Podaci o izmjerenom vjetru na postaji Senj preuzeti su s web stranice ogimet.com.

 

Foto: Renata Draca

 

Foto: Božidar Kunštić

 

Foto: Ivan Toman

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...
Gdje je hladnije: na Sjevernom ili Južnom polu?
23.06.2022.
Sjeverni (Arktik) i Južni pol (Antarktika) najhladnija su mjesta na Zemlji. Međutim, koliko god ova područja izgledal...
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
03.01.2023.
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaž...