Mjesec po mjesec

Prosinac, mjesec koji povezujemo sa zimom i snijegom

01.12.2021.

autor: Redakcija MI

Na što prvo pomislite na sam spomen prosinca? Većina ljudi pomisli na zimu i snijeg. No, je li prosinac i po svojim osnovnim meteorološkim karakteristikama pravi zimski mjesec, i karakterizira li ga zaista snijeg?

Prosinac je mjesec s trideset jednim danom. Uz ime mjeseca vezuje se više priča. Prva kaže da je ime dobio po riječi ‘prositi‘, jer se u tom mjesecu puno prosi. Adventski je običaj obilaziti kuće te pjevati i prositi darove, ili se pak misli na povećani broj prosjaka pred crkvama. Druga verzija povezuje ime sa zimskim suncostajem, jer sunce prosine, odnosno sunce se ponovno rađa i dani nakon solsticija postaju duži. Kod Rimljana je prosinac bio deseti mjesec u godini, stoga mu je latinsko ime decembar, što dolazi od riječi decem (deset).

Njegovom prvim danom počinje klimatološka zima. Ona astronomska ove će godine početi 21. prosinca u 16:59 (SEV),  što je i trenutak zimskog solsticija. Mnogi slave ponovno rađanje Sunca, budući da nakon zimskog solsticija počinje novi godišnji Sunčev ciklus.

No, pogledajmo kakav je prosinac kad je riječ o vremenu i vremenskim (ne)prilikama u našim krajevima.

Mjesec prosinac hladniji je od svog prethodnika, studenog, za 4 stupnja. Na obali se srednja temperatura zraka kreće oko 8°C, a u kopnenim predjelima oko 4 °C. Vrlo su česti dani s minimalnom temperaturom nižom od 0 °C, takozvani hladni dani, a pojavljuju se i ledeni dani odnosno dani kada temperatura uopće ne prijeđe 0 °C.

Početkom prosinca pojačana je ciklonalna aktivnost nad cijelom Europom, a te ciklone s Atlantika često zahvaćaju i Hrvatsku, no ipak, ciklona je manje nego u studenome. Naša zemlja najčešće je na granici između sjeverne (Sibirske) anticiklone i južne (Sredozemne) ciklone. U kopnenim predjelima se tada osjeća utjecaj anticiklone, dok je priobalje pod utjecajem ciklone, pa je sredina prosinca najoblačniji dio godine za naš Jadran, gdje padne i dosta kiše. Tako, primjerice, u Dubrovniku i Splitu u prosincu je prosječno 13 kišovitih dana, u Šibeniku 12, a u Rijeci samo dan manje, 11. Vrijeme je vlažno, oblačno i maglovito, izmjenjuju se topli i hladni dani, ovisno o tome struji li hladni zrak sa sjevera, ili topli s juga.

Dvije važne ciklone zahvaćaju naše krajeve posljednjih deset dana prosinca, božićna i novogodišnja. S približavanjem tih ciklona najprije počne pritjecanje toplog i vlažnog zraka s juga, a nakon što ciklona prođe preko nas, vjetar okrene na hladne sjeverne smjerove i često donese snijeg.

Prosinac se smatra zimskim mjesecom pa se očekuju hladnoća i snijeg, no ni prema srednjim temperaturama, a ni prema prosječnoj visini snijega, prosinac nije pravi zimski mjesec. Ima obilježja i jeseni i zime. U Hrvatskoj je najoblačniji mjesec u godini, dok u kopnenom dijelu zemlje dodatno još slovi kao najmaglovitiji mjesec u godini. Rekorder po prosječnom broju maglovitih dana je Zagreb, čiji je 30-godišnji prosjek 10 dana s maglom, a tek neznatno zaostaju Varaždin s 8 i Osijek s prosječno 7 maglovitih prosinačkih dana. Zanimljivo je napomenuti da po jedan maglovit dan bilježe Rijeka i Šibenik! Naravno, govorimo o višegodišnjem prosjeku, a stvaran broj dana s maglom ovog prosinca može biti i nešto veći, ili manji.

Oborina je manje nego u studenom, ali više nego u siječnju, i to češće u obliku kiše, nego u obliku snijega. U nizinskim kopnenim predjelima snijega prosječno ima samo 2 centimetra dok ga se u gorju nakupi oko 5 centimetra, a samo u višem gorju snježni pokrivač je nešto deblji.

Iako mnogima nevjerojatno, u prosincu je povećana koncentracija nekih alergena. U priobalju cvate čempres, dok u kopnenim predjelima probleme može stvarati dugotrajna magla te onečišćenja u zraku.

U prosincu se veselimo Svetom Nikoli i Djedu Božićnjaku, slavimo Božić i Hanuku, ispraćamo staru i dočekujemo novu godinu. Vrijeme je to adventskih putovanja, osobito u gradove srednje Europe. Vremenske prilike uglavnom su pogodne za kraća putovanja, no pri prolasku ranije spomenutih atlantskih ciklona može biti i vrlo neugodno – hladno, vjetrovito i sa snijegom. Sredinom prosinca se otvara sezona skijanja, pa se u to vrijeme širom zemlje organiziraju vikend putovanja na europska skijališta, posebice austrijska i talijanska, nama među najdražima. Valja napomenuti i putovanja za Božić ili Novu Godinu. U Hrvatskoj je u ovo doba godine sve popularniji Gorski kotar koji pruža ugođaj zime jer ima snijega, dok ga gradovi u nizini nemaju.

Ove godine prosinac počinje djelomice sunčanim vremenom, na Jadranu ponegdje i uz malo uglavnom popodnevne kiše, no prema kraju dana oblaka će biti sve više. U četvrtak će se vrijeme osjetno pogoršati, a kopnena Hrvatska nakratko i zabijeliti. Ostaje nam da vidimo hoćemo li imati više oborine u vidu kiše ili snijega, kao što nam ostaje da vidimo i kako će se razdoblja toplijeg, hladnijeg ili prosječno toplog vremena rasporediti tijekom mjeseca na čijem smo početku.

Kako god bilo, prosinac je vrijeme blagdana pa uživajte u blagdanskom ozračju, gdje god i kako god možete, iako će, uslijed pandemije uzrokovane virusom Covid_19, blagdani i ove godine biti drugačiji od onih prijašnjih godina!

Fotografije: pixabay.com

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2021.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
Siječanj
01.01.2022.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!
Ožujak, mjesec koji donosi kraj zime i početak proljeća
28.02.2022.
Otkrijte karakteristike vremena u ožujku u našim krajevima, te zašto ga prognostičari smatraju jednim od najtežih z...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...