Mjesec po mjesec

Studeni

01.11.2023.

autor: Redakcija MI

Studeni je jedanaesti mjesec u godini i jedini koji ima meteorološko ime. Naime, naziv studeni dolazi od riječi studen (hladan), čime se označava osnovna karakteristika ovog mjeseca, hladnoća. U rimskom kalendaru bio je deveti mjesec po redu i odatle potječe naziv november (novem = devet).

U klimatološkom smislu studeni je treći i posljednji jesenski mjesec te se smatra kasnom jeseni. Intenzitet Sunčevog zračenja je oslabljen te ga je sve manje. Nakon pomicanja sata zadnje nedjelje u listopadu, do izražaja dolaze sve kraći dani. U ovo doba godine dani se vrlo brzo skraćuju, a svoj minimum dosegnu u prosincu. U studenome mrak pada već oko 16:30 sati.

Sam naziv mjeseca, studeni, govori da temperatura tijekom tog mjeseca osjetno padne, za čak 5 °C u odnosu na listopad. U kopnenim predjelima srednja dnevna temperatura iznosi oko 6 °C, a na obali oko 12 °C. U studenom su česti dani s najnižom dnevnom temperaturom ispod od 0 °C, u Zagrebu ih primjerice prosječno ima 6.5, u Varaždinu 8.6. Također počinje razdoblje kada se pojavljuju dani s najvišom dnevnom temperaturom koja ne prelazi 0 °C, takozvani studeni dani. Prema svemu ovome može se reći da nam je studeni uvod i priprema za zimu.

Osim pada temperature, povećava se i količina oborina. Studeni je najkišovitiji i najoblačniji dio jeseni. Količina oborina je nešto malo viša u kopnenim predjelima dok je u Dalmaciji čak najkišovitiji mjesec u godini, primjerice u Dubrovniku. Na vrijeme u Hrvatskoj najviše utječu ciklone sa Sredozemlja čiji je klimatološki maksimum aktivnosti baš u studenome. Kiša je zbog toga česta, dugotrajna i “dosadna”. Na Jadranu uz ciklone sa Sredozemlja dolazi i olujno jugo. U studenome tako ima najviše dana s jugom u godini, a vjetar postiže najveće brzine. Anticiklone su rijetke i slabe u studenome, stoga se stabilno i suho vrijeme rijetko zadržava duže vremena, što se odnosi i na maglu.

U studenom često padne snijeg te naglo zahladi, no to se, ipak, najčešće dogodi u posljednjih desetak dana. U Zagrebu u studenom u prosjeku ima nešto više od jedan dan sa snijegom, dok ih je u Varaždinu, primjerice, čak tri. No, treba uzeti u obzir da se snijeg koji padne u nizinama rijetko zadržava i stvara snježni pokrivač pa u studenom još ne možemo uživati u zimskim radostima već samo u zimskom ugođaju padanja snijega. U gorskoj Hrvatskoj je već dovoljno hladno da snijeg uspije stvoriti snježni pokrivač. U Lici i Gorskom kotaru tijekom studenog snijeg pada prosječno šest dana i napada ga oko 3 centimetra, a u višem gorju i mnogo više. Uz prve pahulje snijega počinju se otvarati brojna europska skijališta te počinje skijaška sezona.

U kontinentalnom dijelu zemlje biljke, nakon što su otpustile lišće u listopadu, ulaze u razdoblje mirovanja, no u predjelima Hrvatske s mediteranskom klimom i tijekom hladnog dijela godine cvatu neke biljke, tako je u studenom povećana koncentracija peludi rogača.

Fotografije: pixabay.com

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Studeni
01.11.2023.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
Ožujak, mjesec koji donosi kraj zime i početak proljeća
01.03.2024.
Otkrijte karakteristike vremena u ožujku u našim krajevima, te zašto ga prognostičari smatraju jednim od najtežih z...
Siječanj
01.01.2024.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...