Klimatske promjene

Indijski znanstvenici pokušat će zasijavanjem oblaka očistiti zrak u New Delhiju

10.11.2023.

autor: meteo-info redakcija

mjesto radnje: New Delhi, Indija

Indijski znanstvenici planiraju prvi put „posijati oblake“ kako bi izazvali obilne kiše u nekim dijelovima New Delhija, nadajući se da će time smanjiti problem smoga koji guši najgušće naseljeni glavni grad na svijetu, objavio je u četvrtak voditelj projekta.

Kvaliteta zraka u Delhiju svake godine pada uoči zime jer hladni zrak zadržava čestice iz ispušnih cijevi automobila i dimnjaka tvornica, prašinu s gradilišta i pepeo nastao spaljivanjem poljoprivrednog otpada.

Vlasti grada s 20 milijuna stanovnika, koji se prostire na površini od 1500 četvornih kilometara, zatvaraju škole, a u prošlosti su i zaustavljale građevinske radove te ograničavale broj automobila na prometnicama, sve kako bi se kontroliralo onečišćenje.

"Mama, mogu li se još malo igrati?"

To je refren s kojim se majka šestogodišnjeg Vanraja, Pakhi Khanna, sprema nositi sljedećih nekoliko dana u glavnom gradu Indije Delhiju, piše bbc.com. 38-godišnjakinja je skratila vrijeme igranja svog sina na otvorenom skratila s dva sata na 30 minuta; njegova nastava je ovog tjedna prebačena na internet, a nogometno treniranje prekinuto.

Vanraj je među tisućama školaraca u Delhiju čiji su se rasporedi naglo promijenili zbog zagađenja zraka koje je poraslo na alarmantne razine. Tijekom proteklih nekoliko dana delhijski indeks kvalitete zraka (AQI) - koji mjeri razinu PM 2,5 ili finih čestica u zraku - stalno je prelazio granicu od 450, gotovo 10 puta više od prihvatljive granice. Udisanje ovog toksičnog zraka slično je pušenju 25-30 cigareta dnevno, tvrde stručnjaci za pluća.

Stvari su toliko loše da je ministar okoliša Delhija Gopal Rai zatražio da sve škole ostanu zatvorene do petka, s nastavom izvan mreže samo za srednjoškolce. Ovo nije prvi put da je zagađenje zraka poremetilo učenje u Delhiju - to se događa svake zime u proteklih četiri-pet godina.

"Zapravo, broj dana kada su škole zatvorene zbog zagađenja zraka raste. Sada je nastava prekinuta najmanje pet-šest dana u nizu", kaže Shariq Ahmad, ravnatelj državne škole u Kalkajiju u južnom Delhiju.

Roditelji i stručnjaci zabrinuti su zbog učinaka ovih naglih prekida u učenju i dnevnim rutinama na djecu, osobito kada su se rasporedi tek vratili u normalu nakon pandemije Covid-19.

U četvrtak je indeks kvalitete zraka bio 506, što ga čini „opasnim“, objavila je švicarska skupina IQAir.

Ima li pomoći?

Znanstvenici oko 20. studenog očekuju nad gradom gustu naoblaku i u nju planiraju „posijati“ sol kako bi izazvali obilnu kišu, rekao je Manindra Agrawal, stručnjak s Tehnološkog instituta u Kanpuru.

Projekt koji stoji 120.000 dolara po 100 četvornih kilometara, sastoji se od prskanja oblaka mješavinom soli, uključujući srebrni jodid.

Nekoliko zemalja poslužilo se „sijanjem oblaka“ za izazivanje kiše, pročišćavanje zraka i natapanje usjeva u vrijeme suše, uključujući Meksiko, SAD, Kinu, Indoneziju i Maleziju.

No, godine 2021.  plan da se tom tehnologijom povećaju snježne padaline nad planinama u Novom Meksiku zaustavljen je nakon kritika da bi to moglo otrovati ljude i tlo.

 

Izvor: bbc.com

 

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Vjetroelektrane i klima
14.11.2021.
Kada su se pojavile prve vjetroelektrane, svijet je preplavilo oduševljenje: konačno imamo čist, zeleni izvor energij...
Velika izumiranja
14.02.2022.
Povremeno Zemlju posjeti neki od jahača apokalipse, pravih jahača prema kojima su oni biblijski pravi amateri jer ovi ...
2020. među 3 najtoplije godine od kada postoje mjerenja
11.12.2021.
Godina koju je obilježila pandemija korona virusa, a u našoj zemlji i razorni potresi, i u kontekstu vremena bila je t...
Najstrašnija suša u novijoj povijesti SAD-a
31.08.2021.
Suša koja je tridesetih godina 20. stoljeća pogodila dijelove Kanzasa, Kolorada, Oklahome i Teksasa
Europa na udaru suše kakve nije bilo desetljećima
10.08.2022.
Najveća suša koja je pogodila Europu u posljednjih nekoliko desetljeća ostavlja posljedice na sve segmente života, a...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti