i-pad banner 468x60

Klimatske promjene

Najstrašnija suša u novijoj povijesti SAD-a

31.08.2021.

autor: Đurđica Marković

Riječ “suša” čuli smo posljednjih mjeseci mnogo puta, ne samo kad slušamo vijesti iz svijeta, već i one domaće. Iako početkom jeseni i prvih kiša o sunčanom, vrućem i suhom vremenu razmišljamo kao o lijepom, manjak kiše i ove je godine stvorio brojne probleme. Nekih smo itekako svjesni čim vidimo cijene povrća i voća na tržnicama i na policama trgovina.

Za sušnih perioda suha zemlja ne daje uroda, raste strah od divljanja cijena, a u najtežim slučajevima i strah od smrti od gladi i žeđi. Javljaju se strašni požari koji dodatno uništavaju vegetaciju, što smo i ovog ljeta vidjeli mnogo puta. Ako suša potraje, ponovno oživljavanje tla može postati nemoguća misija, pa se ono naposljetku pretvara u pustinju u kojoj preživljavaju tek rijetki. Iako suše postoje oduvijek, s klimatskim se promjenama itekako intenziviraju te sve češće i žešće prijete čovječanstvu.

Što je suša?

Po rječniku, suša je duže razdoblje oskudno kišnim padalinama ili sasvim bez njih. Period proglašavanja nekog područja sušnim razlikuje se od područja do područja, a ovisi o prosječnoj količini kišnih padalina. Primjerice, u Velikoj se Britaniji sušnim smatra period od petnaest dana bez kiše. U isto vrijeme, suša se u SAD-u proglašava nakon dvadeset i jednog dana za čijeg tijeka je količina kišnih padalina iznosila manje od 30 % uobičajene.

Zapanjujuća je činjenica da u Sahari moraju proći pune dvije godine bez kišnih padalina da bi se govorilo o suši!

Suša se može pojaviti bilo gdje, a mnogo je puta zadesila SAD.

Najstrašnija suša dogodila se tridesetih godina 20. stoljeća u dijelovima Kanzasa, Kolorada, Oklahome i Teksasa. Započela je 1933. godine, a ubrzo je većina biljaka uvenula ostavljajući za sobom golu zemlju. Kako više nije bilo raslinja koje bi tlo držalo u komadu, ono se ubrzo pretvorilo u prašinu koju je otpuhivao vjetar. Podigao je toliko zemlje da je u jednom trenutku oblak prašine visok 5 km prekrio ogromno područje od Teksasa do Kanade i od Ohia do Montane. Patke i guske gušile su se i padale s neba, a prašina se uspjela nataložiti na brodovima koji su plovili Atlantikom gotovo 500 km daleko od obale.

Fotografija: BillDamon.com

Prašine je bilo i u Bijeloj kući u Washingtonu. Čim bi obrisali prašinu s predsjednikova stola, stvorio bi se novi sloj. Ta pješčana oluja prozvana je Crna mećava, a područje koje je pogodila poznato je kao Pješčana zdjela jer je vjetar običavao nanositi tlo u ogromne pješčane dine visoke do 10 m. Ta se strašna suša okončala tek tijekom zime na prijelazu s 1940. na 1941. godinu.

Fotografije: pixabay.com

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Najstrašnija suša u novijoj povijesti SAD-a
31.08.2021.
Po prvi puta u povijesti u rijeci Colorado u SAD-u redukcija vode
17.08.2021.
Veza između vremena i Mona Lise
30.08.2021.
Izmjerena do sada najviša temperatura zraka na europskom tlu
16.08.2021.

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Gospa mala, jesen prava
08.09.2021.
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.