Klimatske promjene

Životni vijek životinje kao pokazatelj kako se nosi s klimatskim promjenama

30.08.2022.

autor: Redakcijski članak

Naslovna fotografija: pixabay.com

Studija objavljena u eLife, autori John Jackson, Christie Le Coeur i Owen Jones

Nijedna životinja nije imuna na učinke klimatskih promjena, no neke su znatno osjetljivije od drugih. One mogu živjeti u staništu koje prolazi kroz ozbiljne preokrete ili im jednostavno nedostaje prilagodljivost da održe korak, čak i ako je njihov okoliš relativno stabilan.

Uz borbu na obuzdavanju klimatskih promjena, imamo i dužnost pomoći životinjama da prežive krizu koju smo stvorili. Uz težnju za spašavanjem teško pogođenih pojedinačnih vrsta, to također znači razmotriti koje su vrste životinja najviše i najmanje osjetljive na učinke klimatskih promjena. U tom duhu, tim europskih istraživača ispitao je zapise za 157 vrsta kopnenih sisavaca, tražeći veze između godišnjih vremenskih anomalija, stopa rasta populacije i tijeka života na razini vrste.

Njihova otkrića, objavljena u eLifeu, ukazuju na potencijalno važnu poveznicu između životnog tijeka pripadnika vrste i njegove reakcije na godišnje vremenske anomalije. "Možemo vidjeti jasan obrazac: dugovječne životinje s malo potomaka manje su ranjive na ekstremno vrijeme nego životinje koje žive kratko i imaju mnogo potomaka", kaže evolucijski biolog Owen Jones sa Sveučilišta Južne Danske. Primjeri prve skupine uključuju slonove, tigrove, ljame i neke dugovječne šišmiše, dok potonja skupina uključuje mnoge male tobolčare i glodavce.

Afrički slon. Izvor Wikipedia.

Ovi novi nalazi poklapaju se s drugim studijama, pišu istraživači, napominjući da sporije rastuće, dugovječnije vrste s manjim brojem potomaka imaju tendenciju biti otpornije na fluktuacije okoliša; takva su stvorenja evoluirala da izdrže različite uvjete s kojima će se vjerojatno susresti tijekom svog duljeg životnog vijeka. Stvorenja sa „sporijim“ životnim tijekom često bolje prolaze tijekom katastrofa, na primjer dugotrajnih suša, u usporedbi s vrstama koje žive kraće. Dugovječne vrste s manjim potomstvom mogu svoju energiju usmjeriti na njih ili ponekad samo čekati da prođu loša vremena, primjećuju istraživači, za razliku od životinja čiji kraći životi nude manje fleksibilnosti u suočavanju s nedaćama. Doista, ove vrste često doživljavaju procvat i pad, a populacije ponekad rastu ili padaju ovisno o uvjetima. Kao što ističe ekolog John Jackson, to što je vrsta osjetljivija na ekstremne vremenske uvjete ne znači nužno da se suočava s većim rizikom od izumiranja zbog klimatskih promjena. "Ovi mali sisavci brzo reagiraju na ekstremne vremenske uvjete, i to u oba smjera. Njihovu ranjivost na ekstremne vremenske uvjete stoga ne treba poistovjećivati ​​s rizikom od izumiranja", kaže Jackson. Također, napominje Jackson, prijetnju klimatskih promjena ne treba promatrati u vakuumu.

Miš

Čak i ako se vrsta do sada činila relativno ravnodušnom na klimatske promjene, možda je već toliko oslabljena drugim opasnostima izazvanim ljudskom aktivnošću – gubitkom i fragmentacijom staništa, krivolovom ili onečišćenjem, da spomenemo neke – da su čak i male dodatne teškoće uzrokovane klimatskim promjenama dovoljne da ju gurnu preko ruba. Naravno, prijetnja s kojom se suočava samo zbog vremenskih nepogoda također bi se mogla povećati u godinama koje dolaze, što vjerojatno očekuje mnoge vrste.

 

I dok su dugovječniji sisavci sa sporijim životnim tijekom općenito otporniji na velike promjene okoliša, oni također mogu biti osjetljivi na izumiranje, primjećuju istraživači, i često se "sporije oporavljaju kada su pogođeni". Kako prijetnja klimatske krize raste, istraživanje poput ovog moglo bi biti važan dio naše sposobnosti da budemo korak ispred nje, kažu autori studije, i pomoći nam da predvidimo koje će životinje najhitnije trebati našu pomoć – uključujući vrste o kojima znamo vrlo malo. "Naša analiza pomaže predvidjeti kako bi različite životinjske vrste mogle odgovoriti na buduće klimatske promjene na temelju njihovih općih karakteristika – čak i ako imamo ograničene podatke o njihovoj populaciji", kaže Jones.

Woylie (Bettongia penicillata). Izvor Wikipedia

Kao primjer korisnosti ove studije autori navode woylie (Bettongia penicillata). Woylie su mali, kritično ugroženi tobolčari, endemični za Australiju, o kojima biolozi moraju još puno naučiti. Nekada uobičajena vrsta pretrpjela je nagli pad tijekom prošlog stoljeća, isprva zbog gubitka staništa početkom 1900-ih, prema Australskom zavodu za zaštitu divljih životinja, a u novije vrijeme zbog invazivnih predatora i bolesti. Naše ograničeno znanje o biologiji woylie moglo bi otežati predviđanje kako će se nositi s izazovima klimatskih promjena – a time i što bismo trebali učiniti da im pomognemo. Međutim, na temelju nalaza ove studije, postoji razlog za vjerovanje da woylie spadaju u istu kategoriju kao i druge male životinje kraćeg životnog vijeka, ali s bržim životnim tijekom, poput miševa. "Na isti način, postoji mnogo životinjskih vrsta o kojima ne znamo puno, ali čiju reakciju sada možemo predvidjeti", kaže Jackson.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Vjetroelektrane i klima
14.11.2021.
Kada su se pojavile prve vjetroelektrane, svijet je preplavilo oduševljenje: konačno imamo čist, zeleni izvor energij...
Velika izumiranja
14.02.2022.
Povremeno Zemlju posjeti neki od jahača apokalipse, pravih jahača prema kojima su oni biblijski pravi amateri jer ovi ...
2020. među 3 najtoplije godine od kada postoje mjerenja
11.12.2021.
Godina koju je obilježila pandemija korona virusa, a u našoj zemlji i razorni potresi, i u kontekstu vremena bila je t...
Najstrašnija suša u novijoj povijesti SAD-a
31.08.2021.
Suša koja je tridesetih godina 20. stoljeća pogodila dijelove Kanzasa, Kolorada, Oklahome i Teksasa
Oluja Eunice poharala zapad Europe
19.02.2022.
Najmanje devetero mrtvih, vjetar rušio drveće i odnosio krovove s kuća, a blizu belgijske obale na vjetrenjače otpu...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...