Klimatske promjene

Jesu li gljive ključ za očuvanje ekosustava u sve toplijem svijetu?

27.05.2022.

autor: Redakcijski članak

mjesto radnje: Planet Zemlja

Fotografije: pixabay.com

Crvene, narančaste i pjegave gljive koje niču nakon kiše čine više od dodavanja boje krajoliku. Prema novoj studiji, uz to što svijet čine ljepšim, mogle bi prirodu održavati produktivnom i stabilnom. Doista, one mogu biti kritične za zdravlje Zemljinih ekosustava, kaže Matthias Rillig, ekolog tla na Slobodnom sveučilištu u Berlinu.

Poznato je 70.000 vrsta gljiva. To uključuje kvasce koji koristimo za pečenje kruha, kao i plijesni, lišajeve, gljive, žabokrečine i pufne. Također je uključen širok raspon patogena, od onih koji kod ljudi uzrokuju atletsko stopalo do onih koji nanose milijarde dolara štete pšenici, kukuruzu i drugim usjevima. Mnoge od ovih gljiva žive ispod zemlje, ali tradicionalno, istraživači su se malo obazirali na njih. U posljednjih nekoliko godina, međutim, ekolozi su shvatili da neke — kao što su gljive u tlu zvane mikorize — tvore goleme podzemne mreže koje povezuju stabla i opskrbljuju ih hranjivim tvarima, omogućujući šumi da napreduje.

Mogu li druge gljive u tlu igrati sličnu ulogu iznad zemlje? Kako bi to saznao, Manuel Delgado-Baquerizo, ekolog ekosustava u Španjolskom nacionalnom istraživačkom vijeću, udružio se s kolegama diljem svijeta koji su sustavno prikupljali i analizirali lokalne uzorke tla - i gljive koje su sadržavale - za različite projekte. Tim je ukupno analizirao gotovo 700 uzoraka iz tropske, umjerene i polarne klime.

Koristeći DNK, Delgado-Baquerizov tim na svakom je mjestu identificirao udjele patogena, mikoriza, razlagača (kao što je plijesan) i gljiva koje žive unutar korijena biljaka u tlu. Istraživači su također pregledali satelitske slike koje su pokazale koliko se fotosinteza događa u svakom području – a time i koliko je vegetacija bila produktivna – i koliko se ta produktivnost promijenila u posljednja dva desetljeća. "To je pametna kombinacija podataka", kaže Rillig.

Pojavio se jasan obrazac. U širokom rasponu ekosustava, od travnjaka preko šuma do pustinja, što je više vrsta razlagača, to je veća produktivnost biljaka ostala nepromijenjena tijekom vremena, izvještavaju Delgado-Baquerizo i suradnici u Nature Ecology & Evolution. Postojanje širokog spektra razlagača i, u manjoj mjeri, korijenskih gljiva, također je pomoglo u održavanju rasta vegetacije čak i u sušnim periodima, otkrili su autori. Ova bi raznolikost mogla osigurati da će, bez obzira na to kako se uvjeti mijenjaju, neke gljive i dalje moći opskrbljivati hranjivim tvarima ​​biljke iznad njih. “Njihova uloga može biti veća od mikoriznih gljivica”, kaže Sarah Sapsford, ekologinja gljivičnih bolesti u novozelandskom Ministarstvu za primarnu industriju.

Nasuprot tome, čini se da široka raznolikost patogena ugrožava zdravlje nadzemnog ekosustava. Biljke su rasle sporije i provodile manje fotosinteze, što je rezultiralo manjom opskrbom ostalih organizama ekosustava. Patogeni mogu oslabiti biljke i učiniti ih manje sposobnima izdržati klimatske stresove.

Bez obzira na navedene zaključke, Rillig upozorava da rad ne dokazuje da raznolikost gljiva uzrokuje stabilnost (ili ranjivost). Drugi čimbenici, poput raznolikosti drugih vrsta mikroba u tlu, kaže on, također bi mogli biti važni. Nalazi sugeriraju da bi promicanje raznolikosti moglo biti ključno za zaštitu naših ekosustava jer se klima zagrijava i dovodi do više suša, kaže Marina Semchenko, ekologinja sa Sveučilišta u Tartuu.

Nitko zapravo ne zna kako povećati raznolikost gljivica u tlu, ali u najmanju ruku, procjenom te raznolikosti "možda ćemo moći točno odrediti ekosustave koji bi mogli biti 'nestabilni' i manje otporni na poremećaje", kaže Sapsford. “Ovo je uzbudljivo vrijeme.”

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Vjetroelektrane i klima
14.11.2021.
Kada su se pojavile prve vjetroelektrane, svijet je preplavilo oduševljenje: konačno imamo čist, zeleni izvor energij...
Velika izumiranja
14.02.2022.
Povremeno Zemlju posjeti neki od jahača apokalipse, pravih jahača prema kojima su oni biblijski pravi amateri jer ovi ...
Najstrašnija suša u novijoj povijesti SAD-a
31.08.2021.
Suša koja je tridesetih godina 20. stoljeća pogodila dijelove Kanzasa, Kolorada, Oklahome i Teksasa
2020. među 3 najtoplije godine od kada postoje mjerenja
11.12.2021.
Godina koju je obilježila pandemija korona virusa, a u našoj zemlji i razorni potresi, i u kontekstu vremena bila je t...
Oluja Eunice poharala zapad Europe
19.02.2022.
Najmanje devetero mrtvih, vjetar rušio drveće i odnosio krovove s kuća, a blizu belgijske obale na vjetrenjače otpu...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti