Klimatske promjene

Toplinski valovi i klimatske promjene

23.05.2022.

autor: Redakcijski članak

mjesto radnje: Planet Zemlja

Fotografije: pixabay.com 

Klimatske promjene mijenjaju pravila igre kada su u pitanju toplinski valovi

Danas svi toplinski valovi nose nepogrešiv i mjerljiv otisak globalnog zatopljenja, kažu vrhunski stručnjaci za kvantificiranje utjecaja klimatskih promjena na ekstremno vrijeme. Spaljivanje fosilnih goriva i uništavanje šuma ispustili su dovoljno stakleničkih plinova u atmosferu da povećaju učestalost i intenzitet poplava, suša, šumskih požara i tropskih oluja.

- Nema sumnje da klimatske promjene uvelike mijenjaju pravila igre kada je riječ o ekstremnim vrućinama, tvrdi Friederike Otto, znanstvenica s Grantham instituta Imperial Collegea u Londonu.

- Ekstremne vrućine, kao što je toplinski val koji je u ožujku i travnju zahvatio južnu Aziju, već su gotovo najsmrtonosniji među ekstremnim događajima, dodaje Otto.

"Svaki toplinski val u svijetu postaje jači i vjerojatniji zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem", u svom nedavnom izvještaju tvrde Otto i suradnik Ben Clarke sa Sveučilišta Oxford.

Tijekom proteklih desetljeća sve je više dokaza o utjecaju globalnog zatopljenja na ekstremne vremenske prilike, ali tek je nedavno bilo moguće odgovoriti na najočitije pitanje: U kojoj je mjeri određeni događaj uzrokovan klimatskim promjenama?

Većina je znanstvenika prije mogla samo reći kako je neobično jak uragan, poplava ili toplinski val bio sukladan općim predviđanjima kako će globalno zatopljenje na kraju utjecati na vrijeme. Mediji su u svojim izvještajima ponekad u potpunosti izostavljali klimatske promjene ili, u drugoj krajnosti, pogrešno su vremenske katastrofe u potpunosti pripisivali porastu temperatura. Međutim, s više podataka i boljim alatima, Otto i drugi pioniri područja poznatog kao znanost o atribuciji događaja uspjeli su izračunati – ponekad u gotovo stvarnom vremenu – koliko je vjerojatnija ili intenzivnija određena oluja ili vrućina postala zbog globalnog zatopljenja!

Dokaz u sudnici

Otto i kolege iz konzorcija World Weather Attribution (WWA) zaključili su da bi, na primjer, toplinski val koji je zahvatio zapadnu Sjevernu Ameriku prošlog lipnja – dižući temperaturu u Kanadi na rekordnih 49,6 ºC – bio "praktički nemoguć" bez klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem! Toplinski val koji je prošlog mjeseca spržio Indiju i Pakistan još uvijek se ispituje, rekla je Otto, ali šira slika je zastrašujuće jasna.

- Ono što trenutno vidimo u smislu ekstremne vrućine bit će vrlo normalno, ako ne i hladno, u svijetu toplijem za 2 do 3 stupnja Celzijusa, rekla je, misleći na prosječne globalne temperature iznad predindustrijske razine. Do sad se svijet zagrijao za gotovo 1,2°C. Rekordne oborine i poplave prošlog srpnja u Njemačkoj i Belgiji s više od 200 mrtvih, zbog globalnog su zagrijavanja, bile čak devet puta vjerojatnije, utvrdio je WWA.

Ali globalno zatopljenje nije uvijek krivo.

Dvogodišnja suša na južnom Madagaskaru, koja je gotovo dovela do stanja gladi, a koju UN pripisuje klimatskim promjenama, zapravo je proizvod prirodne varijabilnosti vremena, izvijestili su stručnjaci.  

Kvantificiranje utjecaja globalnog zagrijavanja na ekstremne vremenske događaje korištenjem recenziranih metoda ima utjecaja i u stvarnom svijetu. Studije atribucije, na primjer, korištene su kao dokaz u značajnim klimatskim parnicama u Sjedinjenim Državama, Australiji i Europi. U jednom slučaju, Saul Luciano Lliuya protiv RWE AG, peruanski farmer tuži njemačkog energetskog diva za troškove sprječavanja štetnih poplava iz ledenjačkog jezera destabiliziranog klimatskim promjenama. Znanstvena procjena, koja je ušla u dokaze, zaključila je da je globalno zatopljenje uzrokovano ljudskim faktorom izravno odgovorno za stvaranje "kritične prijetnje" razornog izljeva, stavljajući grad s oko 120.000 ljudi na put potencijalnih poplavnih voda.

Očito će klimatske promjene i njene posljedice sve više biti prisutne u sudskim dvoranama, a klimatolozi krunski svjedoci u sudskim parnicama. Međutim, hoće li sudske parnice nešto promijeniti u ljudskoj svijesti, teško je reći.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Vjetroelektrane i klima
14.11.2021.
Kada su se pojavile prve vjetroelektrane, svijet je preplavilo oduševljenje: konačno imamo čist, zeleni izvor energij...
Velika izumiranja
14.02.2022.
Povremeno Zemlju posjeti neki od jahača apokalipse, pravih jahača prema kojima su oni biblijski pravi amateri jer ovi ...
Najstrašnija suša u novijoj povijesti SAD-a
31.08.2021.
Suša koja je tridesetih godina 20. stoljeća pogodila dijelove Kanzasa, Kolorada, Oklahome i Teksasa
2020. među 3 najtoplije godine od kada postoje mjerenja
11.12.2021.
Godina koju je obilježila pandemija korona virusa, a u našoj zemlji i razorni potresi, i u kontekstu vremena bila je t...
Oluja Eunice poharala zapad Europe
19.02.2022.
Najmanje devetero mrtvih, vjetar rušio drveće i odnosio krovove s kuća, a blizu belgijske obale na vjetrenjače otpu...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti