Popularna znanost

Zašto nam djeca postaju nasilna?

25.01.2024.

autor: Dubravka Canjko

Sve smo češće svjedoci natpisa u novinama koji nas upozoravaju na porast nasilja među djecom. Michael Winterhofen nam u svojoj knjizi upućuje pitanje zašto djeca postaju nasilnici i kako im vratiti djetinjstvo. Na prvi pogled, današnji je svijet više nego ikada posvećen djeci. Sve češće se susrećemo s terminom filijarhalno društvo. Društvo je to u kojem upravljaju djeca i donose odluke o svojoj i našoj budućnosti, iako nemaju socijalne kompetencije potrebne za to. Činjenica je da se danas rađa znatno manje djece, stoga činimo sve da djecu zaštitimo, osvijestili smo potrebu poštivanja dječjih prava i zaštitili ih. Djeca danas ravnopravno sudjeluju u donošenju odluka i zauzimaju stavove. Uloga koja im se dodjeljuje je uloga partnera odraslima. Ono o čemu gotovo nitko djeci ne govori, učeći ih njihovim pravima, su odgovornosti i obaveze koje proizlaze iz tih prava. Naravno, uz naglašavanje obaveza i odgovornosti, važno je naglasiti i snošenje posljedica za njihovo djelovanje. Često čujem roditelje kako govore za svoje malo dijete “moje dijete ima snažnu volju, uspijeva se nametnuti jer zna što hoće“ ili „ ja ne mogu ništa učiniti, ono zna što želi i kako to dobiti“. Ono što roditelji nerijetko zamjenjuju je osobnost djeteta s načinima njegova ponašanja, a koje djeca prolaze kroz razne razvojne faze. Karakteriziraju ih ispadi bijesa, nepriznavanje vlastite krivice, sukobi s vršnjacima oko igračaka,...  Prije desetak godina popularna je bila emisija „Superteta“ u kojoj Superteta, u pratnji kamera, ulazi u dom neke obitelji, u kojoj je odgoj djeteta već odavno skrenuo u lošem smjeru. Susreće se s djecom „tiranima“, koja provode svoju volju bez kontrole roditelja, koji nemoćno, uz puno ljubavi prepuštaju djetetu donošenje odluka koje su u domeni roditelja.  Djeca nisu u stanju razlikovati dobro od lošega, ispravno od neispravnog, a roditelji, misleći da uvažavaju razvojni put svog djeteta, popuštaju i ne znaju ili ne mogu postaviti granice. Odgojne granice kao što sam već pisala u članku „Koliko sreća naše djece ovisi o postavljenim granicama“, djetetu daju osjećaj stabilnosti i sigurnosti. Djeca u svojim roditeljima moraju vidjeti oslonac, a kako će se osloniti na njih ukoliko s njima rade što žele. Na roditeljima je da postavljaju granice i drže se onoga što kažu, da budu dobar uzor svojoj djeci. Dopuštati djeci da rade što žele, nikako nije dobro za njih, za izgradnju njihovog karaktera i dobrog temelja za budući život. Često roditeljima govorim kako postavljanje granica je postavljanje dugoročnog cilja za dobrobit njihovog djeteta.

 

Stručnjaci, kao i mnogi drugi, često si postavljaju pitanje, rađaju li se djeca sa sklonošću agresiji ili agresiju iskazuju zbog okoline u kojoj odrastaju i žive. Agresivnost je dio života, kaže mr. spec. Žana Pavlović, profesor psihologije, ne samo u djetinjstvu nego i u periodu adolescencije i kasnije. Prvu fizičku agresiju kod djeteta roditelji obično primjećuju netom nakon prve godine. Fizička agresija vrhunac dosiže oko druge godine nakon čega bi, u normalnim okolnostima, trebala nestajati. Često se tako mala djeca sukobljavaju oko igračke koju istovremeno žele, a nedovoljna razvijenost govornog aparata, nemogućnost izražavanja osjećaja ili potrebe vodi u agresiju. Oko treće godine, razvojem govora, takva agresivnost uglavnom nestaje.

Na agresivno ponašanje djeteta utječe više čimbenika poput obiteljske dinamike kao i video igrice nasilnog sadržaja. U posljednje vrijeme sve više agresivnih ispada djece dovodi se u vezu i s nasilnim video igricama kojoj su djeca izložena ili ih i sami igraju. Proizvođači video igara, naravno negiraju poveznicu, međutim postoje snažne indicije koje potvrđuju tu tezu. Igre „pucačine“ zasigurno ne mogu biti zdrave za djecu i adolescente. Malo dijete teško razaznaje stvarnost od fikcije koja se nude u igrama. U igrici, kada nekog udariš, ne vidiš stvarnu bolnu reakciju na taj udarac. Kad nekog ubiješ često postoji mogućnost ponovnog života ili čak više života. Stoga je za očekivati da malo dijete vjeruje kako je i u stvarnom životu tako nešto zaista moguće.  

Kada govorimo o obiteljskoj dinamici, važno je istaknuti da je dijete koje je izloženo fizičkom zlostavljanju, najčešće je i samo zlostavljač. Djeca uče ono što vide i dožive. Uglavnom je ta agresija usmjerena prema slabijima od sebe, drugačijima, nižeg socijalnog statusa i slično. Danas djeca rastu u pretjerano zaštitničkom okruženju. Takvo okruženje djetetu često ne pruža mogućnost dokazivanja vlastite uspješnosti koja proizlazi iz njegovih aktivnosti. Ona su uglavnom orijentirana samo na sebe, nesigurna, imaju niže samopouzdanje i manje su empatična. Djeca sklona dokazivanju na društveno neprihvatljiv način, nerijetko su djeca roditelja koji sudjeluju u svim njihovim aktivnostima, rješavaju sve njihove probleme i ne postavljaju granice u odgoju. Potreba da budu prihvaćeni u društvu po svaku cijenu, dijecu, a pogotovo adolescente pokreće na agresivno ponašanje kao i na vršnjačko nasilje.

 

Najvažnije je utvrditi uzrok agresivnog ponašanja i ako je moguće ukloniti ga. Ono što je važno, i svatko to može učiniti, je postavljanje granice preko kojih dijete ne smije prelaziti. Većina agresivne djece nema osjećaj za granice. Strategije koje pomažu rješavanju tog problema su : upozorenja, time out ( mirno mjesto), ponavljanje istog ali na ispravan način, „popravljanje štete“, isprika, opraštanje…Strategije koje nikako ne pomažu su: tjelesno kažnjavanje, posramljivanje, ponižavanje, uspoređivanje jednog djeteta s drugim, uskraćivanje ljubavi, hrane, tjeranje na spavanje, prijetnje napuštanjem… Djecu sklonu agresivnom ponašanju važno je uvježbavati vještini samokontrole. Najbolji način za to je uključiti dijete u sportske aktivnosti, gdje mogu „višak energije“ potrošiti u sportskom natjecanju. Trener u sportskom klubu predstavlja pozitivan autoritet s kojim se djeca rado identificiraju. Bavljenje sportom, kod djeteta se može prevenirati kao i inhibirati nasilničko ponašanje.

Djeca se rađaju u društvu, ona ne mogu birati gdje i kada će doći na ovaj svijet i tko bi trebali biti njihovi roditelji. Današnje društvo je društvo koje otvoreno glorificira nasilje, društvo koje postaje društvo iskrivljenih vrijednosti. U takvom okruženju pomalo je nestvarno očekivati da djeca odrastaju izolirana od vanjskih utjecaja. Pred njima su visoka očekivanja roditelja i opterećenost stalnog i očekivanog uspjeha. Dijete nema razvijene mehanizme obrane od takvih izazova koji su pred njima. Smanjimo pritisak na našu djecu, pružimo im ljubav, podršku i pružimo im normalno, bezbrižno i sretno djetinjstvo. Dozvolimo djeci da ponekad i pogriješe i uče na vlastitim greškama. Imajmo povjerenja u njih. To je najbolji način da ih izvedemo na pravi put i omogućimo im da odrastu u sretne ljude.

 

Fotografije: pixabay.com

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
03.01.2023.
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaž...
Spavate li dovoljno?
08.05.2023.
Zašto je važno da spavamo dovoljno? Koliko sati sna je potrebno djeci, a koliko odraslima?
Zašto dabrovi grade brane?
12.01.2023.
Ako su dabrovi po nečemu poznati, onda je to po njihovoj fantastičnoj vještini gradnje riječnih brana! Ali, zašto i...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...