Turizam

Očaravajući gradić na istoku Hrvatske

23.12.2023.

autor: PR

mjesto radnje: Ilok, Hrvatska

Šetnja zaštićenom povijesnom jezgrom Iloka, svojevrsno je putovanje u prošlost, a uskoro ćete moći prošetati i južnom stranom obnovljenih srednjovjekovnih zidina, dok će polukula na njihovoj sjevernoj strani zasigurno postati najatraktivniji iločki vidikovac s kojeg pogled puca na Dunav i Vojvodinu.

Ilok je posljednjih mjeseci veliko gradilište, intenzivno se radi na sanaciji impresivnih zidina zbog kojih ovaj grad nazivaju i Dubrovnikom na Dunavu. Radovi su pri samom kraju pa će Ilok dobiti još jednu atrakciju zbog koje ga jednostavno morate posjetiti.

Uz zidine, rekonstrukcijom su obuhvaćeni i zgrada Žitnice, Podrumarove kuće i franjevačkog samostana. Riječ je o jednom od najvećih projekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji, vrijednom nešto manje od devet milijuna eura, koji je s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancirala Europska unija iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Izgradnja zidina, započela je još u 13. stoljeću, u 15. stoljeću šire se prema zapadu, a za njihov do danas sačuvani srednjovjekovni oblik zaslužan je Nikola Iločki, najznačajniji gospodar Iloka, ban Hrvatske, Slavonije i Mačve, vojvoda sedmogradski, od 1471. i kralj Bosne.

Svetac koji je živio u Iloku

Na poziv Nikole Iločkog u Ilok je došao franjevac Ivan Kapistran uz čiju je pomoć 1456. zaustavljena osmanlijska vojska kod Beograda. Kada je vijest o pobjedi stigla do Rima papa je naredio da točno u podne zazvone sva zvona, pa se taj ritual u kršćanskom svijetu zadržao do danas iako mnogi ne znaju otkada i odakle potječe.

Ivan Kapistran u Iloku nije dugo živio, ipak na ovaj gradić je ostavio neizbrisiv trag. Soba u franjevačkom samostanu u kojoj je 23. listopada 1456. umro, očuvana je u izvornom stanju i prenamijenjena u kapelicu. Nikola Iločki još je 1477. uputio papi molbu da se Ivana Kapistrana proglasi blaženim, no to se dogodilo tek 1622., a svetim je proglašen 16. listopada 1690.

Danas kapelicu u kojoj je svetac proživio posljednje dane, jedinstvenu crkvu posvećenu njemu i franjevački samostan s impresivnom knjižnicom, posjećuju brojni hodočasnici i turisti.

Traminac o kojem se priča

Ilok je središte hrvatskog dijela Srijema, nadaleko poznatog vinogorja u kojem tradicija vinogradarstva i vinarstva seže u treće stoljeće. Dolaskom plemićke obitelji Odescalchi u Ilok vinarstvo i vinogradarstvo se moderniziralo. Ova kneževska obitelj u 18. stoljeću proširila je dvorac koji danas nosi njihovo ime i u kojem je Muzej grada Iloka, ispod njega su uredili i moderne vinske podrume, danas u vlasništvu Iločkih podruma, definitivno jedna od najvećih atrakcija koju svakako morate posjetiti. Odescalchiji su na poznatom vinorodnom položaju Principovac 1710. zasadili i prvi trs danas u svijetu cijenjenog iločkog traminca koji se pio i na krunidbi britanske kraljice Elizabete II.

Vrhunska vina iločkih vinariji savršeno se sljubljuju s odličnom srijemskom kuhinjom koja će vam ponuditi i posve autentična jela poput iločkog ćevapa. Osim imena ovaj specijalitet nema ništa zajedničko s ćevapima na koje ste navikli. Riječ je o sočnim komadima mesa u umaku od povrća. A za svaku preporuku je i fiš bez kosti, kao uostalom svi specijaliteti od slatkovodne ribe za potpuni doživljaj Dunava.

 

 

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Grada Iloka.

Fotografije (arhiva grada Iloka): Danijel Soldo i dron

 

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
10 razloga zašto ove jeseni posjetiti Veliku Goricu
18.09.2022.
Što se sve može vidjeti, doživjeti i okusiti u Velikoj Gorici, šestom po veličini hrvatskom gradu, te njezinoj okol...
Slunjčica i njene neodoljive ljepote
10.03.2023.
Slunj ima novu, jedinstvenu turističku rutu, otkrijte što nudi i zašto je tako posebna
Ususret desetom međunarodnog sajmu turizma PLACE2GO
17.03.2023.
Jubilarni, 10. međunarodni sajam turizma PLACE2GO donosi i ove godine atraktivne sadržaje, a među više od 200 izlag...
Vrijedno priznanje struke za Terme Tuhelj
14.11.2023.
Ulaganje u ekološke standarde, suradnja s lokalnom zajednicom i poticanje zelenog poslovanja, ne čudi da je kamp Terma...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti