Turizam

7 razloga zašto posjetiti Delnice

14.02.2022.

autor: meteo-info redakcija

Okružen moćnim Triglavom, slovenskim Snežnikom te Kamniško Savinjskim Alpama i  Nacionalnim parkom Risnjak, pitoreskni gradić u srcu Gorskog kotara, za kojeg kažu da je najviši grad u Hrvatskoj, kao stvoren je za istraživanje i barem jedan vikend boravak.  Nevjerojatno miran, a opet užurban, s veselim, srdačnim i nasmijanim ljudima, osvaja sve koji ga posjete!

Budući da je na odličnom strateškom mjestu (120 km od Zagreba i 50 km od Rijeke), na putu prema Primorju upravo s ovog mjesta možete uživati u svim blagodatima ove županije - popiti kavu s pogledom na spomenik snijegu, spavati na nadmorskoj visini od 1000 metara na Petehovcu, istražiti grad, ali i poput pravog stanovnika Delnica uživati u nekom od sportova. Naime, Delnice imaju jedno od najljepših natkrivenih klizališta u Hrvatskoj, bazen s pogledom na centar grada, a samo 30 kilometara dalje na vas čeka Platak - zimi za skijanje s pogledom na more, a ljeti za bijeg od paklenih vrućina gradskih ulica. Uz to, valja napomenuti da samo nekoliko kilometara dalje od Delnica možete zakoračiti u NP Risnjak, ali i prepustiti se uživanju u šetnji rijekom Kupicom čija voda teče slavinama ovog grada.


U bilo koje doba godine posjetili Delnice, ne možete pogriješiti!


Grad sporta
Za Delnice će mnogi reći kako je grad sporta čemu svjedoči i jedan od najpopularnijih sportskih spomenika na Japlenškom vrhu – 70-metarska skakaonica. Nije u funkciji, ali pogled na nju potiče na pričanje. Naime, nekad su Delničani koristili skakaonicu, posebno mladi i neoženjeni dečki koji su tako dokazivali djevojkama.

Kako su godine prolazile, skakaonica je postala spomenik, a za jačanje sporta u Delnicama postao je zadužen Goranski sportski centar. Tako se u strogom centru grada nalazi Dom sportova u kojem se nalazi sportska dvorana, bazen i nogometno igralište, ali i zadivljujuća Multifunkcionalna dvorana (površine 3.485 m2) koja je u zimskom periodu klizalište, a tijekom ljeta dvorana za različite sportove.

Delničani kažu kako se u ovom gradu svako dijete bavi sportom, a ono što je zanimljivo je i činjenica da tijekom jednog aktivnog vikenda u srcu Gorskog kotara svaki turist može isprobati i nekoliko različitih sportova.


Blizina skijališta
Ujutro pijete kavicu na betonu, a nakon toga na skijama jurite po Platku - savršeno zar ne!? Brdo uživanja, kako o Platku mnogi govore, pravi je raj za skijaše svih kategorija. Najviši vrh je Radeševo do kojeg vozi žičara dvosedežnica (staze su Radeševo 1 i Radeševo 2), a osim nje, skijašima početnicima je na raspolaganju i baby lift. Osim toga na Platku, kad ima dovoljno snijega možete skijati i na stazama Turistička, Zavoj 19, Tešnja i Pribeniš. Platak, s kojeg se za vrijeme sunčanih dana vidi Kvarner s otocima nije zanimljiv samo zimi. Ljeti je on odličan zaklon od jakih vrućina i prava oaza za piknik i planinarenje.


Zanimljiva povijest
Delnice imaju bogatu povijest koja je ispričana na različitim mjestima u gradu. Nama najzanimljivija je ona koju i danas priča Popovićev mlin, smješten u dvorištu najljepše kuće u centru grada. Iza lijepe fasade i kićene štukature na prozorima, već 85 godina postoji mlin obitelji Mihelčić, poznat kao „Popovićev mlin“ (Supilova 76). Riječ je o električnom mlinu čija je izgradnja započela 1924. godine, kapitalom Josipa i Francike Mihelčić, povratnika iz Amerike. 1925. g. započeo s radom. Bio je to jedan od prvih objekata u Delnicama koji je dobio električnu struju. Gradili su ga majstori tvrtke „Ganz Danubius“ iz Budimpešte, od kuda su i dopremljeni svi dijelovi mlina. Mlin je u kontinuitetu radio do 1960. godine. Svi uređaji (mlinovi, elevatori, sita, elektromotor, kožne remenice i dr.) sačuvani su u izvornom obliku. Danas je otvoren za posjet turistima.

 

Uz to, u centru Delnica vidjet ćete „spomenik snijegu“ koji otkriva kako je ne tako davne 2018. palo čak 182 cm snijega!

Svoj poljubac možete ovjekovječiti fotografijom na mjestu za poljubac, prošetati Ljubavnom stazom koja počinje u glavnom gradskom parku, parku Kralja Tomislava.

Kad prolazite Delnicama u društvu vodiča (preporučujemo Jelenu Holenko) čut ćete puno toga, pa i priču o delničkoj narodnoj nošnji, ali i nakitu koji se nosi uz nju, a koji će uskoro postati i pravi suvenir ovog kraja. Naime, nekad su Goranke u Primorju mijenjale hranu za ulja, voće, povrće, ali i nakit. Kao podsjetnik na to vrijeme u nošnji je ostao detalj - koraljna ogrlica te originalna ukrasna kopča klofnica prepuna raznobojnih kamenčića i perlica.


Priče i legende
Kad je o Delnicama riječ, jedna od najpopularnijih legendi je Jagodina stijena koja priča priču o zaljubljenom paru, Delničanki Jagodi Matković i zagrebačkom profesoru Branku Miliću, koji je od djetinjstva dolazio u Delnice. Mladi se par zaljubio uživajući u dugim šetnjama Japlenškim vrhom, Gradskim parkom (koji i danas ima stazu zaljubljenih) i Petehovcem. Na žalost ova ljubavna priča ima tužan kraj - profesor se odlučio oženiti drugom djevojkom, što Jagodu stavlja na kušnju. Mlada se Delničanka na žalost bacila sa stijene, a priča o ovom ljubavnom paru postala je delnička legenda koja je ovjekovječena i u romanu Milivoja Magdića davne 1934. godine.


Gastro ponuda
Kad je o gastro ponudi riječ, ona priča priču o životu na ovom dijelu Hrvatske! Ljeta su kratka, a zime duge i hladne, pa ne čudi kako se u kulinarstvu koriste određene namirnice. Glavne zvijezde su krumpir, kiseli kupus (zato ćete tu pojesti najbolju sarmu u Hrvatskoj) suhomesnati proizvodi i meso divljači (jelen, vepar, medvjed). Odličan izbor hrane pronaći ćete na Petehovcu, planinarskom domu s restoranom u kojem svakog dana, uz delicije možete pojesti i ukusan svježi kruh. No, isto tako, u Delnicama možete pojesti i kuhanu šunku s goranskim nadjevom (sušeni svinjski želudac punjen jajima, slaninom, lukom, začinima i kruhom). U toplijem dijelu godine u Delnicama možete uživati i u specijalitetima s gljivama - smrčak,lisičarke, vrganji koji mogu biti pripremljeni na razne načine, posebno gulaš.


Boravak na 1000 m/nadmorske visine
Želite li u potpunosti doživjeti Delnice, popnite se na 1000 metara nadmorske visine, na Petehovac. Upravo ovaj planinarski dom zauzima posebno mjesto u turizmu ovog kraja. Njegova priča počinje davne 1949.godine kad su delnički planinari, potpuno dobrovoljno izgradili planinarski dom na Štimčevom vrhu (1024 m), a izletište je dobilo naziv po susjednom vrhu Petehovac (1098 m). Uz dom je trinaest godina kasnije sagrađena depandansa koja je danas ugodan smještaj za boravak na Petehovcu, a kad ima dovoljno snijega ovdje se možete i skijati.


Odlična povezanost
Delnice se, posebno otkako je autoceste, nalaze na odličnom strateškom mjestu. Bez obzira odaberete li jednodnevni, dvodnevni ili višednevni boravak u ovom gradu do njega ćete stići lako, a iz njega u radijusu od 50-tak kilometara možete doživjeti puno toga - istražiti moć rijeke Kupice, otići u NP Risnjak, posjetiti dolinu leptira, skijati na Platku, kupati se na Kvarneru, popiti zlatom nagrađivanu rakiju Papru koja se proizvodi u Kući prirode Kotač, pojesti žabe u Lokvama... Dolazite li automobilom, parking u cijelom gradu je besplatan, a dolazite li vlakom, on staje u strogom centru kojeg lako možete obići u ugodnoj šetnji.

 Fotografije: Nikola Zoko i meteo-info redakcija

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
10 razloga zašto ove jeseni posjetiti Veliku Goricu
18.09.2022.
Što se sve može vidjeti, doživjeti i okusiti u Velikoj Gorici, šestom po veličini hrvatskom gradu, te njezinoj okol...
Slunjčica i njene neodoljive ljepote
10.03.2023.
Slunj ima novu, jedinstvenu turističku rutu, otkrijte što nudi i zašto je tako posebna
Ususret desetom međunarodnog sajmu turizma PLACE2GO
17.03.2023.
Jubilarni, 10. međunarodni sajam turizma PLACE2GO donosi i ove godine atraktivne sadržaje, a među više od 200 izlag...
Vrijedno priznanje struke za Terme Tuhelj
14.11.2023.
Ulaganje u ekološke standarde, suradnja s lokalnom zajednicom i poticanje zelenog poslovanja, ne čudi da je kamp Terma...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti