Popularna meteorologija

Američka ledena apokalipsa 2022.

27.12.2022.

autor: Nebojša Subanović

mjesto radnje: SAD

Ledena apokalipsa u Americi! Snježne mećave, gradovi zatrpani snijegom, više desetaka mrtvih, deseci tisuća odsječenih od svijeta, oko milijun i pol bez električne energije! Tisuće otkazanih letova, stotine tisuća putnika zarobljenih na aerodromima… To je samo kratki opis trenutnog stanja na sjeveru Sjedinjenih Američkih Država!

Ciklona bomba, vremenska bomba izrazi su koje danas koriste meteorolozi kako bi opisali stanje na olujom pogođenom područjem promjera gotovo četiri tisuće kilometara!

"Točnije, to bi se trebalo nazvati eksplozivnom ciklogenezom, a to je kada središnji tlak sustava niskog tlaka zraka dramatično padne - 24 hektopaskala u 24 sata", kaže voditeljica vremenske prognoze Sky Newsa Kirsty McCabe. "Ove intenzivne oluje donose obilne oborine i vrlo jake vjetrove. Trenutno u SAD dolazi vrlo hladan arktički zrak, a hladno vrijeme uzrokuje daljnje komplikacije."

 

Izvor fotografije: https://people.com/

 

 

Što uzrokuje ovakve jake snježne mećave?

 

Područja zračnih masa polarnog kruga i zračnih masa umjerenih geografskih širina dijeli jasna i uska granica vrlo jakih vjetrova, zvana polarni vorteks.

Polarni vorteks (bijela točkasta linija). Izvor ilustracije: The New York Times

 

Polarni vorteks ima oblik vala, a tako se i ponaša – valni poremećaj polako putuje oko polarnog kruga. Amplitude se također mijenjaju s vremenom, povremeno postajući toliko velike da polarni zrak naglo prodre duboko na jug sudarajući se i miješajući s toplijim i vlažnijim zrakom umjerenih širina. I pozornica za ledenu apokalipsu u Kanadi i na sjeveroistoku SAD je postavljena! Na jugu sjevernoameričkog kontinenta posljedice mogu biti obilne kiše. Ovakav prodor hladnog zraka ima za posljedicu nagli pad tlaka i stvaranje duboke ciklone s jakim vjetrovima. U ovom je slučaju tlak u središtu ciklone bombe oko 962 hPa dok je na rubu čak 1047 hPa! Tako oštar gradijent uzrokuje olujne i orkanske vjetrove.

„Kako se arktički zrak širi većim dijelom zemlje, na kraju će se zagrijati, smanjujući razliku tlaka. Oluja će se raspršiti. A prognoze predviđaju iznadprosječne temperature u većem dijelu zemlje sljedeći tjedan“ kaže John Moore, meteorolog i glasnogovornik Nacionalne meteorološke službe.

 

Naslovna fotografija: Peter Pereira, The Standard Times, API

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2022.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Siječanj
01.01.2023.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!