Gastronomija

Zlatna Slavonija Eno & Gastro, savršena kombinacija slavonskih okusa i suvremenih trendova

27.11.2022.

autor: PR

mjesto radnje: Zagreb

Može li se batat kombinirati s kulenom i bagremovim medom, koje se vino sljubljuje s čipsom od šarana, što odabrati uz rezance s makom… Za odgovore na ova pitanja najbolje posjetiti Zlatnu Slavoniju! Bit će to nezaboravno gurmansko putovanje, a dio tog doživljaja u organizaciji TZ Požeško-slavonske županije predstavljen je u hotelu Mövenpick Zagreb.

Šest kuhara iz ove županije samo je za tu prigodu doputovalo u Zagreb i s poznatim chefom Brankom Ognjenovićem pripremalo najfinija autohtona jela koja od sada imaju novu, modernu notu, a sommelierskim rječnikom rečeno za perfect match pobrinuo se poznati sommelier Darko Lugarić.

Bilo je tu svega – od pikantnog kulena, čvaraka, svinjske masti, pašteta od pileće jetrice i gljiva, rižota s kremom od buče, gljivama i slaninom crne svinje, fileta smuđa u vinskom tijestu, telećeg perkelta s noklicama, pečenke od crne slavonske svinje i krpica sa zeljem do pečenih jabuka u cimetu i vaniliji, okruglica od šljiva, tačkrla…

 

 

Sve ukusno, fino, moderno servirano i sljubljeno s odabranim vinima iz tri vinogorja Zlatne Slavonije: Kutjeva, Požege-Pleternice i Pakraca.

 

„Bogatstvo lokalnih namirnica iznimne kvalitete i vrhunska vina veliki su potencijal koji u kombinaciji s edukacijom, znanjem, trudom, radom, ali i dobrom promocijom generira odlične turističke rezultate i u destinaciju privlači suvremene posjetitelje u potrazi za autentičnim i originalnim eno-gastro doživljajem, na obostrano zadovoljstvo domaćina i gosta“, zaključio je chef Ognjenović.

S njim mišljenje dijeli Darko Lugarić ističući širok spektar vina Zlatne Slavonije, posebno najraširenije sorte graševine koja upravo u ovom dijelu Hrvatske daje iznimne rezultate od pjenušaca do predikata, pa je za zagrebačko druženje sommelier odabrao više od 15 etiketa.

 

Poznata vinska destinacija od sada i gurmanska oaza

 

„U sklopu projekta Zlatna Slavonija Eno & Gastro radimo na razvoju eno-gastro ponude destinacije bazirane na lokalnim namirnicama te podizanju kvalitete usluge ugostiteljskih objekata, uz mogućnost implementacije fine dininga. S tim ciljem od početka godine u suradnji sa chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem organizirali smo radionice i edukacije koje primjenom naučenog čine razliku koju u konačnici osjeti gost. Na edukacijama je sudjelovalo više od 80 kuhara, konobara, sommeliera i barista, vlasnika ugostiteljskih objekata i vinarija s područja čitave županije. Rezultat su novi, atraktivni jelovnici s vrhunskim autohtonim lokalnim proizvodima, uz atraktivan izbor impresivnih vina po kojima je naša destinacija nadaleko poznata", poručila je Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

Modernim načinom prezentacije tradicijskih jela, vrhunskih u svijetu nagrađivanih vina i namirnica malih, lokalnih proizvođača, doživljaj destinacije postaje potpun, a integrirano upravljanje kvalitetom preduvjet je napretka i turističkog rasta.

 

„TZ Požeško-slavonske županije ove je godine realizirala hvale vrijedan samostalni projekt Zlatna Slavonija Eno & Gastro, podižući kvalitetu, inovirajući ponudu te u smislu eno-gastronomije, izdižući čitavu destinaciju. I zato je ovaj iskorak za naše područje iznimno važan jer osim što njeguje izvornost, čuva sve ono dobro što je nastalo u ovoj našoj lijepoj Slavoniji", istaknula je na druženju u Zagrebu Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

 

Fotografije:  Borna Subota, EXE produkcija

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Poželjeli ste pojesti dobre tripice, sarmu ili kuhani buncek s kiselim zeljem? Znamo pravo mjesto za vas!
25.01.2022.
Opće je poznato i znanstveno dokazano da dobar zalogaj popravlja raspoloženje i usrećuje, što je posebno važno za k...
Neodoljiv zimski meni hotela Academia
26.01.2022.
Otkrili smo novo gurmansko IT mjesto! Saznajte što je to zbog čega ćemo se vraćati u restoran Academia u Mariji Bist...
Burgermanija zavladala zagrebačkim Trgom dr. Franje Tuđmana
14.09.2021.
Zagreb Burger Festival šesti put otvorio svoja mirisna vrata
Advent kod Matije, gastro senzacija zagrebačkog adventa
25.11.2022.
Čuček u Kini, rastepena krvavica, zimski wok, buncek dog samo su neke poslastice koje vas čekaju u najveselijem zagre...
Uskoro kreće Pizza Festival, novo ljetno osvježenje na zagrebačkom Kegliću
17.06.2022.
Najpopularnije jelo na svijetu u festivalskom zelenom izdanju

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...