Gastronomija

Zlatna Slavonija Eno & Gastro, savršena kombinacija slavonskih okusa i suvremenih trendova

27.11.2022.

autor: PR

mjesto radnje: Zagreb

Može li se batat kombinirati s kulenom i bagremovim medom, koje se vino sljubljuje s čipsom od šarana, što odabrati uz rezance s makom… Za odgovore na ova pitanja najbolje posjetiti Zlatnu Slavoniju! Bit će to nezaboravno gurmansko putovanje, a dio tog doživljaja u organizaciji TZ Požeško-slavonske županije predstavljen je u hotelu Mövenpick Zagreb.

Šest kuhara iz ove županije samo je za tu prigodu doputovalo u Zagreb i s poznatim chefom Brankom Ognjenovićem pripremalo najfinija autohtona jela koja od sada imaju novu, modernu notu, a sommelierskim rječnikom rečeno za perfect match pobrinuo se poznati sommelier Darko Lugarić.

Bilo je tu svega – od pikantnog kulena, čvaraka, svinjske masti, pašteta od pileće jetrice i gljiva, rižota s kremom od buče, gljivama i slaninom crne svinje, fileta smuđa u vinskom tijestu, telećeg perkelta s noklicama, pečenke od crne slavonske svinje i krpica sa zeljem do pečenih jabuka u cimetu i vaniliji, okruglica od šljiva, tačkrla…

 

 

Sve ukusno, fino, moderno servirano i sljubljeno s odabranim vinima iz tri vinogorja Zlatne Slavonije: Kutjeva, Požege-Pleternice i Pakraca.

 

„Bogatstvo lokalnih namirnica iznimne kvalitete i vrhunska vina veliki su potencijal koji u kombinaciji s edukacijom, znanjem, trudom, radom, ali i dobrom promocijom generira odlične turističke rezultate i u destinaciju privlači suvremene posjetitelje u potrazi za autentičnim i originalnim eno-gastro doživljajem, na obostrano zadovoljstvo domaćina i gosta“, zaključio je chef Ognjenović.

S njim mišljenje dijeli Darko Lugarić ističući širok spektar vina Zlatne Slavonije, posebno najraširenije sorte graševine koja upravo u ovom dijelu Hrvatske daje iznimne rezultate od pjenušaca do predikata, pa je za zagrebačko druženje sommelier odabrao više od 15 etiketa.

 

Poznata vinska destinacija od sada i gurmanska oaza

 

„U sklopu projekta Zlatna Slavonija Eno & Gastro radimo na razvoju eno-gastro ponude destinacije bazirane na lokalnim namirnicama te podizanju kvalitete usluge ugostiteljskih objekata, uz mogućnost implementacije fine dininga. S tim ciljem od početka godine u suradnji sa chefom Brankom Ognjenovićem i sommelierom Darkom Lugarićem organizirali smo radionice i edukacije koje primjenom naučenog čine razliku koju u konačnici osjeti gost. Na edukacijama je sudjelovalo više od 80 kuhara, konobara, sommeliera i barista, vlasnika ugostiteljskih objekata i vinarija s područja čitave županije. Rezultat su novi, atraktivni jelovnici s vrhunskim autohtonim lokalnim proizvodima, uz atraktivan izbor impresivnih vina po kojima je naša destinacija nadaleko poznata", poručila je Maja Jakobović, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.

Modernim načinom prezentacije tradicijskih jela, vrhunskih u svijetu nagrađivanih vina i namirnica malih, lokalnih proizvođača, doživljaj destinacije postaje potpun, a integrirano upravljanje kvalitetom preduvjet je napretka i turističkog rasta.

 

„TZ Požeško-slavonske županije ove je godine realizirala hvale vrijedan samostalni projekt Zlatna Slavonija Eno & Gastro, podižući kvalitetu, inovirajući ponudu te u smislu eno-gastronomije, izdižući čitavu destinaciju. I zato je ovaj iskorak za naše područje iznimno važan jer osim što njeguje izvornost, čuva sve ono dobro što je nastalo u ovoj našoj lijepoj Slavoniji", istaknula je na druženju u Zagrebu Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

 

Fotografije:  Borna Subota, EXE produkcija

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Poželjeli ste pojesti dobre tripice, sarmu ili kuhani buncek s kiselim zeljem? Znamo pravo mjesto za vas!
25.01.2022.
Opće je poznato i znanstveno dokazano da dobar zalogaj popravlja raspoloženje i usrećuje, što je posebno važno za k...
Uz vesele salsa ritmove otvoren je Baš Naš Tasty Affair
01.09.2023.
Službeno je otvorena Tasty Affair verzija popularnog Baš Naš festivala, mjesta najbolje zabave
Zagreb je i službeno bogatiji za još jedan ljetni party, onaj najbolji, Corona Sunsets Session
03.07.2023.
Krov zagrebačkog plesnog centra zaživio je u prepoznatljivim žutim, plavim i zelenim bojama. Jasno je, počeo je Coro...
Neodoljiv zimski meni hotela Academia
26.01.2022.
Otkrili smo novo gurmansko IT mjesto! Saznajte što je to zbog čega ćemo se vraćati u restoran Academia u Mariji Bist...
Advent kod Matije, gastro senzacija zagrebačkog adventa
25.11.2022.
Čuček u Kini, rastepena krvavica, zimski wok, buncek dog samo su neke poslastice koje vas čekaju u najveselijem zagre...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2024.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...