Zimsko razdoblje nezamislivo je bez tipičnih zimskih namirnica. Osim što imaju veliku hranjivu i energetsku vrijednost te pružaju užitak za naše nepce, jela pripremljena od njih okrepljuju nam i osnažuju tijelo te pomažu u borbi s hladnoćom i minusima. Osim djelovanja na naše tijelo, hrana djeluje i na naš duh. Naime, opće je poznato i znanstveno dokazano da hrana popravlja raspoloženje i usrećuje, a što je posebno važno za kratkih i hladnih zimskih dana.
Među zimskim jelima mnogima su najdraža ona tradicionalna, domaća, jela koja su nam spremale naše bake i mame, a koja zbog manjka vremena sami ne pripremamo toliko često koliko bismo željeli. No, postoji rješenje i za to, jer domaća jela nezaobilazan su dio jelovnika mnogobrojnih gostionica i bistroa. Jedno od takvih mjesta je Vrapčak, bistro smješten uz igralište NK Vrapče.
U bistrou ugodne, domaće atmosfere, s crvenim, kariranim zavjesama i stolnjacima na drvenim stolovima, naći ćete domaću sarmu, grah s kobasicama, buncek s kiselim zeljem i restanim krumpirom, čobanac ... Pojest ćete ovdje i odlične tripice, jelo koje se obožava ili ne može smisliti. Obožavatelji ne posustaju u uvjeravanju ovih drugih da ih kušaju, no malo je hrane kod koje je tvrdoglavost tako jaka kao kad je riječ o tripicama. U Vrapčaku ih rade od iskuhanog junećeg trbuha i pojačavaju dimljenom slaninom. Odličan je i domaći kruh koji uz njih poslužuju.
Zakinuti neće ostati niti ljubitelji jela ispod peke ili roštilja, a uživat će i burger-ljupci. Fantastično pecivo, ne previše umaka, pljeskavica napravljena od mesa crnog angus goveda, stoga punijeg okusa od one juneće, zavest će sva vaša ćula. Uz to, ovi su burgeri zasitniji od onih klasičnih.
Na svoje će doći i ljubitelji zagrebačkog odreska, koji je među boljima u gradu - mekan i sočan,s ne previše, ali ni premalo sira.
Vrapčakova nova mesna poslastica - steakovi od crnog angus goveda
Osim za ljubitelje klasičnih gableca i roštilja, Aleksandra i Siniša Gregurić, novi vlasnici bistroa Vrapčak, pobrinuli su se i za ljubitelje steakova. Naime, na Aleji Bologne 2 naći ćete i vrhunsku ponudu odležanih steakova angus goveda koja dolaze s farme M Brothers kod Barilovića, a po kojima je već gotovo planetarno poznat njihov restoran Bourbon Grill u Njivicama na otoku Krku. „Meso dolazi u obliku cijele polovice, od koje onda sami radimo steaakove, a preostalo meso također prerađujemo. Steakovi odležavaju u komori 40 dana pa onda idu u pripremu,“ ističe Ivan Mudri, Vrapčakov novi chef. Da Mudri zna što radi, potvrđuju steakovi koji se mogu usporediti s onima iz najboljih restorana.
Chef Ivan Mudri
U Vrapčaku možete kušati i rudarsku greblicu, staro tradicijsko jelo koje dolazi iz Ruda kraj Samobora, a koje su rudari nosili sa sobom kad bi odlazili na rad u lokalni rudnik. Napravljeno je od tankog valjanog tijesta i kravljeg sira, te zapečeno u pećnici. U siru se mogu naći i orasi i med. Ovo tradicijsko jelo zaštićeno je u Europi, pa eto još jednog razloga za odlazak u Vrapčak!
Osim gableca, obiteljskih ili poslovnih ručkova, u Vrapčaku organiziraju i svečanosti poput krstitki, krizmi, pričesti i rođendana, za koje je prostor bistroa pogodan i zbog udaljenosti od stambenih zgrada. U zimskim mjesecima za tu se svrhu diskretno odvaja dio restorana, a u toplijem dijelu godine koristi prostrana, natkrivena terasa.
Fotografije: Rene Karaman