Gastronomija

Advent kod Matije, gastro senzacija zagrebačkog adventa

25.11.2022.

autor: PR

mjesto radnje: Zagreb

U strogom centru Zagreba, točnije u dvorištu Tkalče 12 sutra počinje Advent kod Matije. Osmislio ga je popularni je zagrebački ugostitelj Matija Nikolić pretvarajući naoko jednostavno gradsko dvorište (u kojem se nalazi njegov lokal Wok by Matija) u pravu blagdansku čaroliju! U dvorištu će se tijekom cijelog zagrebačkog adventa moći uživati u domaćoj hrani, kvalitetnom kuhanom vinu i odličnoj zabavi.

 

 

Volim advent i uvijek ga posvećujem brojnim zaljubljenicima u moju gastro ponudu. Nekad sam kuhao na klasičnim kućicama, a ove godine sam upregnuo svoje pomagače Brko & Brko te s njima osmislio poseban advent, i to u dvorištu našeg lokala u Tkalči,”  kaže Matija i dodaje kako je Brko 1 njegov tata Nikola, a Brko 2 punac Antun. Oni zajedno već godinama rade odlične domaće suhomesnate delicije, koje su odlučili poslužiti i na ovogodišnjem adventu! Upravo zbog njihovih posebnih proizvoda Advent kod Matije gastroljupci su ocijenili kao Gastro senzaciju Zagrebačkog Adventa!

 


 

“Ma mi smo vam Brko i Brko i Šmrko”,  našalio se Brko 1, tata Nikola dodajući:  “Kad pogledate ugostiteljsku ponudu na Adventu, većina kućica nudi isto - kobasice, kuhano vino, peciva... Kako znamo što znači pojesti dobro, fino i domaće, mi smo iznajmili od Matije samo 8 kvadrata kako bismo kuhali, pekli i servirali fine domaće delicije. Dođite, probajte, vidjet ćete razliku!”

 

 

Advent kod Matije, osim divnog blagdanskog ugođaja i odlične atmosfere, nudi i čitavu lepezu tradicionalnih okusa serviranih na drugačiji način. Uz standardnu ponudu zimskih wokova, brenda Wok by Matija, na ovom mjestu možete pojesti različite vrste „sendviča“ u kojima se sljubljuju nevjerojatni okusi.

 

 

Čuček na Indijski, Kineski ili Zagorski?

 

U finom mekanom tartaruga pecivu nalazi se piletina s dodatkom začina karakterističnih za kinesku, indijsku ili tradicionalnu, zagorsku kuhinju. Čuček na indijski tako je spoj curry umaka, povrća, piletine i sira, vrlo ukusan i aromatičan. Čuček na kineski je nešto intenzivnijeg okusa, a piletini bez antibiotika Međimursko pile, koju Matija koristi u svim svojim wokovima, dodan je Szechuan umak, kineski začini, povrće i sir. Čuček na zagorski kombinacija je piletine, špeka, domaćeg povrća i sira s tradicionalnim zagorskim začinima. Uz Čučeka na bilo koji način se odlično kombinira čaša aromatičnog vina kojeg na ovom mjestu možete popiti i na čaše.

 

 

Tradicija na moderan način

 

U Adventsko vrijeme, kad i službeno počinje zima, navikli smo jesti tradicionalne i intenzivne spojeve kao što su kobasice, buncek, krvavice s kiselim zeljem. Adent kod Matije nudi posebnu ponudu tartaruga sendviča u kojima se nalazi „rastepena krvavica“, „rastepena sarma“, buncek dog, ali i Brko i Brko kobasica među kojima je domaća, kranjska, češnjovka, vepar, kranjska sa sirom.

 

 

 

Slasno pečenje

 

Za ljubitelje pečenja, Brko i Brko spremaju i posebno iznenađenje! U okviru ovog dvorišta svakog će dana peći buncek, rolanu vratinu i odojke koje ćete moći pojesti direktno s ražnja. Sve će se sljubiti s kuhanim vinom po domaćoj recepturi.

 

“Svakog ćemo dana kuhati naše domaće kuhano vino po posebnoj recepturi,” kaže nam Matija i otkriva malu tajnu - kuhanom vinu dodaje anis, šumsko voće, limetu i prah aronije, što mu daje specifičnu aromu. Za one koji vole hladno piće u ponudi Adventa kod Matije je preko 20 domaćih rakija, ali i hit piće i ove zime - kuhani Rebel gin kojem Matija dodaje domaći sok od jabuke.

 

U kojim delicijama će uživati najmlađi?

Advent kod Matije osmislio je posebnu ponudu za najmlađe. Klincima je na meniju Polidog za kojeg se koriste Poli hrenovke – lokalne proizvodnje Perutnine Ptuj PIPO Čakovec, izrađene od 90 % najkvalitetnijeg pilećeg mesa, i koje ne sadrže gluten te imaju Halal certifikat. Kao desert tu su fine fritule prelivene čokoladom, vanilijom ili jagodom, a za piće je veliki izbor prirodnih sokova ili kuhani punč (bez alkohola).

 

 

Advent kod Matije kreće 26.11.2022 i taje sve do 01.01.2023, a čarolija dvorišta počinje svaki dan od 17 sati i traje sve do ponoći. Od 19 pa sve do 23 sata, svakog dana za odličnu atmosferu bit će zadužen drugi DJ s istom zadatkom - dvorište ispuniti zvukovima popularnih božićnih hitova uz koje će se i zaplesati! Kako će to izgledati Matija je pokazao jučer na „generalnoj probi“ u ovom veselom dvorištu u kojem su se okupili brojni novinari i gastroljupci te Uršula Tolj s kćerkom Ewom, Mirta Zečević u društvu kćeri Karle i Zoran Vakula sa suprugom Lavandom.

 

Foto: Nikola Zoko

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Poželjeli ste pojesti dobre tripice, sarmu ili kuhani buncek s kiselim zeljem? Znamo pravo mjesto za vas!
25.01.2022.
Opće je poznato i znanstveno dokazano da dobar zalogaj popravlja raspoloženje i usrećuje, što je posebno važno za k...
Neodoljiv zimski meni hotela Academia
26.01.2022.
Otkrili smo novo gurmansko IT mjesto! Saznajte što je to zbog čega ćemo se vraćati u restoran Academia u Mariji Bist...
Burgermanija zavladala zagrebačkim Trgom dr. Franje Tuđmana
14.09.2021.
Zagreb Burger Festival šesti put otvorio svoja mirisna vrata
Advent kod Matije, gastro senzacija zagrebačkog adventa
25.11.2022.
Čuček u Kini, rastepena krvavica, zimski wok, buncek dog samo su neke poslastice koje vas čekaju u najveselijem zagre...
Uskoro kreće Pizza Festival, novo ljetno osvježenje na zagrebačkom Kegliću
17.06.2022.
Najpopularnije jelo na svijetu u festivalskom zelenom izdanju

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...