Mjesec po mjesec

Rujan

01.09.2023.

autor: Đurđica Marković

Evo nas u mjesecu rujnu, mjesecu koji premošćuje odlazeće ljeto i nadolazeću jesen. Iako je po svojim karakteristikama jednim dijelom ljetni mjesec, za klimatologe rujan predstavlja početak jeseni.

Latinsko ime mjeseca je September, a dolazi od riječi septem (sedam), jer je u doba Rimljana označavao sedmi mjesec u godini. Postoje dvije verzije o podrijetlu hrvatskog imena: jedna je da je ime dobio po rujnoj boji svega što zrije u to doba godine ili po rumenoj boji lišća, dok je druga priča vezana uz jelene i njihov zov na parenje koji se u staroslavenskom jeziku nazivao ruj.

Rujan je prvi od tri jesenska mjeseca (rujan, listopad, studeni), njime počinje klimatološka jesen.

Razlika između rujna i njegovog prethodnika, mjeseca kolovoza, je značajna. Najuočljivije su razlike u temperaturi koja je za čak 4 stupnja niža nego u kolovozu, u kopnenim predjelima ona iznosi oko 16°C, na sjevernom Jadranu oko 19 °C, dok se najtoplije vrijeme zadržava u Dalmaciji, gdje je srednja dnevna temperatura oko 21 °C.

Sukladno temperaturi zraka kreće se i temperatura mora – na sjevernom dijelu Jadrana ona je oko 20, a na južnom 22 °C.

U rujnu su dani sve kraći pa je i sunčeve svjetlosti sve manje što direktno utječe na smanjenje dnevnih temperatura. Jesen je prijelazno godišnje doba između dva ekstrema, ljeta i zime, i ako usporedimo jesen sa drugim također prijelaznim razdobljem, proljećem, primijetit ćemo da je jesen ipak toplija od proljeća, ali i znatno kišovitija. Količina oborine se u kopnenim krajevima u odnosu na kolovoz ne mijenja, dok se ponegdje na obali poveća i do 70%, što je direktna posljedica sve češćih formiranja jesenskih sredozemnih ciklona i nama najpoznatije đenovske ciklone te njihovog prelaska preko Jadrana. Ipak, najveći utjecaj na vrijeme u rujnu ima srednjoeuropska anticiklona. Kroz ljeto se pogoršanja vremena očituju brzim olujama s pljuskovima i grmljavinom, a toga je u rujnu sve manje. U kopnenim područjima je sve češća jutarnja magla, no nije dugotrajna.

Kao što je Velika Gospa prekretnica vremenskih prilika u kolovozu, Mala Gospa (8. rujna) je prekretnica u rujnu. Prvi dio rujna prevladava sunčano i toplo vrijeme dok se poslije Male Gospe može očekivati sve manje sunčana vremena i sve češća razdoblja s kišom i osjetno nižim temperaturama.

Tijekom prvog dijela rujna vrijeme je u našoj zemlji sunčano i toplo te prije svega suho.

Iako je kod nas uvriježeno da turistička sezona traje do prve kiše u kolovozu, rujan na obali itekako može biti lijep, osobito njegov prvi dio na južnom Jadranu. Upravo smo stoga sve češće svjedoci produžene turističke sezone ne samo na mjesec rujan, veći i na početak mjeseca listopada.

Ako vam se ne sviđa ideja da mjesec rujan provedete na moru, lijepo vrijeme možete iskoristiti za berbu svih plodova koji dozrijevaju tog mjeseca. U rujnu naime završava vegetacijsko razdoblje većine biljaka i ubire se voće, grožđe, kesteni te se vrši priprema za jesensku sjetvu.

Fotografije: pixabay.com

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Studeni
01.11.2023.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
Ožujak, mjesec koji donosi kraj zime i početak proljeća
01.03.2024.
Otkrijte karakteristike vremena u ožujku u našim krajevima, te zašto ga prognostičari smatraju jednim od najtežih z...
Svibanj
01.05.2024.
Mjesec buđenja, razvoja i cvatnje, sunca i topline, ali i čestih popodnevnih grmljavinskih pljuskova

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...