Popularna meteorologija

Vremenski ekstremi u studenom 2022

19.11.2022.

autor: Nebojša Subanović

Izvor slike: CNN 

 

Ovog vikenda američkoj saveznoj državi New York prijeti potencijalno jedna od rekordnih snježnih mećava! Meteorolozi prognoziraju da će pasti do metar i pol snijega! Ekstremne se oborine očekuju u gradovima Buffalo, koji leži na istočnoj obali jezera Erie i Watertown na istočnoj obali jezera Ontario.

 

Izvor slike: Buffalo News 

 

"Imamo sve elemente za veliku snježnu oluju s efektom jezera", napisala je Nacionalna meteorološka služba u Buffalu u internetskoj raspravi o prognozi. Njihova ljestvica utjecaja za snježne oluje klasificirala je događaj na najvišu moguću razinu: "ekstremno". Takvi događaji mogu dovesti do "opsežnih i raširenih zatvaranja i prekida infrastrukture", stoji u izvještaju agencije. Obale ta dva jezera podložne su ekstremnim snježnim oborinama zbog takozvanog efekta jezera. Takve snježne oluje dešavaju se najčešće tijekom kasne jeseni i rane zime. Efekt nastaje kada suh i vrlo hladan zrak, krećući se preko toplije jezerske vode, pokupi vlagu i toplinu, zbog čega postaje topliji i vlažniji. Kada prijeđe nad hladno kopno, ohladi se, relativna mu vlažnost naglo naraste te sav višak vodene pare u obliku oborine ispusti na tlo. Kada je dovoljno hladno, to rezultira velikim količinama snijega. Savršeni recept za oluje s efektom jezera događa se tijekom kasne jeseni i rane zime, kada postoji najveća razlika između tople vode jezera i hladnijeg zraka koji se kreće iznad nje. Što je veća temperaturna razlika, to je oluja jača.

 

Izvor slike: https://res.feednews.com

 

Izvor slike: https://www.pd.co.ke/

 

Na drugom, pak, kraju Zemaljske kugle, sasvim suprotna situacija! Leševi nebrojenih divljih zvijeri, zebri, slonova, žirafa, goveda i ovaca doslovno prekrivaju kenijsku pokrajinu Kajiado. Ugibanja životinja kataklizmičkih razmjera posljedica su dugotrajne suše. U Kajiadu kiša nije pala osamnaest mjeseci, preskačući tri kišne sezone! Klimatske promjene i prevelik uzgoj stoke čine taj kraj vrlo osjetljivim na šokove poput suše. Pitku je vodu gotovo nemoguće, a zelenu vlat trave uopće nije moguće pronaći! Nešto malo kiše koja je pala prošli tjedan bila je doslovno kap vode na usijano željezo. No, problem suše ostaje i postaje sve gori.

 

Izvor slike: https://ca-times.brightspotcdn.com

 

Ekstremi su ovo koji govore o veličanstvenosti planeta na kojem živimo. Jedinog za kojeg smo sigurni da na njemu ima života. I jedinog koji nam je na raspolaganju. On je naše stanište. Kada se stanište mijenja, vrsta ima samo tri opcije - preseliti se, prilagoditi ili izumrijeti. Mi, naprosto, nemamo opciju A. Ili ćemo se prilagoditi ili izumrijeti. Klimatske su promjene zemaljska stvarnost već četiri i pol milijarde godine, od vremena kada je nastala druga atmosfera. Koji puta su one brze, koji puta spore, ali su stalno prisutne.

Koliko smo mi, kao vrsta, odgovorni za brzinu i trend klimatskih promjena, teško je reći. Ali da smo jedan od čimbenika, to je nedvojbeno. Devastacija prirodnog Zemljinog pokrova, naša je specijalnost. U zadnjih pola milenija u Europi smo posjekli najmanje polovicu šumskog fonda, dnevno nestaju hektari Amazonske kišne šume…. Nikakvo ograničavanje kvota emisija stakleničkih plinova neće pomoći ako u Amazoni svake sekunde padne jedno drvo. Zato, pamet u glavu!

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2022.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Andaluzija, zemlja topline, strasti i jarkih boja
21.09.2021.
Upoznajte dragulj Španjolske, najtopliju i najsunčaniju regiju europskog kontinenta