Popularna meteorologija

Utjecaj bure na čovjeka

12.08.2022.

autor: meteo-info redakcija

Vjetar na ljudski organizam utječe na dva načina, opći i specifični. U tekstu o fenu pisali smo o općem načinu utjecanja vjetrova na čovjekov organizam, a danas ćemo se baviti specifičnim načinom na koji na nas djeluje bura, najpoznatiji vjetar na jadranskom obalnom području.

Bura puše s kopna na more, uglavnom sa sjeveroistoka, a po naravi je mahovit vjetar (mahovit – puše na udare ili „refule“). Puše po nekoliko dana, a nastaje prelijevanjem hladnog zraka iz Panonske zavale preko Dinarida na obalu. Po snazi i brzini bure posebno se ističu Senj, Karlobag, Rijeka, Maslenica, Split, Vrulja i Makarska, a njena učestalost opada od sjevernog prema južnom Jadranu. Najjača bura nastaje pri prijelazu kroz planinske prijevoje, kroz koje se hladni zrak kanalizira. Jačina bure znatno ovisi i o lokalnoj topografiji, a udaljavanjem od obale slabi.

Postoje dvije vrste bure:

Anticiklonalna ili vedra bura

Vedra bura puše za stabilna vremena, odnosno kad se nad srednjom Europom nalazi anticiklona, a istovremeno je nad Sredozemljem jedna ili više ciklona. Donosi lijepo i sunčano vrijeme, a na grebenima obalnih planina, npr. Velebita ili Biokova, može stvarati oblačne kape.

Burna kapa nad Velebitom, autor: Nebojša Subanović

Za vrijeme anticiklonalne bure nebo je kristalno vedro, zrak čist i proziran, a vidljivost odlična. Zimi donosi vrlo hladan zrak, a ljeti ugodno osvježenje. Rado ju se dočekuje kao vjetar koji donosi dobro raspoloženje i ugodu, naročito poslije juga.

Novljanska bura, autor: Iva Zupan

Ciklonalna ili tamna, škura bura

U slučaju kada Jadranom prolazi ciklona od sjeverozapada prema jugoistoku, tada na prednjoj (jugoistočnoj ) strani ciklone puše jugo, a na stražnjoj (sjeverozapadnoj) bura, koja puše uz oblačno nebo te kišu i snijeg. Taj tip bure zove se ciklonalna, tamna, mračna ili škura bura. Ciklona se razmjerno brzo kreće duž Jadrana te mračna bura kratko traje i prelazi u vedru buru. Neugodnija je od vedre. Oblačni sloj iz kojeg pada kiša ili snijeg tijekom mračne bure ne nastaje u zraku bure koja se spušta niz primorske planine kao što je slučaj kod vedre bure, već u toplom zraku koji se pred njim uzdiže i na visini kreće prema kopnu.

Fotografija: Ivan Toman

Kako bura djeluje na ljudski organizam

Vedra bura, koja donosi kristalno vedro nebo, čist i proziran zrak te odličnu vidljivost, zimi donosi vrlo hladan zrak, a ljeti ugodno osvježenje, no još je važnija činjenica da ona donosi i dobro raspoloženje i ugodu, pa je vjetar koji se dočekuje s radošću, naročito kad zapuše iza juga.

Priča s mračnom burom posve je drugačija. Ona, naime, utječe na živce, tetive i mišiće, zbog čega uzrokuje neurološke i mijalgičke bolove kod osoba koje boluju od artropija, naročito kod starijih osoba koje boluju od odmakle osteoporoze. Budući je hladan vjetar, bura uzrokuje i sužavanje krvnih žila zbog čega dolazi i do poremećaja u cirkulaciji, koji mogu pogoršati kardiovaskularne patologije, naročito kod osoba starijih od šezdeset godina koje boluju od kardiopatija i koronaropatija.

Fotografija: Pixabay.com

Još je jedno obilježje mračne bure itekako poznato – ona pobuđuje glavobolje, naročito migrene koje se iz dana u dan mogu pogoršavati.

Naslovna fotografija: Ivan Toman

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...
Gdje je hladnije: na Sjevernom ili Južnom polu?
23.06.2022.
Sjeverni (Arktik) i Južni pol (Antarktika) najhladnija su mjesta na Zemlji. Međutim, koliko god ova područja izgledal...
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
03.01.2023.
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaž...