Popularna meteorologija

Utjecaj bure na čovjeka

12.08.2022.

autor: meteo-info redakcija

Vjetar na ljudski organizam utječe na dva načina, opći i specifični. U tekstu o fenu pisali smo o općem načinu utjecanja vjetrova na čovjekov organizam, a danas ćemo se baviti specifičnim načinom na koji na nas djeluje bura, najpoznatiji vjetar na jadranskom obalnom području.

Bura puše s kopna na more, uglavnom sa sjeveroistoka, a po naravi je mahovit vjetar (mahovit – puše na udare ili „refule“). Puše po nekoliko dana, a nastaje prelijevanjem hladnog zraka iz Panonske zavale preko Dinarida na obalu. Po snazi i brzini bure posebno se ističu Senj, Karlobag, Rijeka, Maslenica, Split, Vrulja i Makarska, a njena učestalost opada od sjevernog prema južnom Jadranu. Najjača bura nastaje pri prijelazu kroz planinske prijevoje, kroz koje se hladni zrak kanalizira. Jačina bure znatno ovisi i o lokalnoj topografiji, a udaljavanjem od obale slabi.

Postoje dvije vrste bure:

Anticiklonalna ili vedra bura

Vedra bura puše za stabilna vremena, odnosno kad se nad srednjom Europom nalazi anticiklona, a istovremeno je nad Sredozemljem jedna ili više ciklona. Donosi lijepo i sunčano vrijeme, a na grebenima obalnih planina, npr. Velebita ili Biokova, može stvarati oblačne kape.

Burna kapa nad Velebitom, autor: Nebojša Subanović

Za vrijeme anticiklonalne bure nebo je kristalno vedro, zrak čist i proziran, a vidljivost odlična. Zimi donosi vrlo hladan zrak, a ljeti ugodno osvježenje. Rado ju se dočekuje kao vjetar koji donosi dobro raspoloženje i ugodu, naročito poslije juga.

Novljanska bura, autor: Iva Zupan

Ciklonalna ili tamna, škura bura

U slučaju kada Jadranom prolazi ciklona od sjeverozapada prema jugoistoku, tada na prednjoj (jugoistočnoj ) strani ciklone puše jugo, a na stražnjoj (sjeverozapadnoj) bura, koja puše uz oblačno nebo te kišu i snijeg. Taj tip bure zove se ciklonalna, tamna, mračna ili škura bura. Ciklona se razmjerno brzo kreće duž Jadrana te mračna bura kratko traje i prelazi u vedru buru. Neugodnija je od vedre. Oblačni sloj iz kojeg pada kiša ili snijeg tijekom mračne bure ne nastaje u zraku bure koja se spušta niz primorske planine kao što je slučaj kod vedre bure, već u toplom zraku koji se pred njim uzdiže i na visini kreće prema kopnu.

Fotografija: Ivan Toman

Kako bura djeluje na ljudski organizam

Vedra bura, koja donosi kristalno vedro nebo, čist i proziran zrak te odličnu vidljivost, zimi donosi vrlo hladan zrak, a ljeti ugodno osvježenje, no još je važnija činjenica da ona donosi i dobro raspoloženje i ugodu, pa je vjetar koji se dočekuje s radošću, naročito kad zapuše iza juga.

Priča s mračnom burom posve je drugačija. Ona, naime, utječe na živce, tetive i mišiće, zbog čega uzrokuje neurološke i mijalgičke bolove kod osoba koje boluju od artropija, naročito kod starijih osoba koje boluju od odmakle osteoporoze. Budući je hladan vjetar, bura uzrokuje i sužavanje krvnih žila zbog čega dolazi i do poremećaja u cirkulaciji, koji mogu pogoršati kardiovaskularne patologije, naročito kod osoba starijih od šezdeset godina koje boluju od kardiopatija i koronaropatija.

Fotografija: Pixabay.com

Još je jedno obilježje mračne bure itekako poznato – ona pobuđuje glavobolje, naročito migrene koje se iz dana u dan mogu pogoršavati.

Naslovna fotografija: Ivan Toman

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2022.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Siječanj
01.01.2023.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!