Mjesec po mjesec

Kolovoz

31.07.2022.

autor: meteo-info redakcija

mjesto radnje: Hrvatska

Nekoliko sati dijeli nas od početka kolovoza, pravi je trenutak da se podsjetimo kakav je osmi mjesec u godini kada je riječ o vremenu, odnosno vremenskim prilikama i neprilikama u našoj zemlji.

Počnimo s time kako je dobio ime.

U našem govornom području mjesec kolovoz ime je dobio po radnji koja se odvija u tom dijelu godine, a to je odvoženje kola punih žita s polja. Latinsko ime dobio je po caru Augustu, a u to vrijeme označavao je šesti mjesec u godini.

Posljednji je od tri ljetna mjeseca. Iako je vrlo sličan svom prethodniku, mjesecu srpnju, ipak je od njega malo manje topao. Naime, srednja dnevna temperatura zraka u kopnenim predjelima je oko 21 °C, a na obali oko 25 °C, što je za 1 °C manje nego u srpnju. Apsolutni kolovoški temperaturni rekorder je Zagreb, na čijoj je meteorološkoj postaji Maksimir 16. kolovoza 1952. godine izmjereno vrućih  39,8 °C. Najniža temperatura od 3,2° C izmjerena je u Varaždinu 25. kolovoza 1980., a istog tog dana Zagreb je imao samo 3,7 °C. Zanimljivo je spomenuti i da je Zavižan, čija je srednja temperatura u kolovozu 12, 4 °C, 29. kolovoza 1955. godine imao zimskih -2,0 °C.

Na vrijeme u kolovozu glavni utjecaj imaju Azorska anticiklona te ciklone s Atlantika. Azorska anticiklona je nešto slabija, odnosno smještena je južnije nego u srpnju, čime su omogućeni češći prodori ciklona na područje Hrvatske koji zahvaćaju i obalne predjele.

Najsunčaniji i najtopliji dio kolovoza je prvih 10 dana, što je nastavak stabilnog vremena iz srpnja. Početak ovogodišnjeg kolovoza savršeno se uklapa u višegodišnju sliku mjeseca. Ipak, prvi dan mjeseca neće biti posve stabilan, pa je uz dnevni razvoj naoblake lokalno moguć i poneki pljusak. Temperature zraka tek će rijetko biti stupanj-dva ispod granice vrućine (30 °C), uglavnom u gorju, a očekuje se njihov daljnji lagani rast. U unutrašnjosti zemlje noćne i jutarnje temperature zraka idućih će dana malo porasti, no ostat će i dalje ugodne, za razliku od onih na Jadranu,  koje će mnogima nastaviti remetiti san i noćni odmor!

Oko Velike Gospe (15. kolovoza) u prosjeku dolazi do jačeg prodora hladnijeg oceanskog zraka nad zagrijano kopno, koji nerijetko sa sobom donese i olujna nevremena s obilnom kišom i grmljavinom. Nakon toga završava najtopliji dio ljeta i počinju sve češća pogoršanja vremena. U drugom dijelu kolovoza dani su sve kraći, sunčanih sati je 10% manje nego u srpnju što uz češća naoblačenja i kišu rezultira nižom dnevnom temperaturom zraka u odnosu na prvi dio kolovoza.

Kolovoz spada u najsuše mjesece u godini, no kao direktna posljedica slabije anticiklone i čestih nailazaka ciklona, količina oborina se mijenja - u kontinentalnom dijelu ne značajno, no u nekim predjelima uz obalu gotovo se udvostruči u odnosu na srpanj.

Uz srpanj, i kolovoz je mjesec korištenja godišnjih odmora. Talijani u kolovozu imaju svoj ferragosto. Ako želite maksimalno uživati u suncu u vašem kolovoškom godišnjem odmoru, izaberite prvi dio mjeseca, kada je prema klimatološkim podacima veća vjerojatnost za sunčano i stabilno vrijeme. Važno je napomenuti da tijekom ljetnih mjeseci (lipanj-srpanj) more akumulira dovoljno sunčeve energije i zbog toga u kolovozu prosječna temperatura mora ima svoj godišnji maksimum, a iznosi oko 25°C na južnom Jadranu i koji stupanj manje na njegovom sjevernom dijelu.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske u srpnju počinje cvjetati ambrozija, a u kolovozu i rujnu koncentracija njene peludi u zraku dosiže svoj maksimum. I obalni dio zemlje ima svoj jak alergen, pelin, čiji cvat također počinje u srpnju, a u kolovozu koncentracija peludi tog alergena doseže najviše vrijednosti.

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2021.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
Siječanj
01.01.2022.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!
Ožujak, mjesec koji donosi kraj zime i početak proljeća
28.02.2022.
Otkrijte karakteristike vremena u ožujku u našim krajevima, te zašto ga prognostičari smatraju jednim od najtežih z...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...