Popularna meteorologija

Temperatura zraka

04.07.2022.

autor: Nebojša Subanović

Hrvatska gori: U Karlovcu je 40°…. Bombastičan je naslov od 27.06.2022. godine na jednom našem Internet portalu. Međutim, uvidom u povijesne podatke za taj dan, u Karlovcu je najviša službeno izmjerena temperatura zraka 34,3 °C.

U čemu je kvaka? Koji je podatak točan? Kome vjerovati?

Zašto bi novinar uglednog hrvatskog portala iznosio lažnu vijest kada se ova lako može provjeriti? Zašto bi motritelj državne službe za meteorološka mjerenja zapisao krivi podatak?

Odgovor je jednostavan: oba su podatka točna!

Evo objašnjenja!

Krenimo od srednjoškolske definicije temperature: temperatura je mjera zagrijanosti tijela. U Hrvatskoj i većem dijelu Europe službena je mjerna jedinica stupanj Celzija, °C. U Velikoj Britaniji i Irskoj se koristi anglosaksonska mjerna jedinica Farenheit, bez stupnjeva, samo Farenheit.

Kako se zrak zagrijava od tla, to će njegova prizemna temperatura ovisiti o zagrijanosti podloge nad kojom leži. Jasno je da će, u istom trenutku, temperatura zraka ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu biti viša nego u dubokom hladu Maksimirske šume!

Prvi meteorolozi toga postaju svjesni već u devetnaestom stoljeću pa da bi na neki način omogućili usporedbu temperatura mjerenih na različitim mjestima, uvode standarde za mjerenje ne samo temperature već i ostalih meteoroloških veličina. Drugim riječima, za meteorologiju je bitno da se sva mjerenja vrše na jednak način. Temperatura zraka se, tako, mora mjeriti standardiziranim umjerenim termometrom smještenim u zaklonu – meteorološkoj kućici bijele boje izvedenoj da zrak slobodno može strujati kroz nju, a da pri tome termometar nikada nije izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. Kućica mora biti na dva metra visine iznad travnate podloge minimalnih dimenzija 2x2 metra. Tako dobiven podatak smatra se službenim.

Mislim da vam sada slika postaje jasnija.

Zato uvijek morate voditi računa o kakvoj se temperaturi radi i tko ju je objavio. Na meteorološkim portalima tipa meteo-info.hr ili meteo.hr objavljena temperatura se uvijek odnosi na onu koja je izmjerena u meteorološkoj kućici ili bi bila izmjerena ako se radi o prognoziranoj vrijednosti!

Meteorološka postaja Maksimir Državnog hidrometeorološkoz zavoda. Fotografija: DHMZ.

Postoje portali koji objavljuju podatke što ih mjere zaljubljenici u meteorologiju i koji su nabavili vlastite meteorološke stanice. Njihovi podaci često nisu mjereni po međunarodnom standardu, ali imaju jednu drugu vrijednost – daju stvarnu temperaturu tamo gdje su izmjereni! Ipak, kod tih podataka treba biti na oprezu, mnogi postavljaju svoje stanice u asfaltiranim dvorištima, na balkonima, terasama…. Kako god, Svjetska meteorološka organizacija je nedavno dala naputak kako da se i neke od tih stanica uvrste u razmjenu podataka, ali klasificiravši ih u nekoliko kategorija s obzirom na kvalitetu mjerenja.

Neslužbeno mjerenje obaranja službenog apsolutnog temperaturnog rekorda u Kninu 5. kolovoza 2017. godine.

Ubuduće, kada na vašem omiljenom meteorološkom portalu Meteo-Info pročitate da će dnevni maksimalac u Zagrebu biti 35 °C, računajte da će ispred Hrvatskog narodnog kazališta vjerojatno biti 40, možda i koji stupanj više, a ali će na obali Jarunskog jezera biti možda samo 33 °C.

Ljeti se ovako vrući dani, kada temperatura danju prelazi 30 °C, mogu nizati jedan za drugim, a ako ih je više od pet u nizu, pojavu nazivamo toplinskim valom (https://www.meteo-info.hr/article/128/Toplinski_valovi_i_kako_se_ponasati_za_njihovog_trajanja_).

Veće urbane sredine sklone su stvaranju velikih volumena zraka zagrijanijeg od okolnog, uzrokujući time dodatne probleme svojim žiteljima. Takve, pak, pojave zovemo toplinskim otocima.

Vrući dani, kada dnevna temperatura prelazi 30 °C i tople noći, kada noću temperatura ne pada ispod 20 °C, navode ljude na korištenje klima-uređaja, kako onih u stanovima, kućama i radnim prostorijama, tako i u vozilima. Mnogi znaju pretjerivati pa tropsku klimu pretvaraju u polarnu. Prelasci iz tako polarno rashlađenih mjesta na ljetnu jaru i obrnuto, predstavljaju veliki šok za ljudski organizam. Zato stručnjaci kažu da termostat na klima uređaju treba postaviti naviše 5 °C niže od vanjske temperature.

 

Što reći na kraju? Uživajte u ljetnim vrućinama, jer nećete pravo ni zatvoriti ovaj članak, a Božić će biti pred vratima! Vrijeme leti nepovratno! No, ne zaboravite pri tome voditi računa o svom zdravlju!

Naslovna fotografija: izvor nije poznat.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2021.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
Siječanj
01.01.2022.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!