Popularna znanost

Praznici stižu, razveselimo dijete darom

12.12.2023.

autor: Dubravka Canjko

Izvor: pixabay.com

 

Vrijeme darivanja je pred nama, netko bi rekao, najljepše doba godine. Svi mi smo nekada bili djeca i odrastali uz igre i igračke. Zasigurno pamtimo neke od poklona koje smo dobili, koji su nas posebno razveselili, baš kao i poklone kojima se baš i nismo veselili.  Još pamtim lutku koju sam te davne 1968. dobila ispod bora. Tada je bila moderna lutka na baterije, mogla je kretati se i plakati. Imala je dugu plavu valovitu kosu i ružičastu haljinicu kao od svile. Čuvala sam ju sve do svoje odrasle dobi, kasnije u seljenju negdje je nestala.

Danas se mnogi roditelji pitaju što darovati svojem djetetu. Nekim obiteljima financijske će mogućnosti biti ograničene, pa će se nerijetko odlučiti za, po mišljenju roditelja, korisne darove kao što su odjeća, pernica, ili obuća. Pri kupovini praktičnih poklona, često se zaboravlja koliko  je djetetu  igračka značajna, kao izvor veselja i kao obavezan predmet svake dječje igre. Znam da kao dijete nikad nisam voljela praktične poklone niti sam im se veselila. Stoga sam znala da nikada svom djetetu neću poklanjati takve poklone, bez obzira na financijske mogućnosti, dobit će igračku, ma kako mala ona bila. Igračke su, pitamo li dijete, nešto najvažnije što ono može dobiti na dar.  

Prve igračke se pojavljuju još od pretpovijesnoga doba u gotovo svim kulturama svijeta, a mogu biti sasvim jednostavne figure ili vrlo složeni mehanički uređaji. Uloga igračke u razvoju djeteta je nezamjenjiva. Igra je najdraža dječja aktivnost jer se ono kroz igru istovremeno i zabavlja i uči. Važno je da pobuđuju znatiželju, kreativnost i interese djeteta, čemu može pridonijeti njihov raznolik izbor. Igračka pomaže djetetu kako bi što bolje upoznalo svijet koji ga okružuje sa svim njegovim osobitostima i zakonitostima. Pomaže djetetu da razvije svoje tjelesne i motoričke potencijale, a najviše od svega pomaže djetetu u odrastanju. Ona nije samo zabava, njezina uloga je puno složenija, ona je djetetov prijatelj, ponekad tješitelj, i suputnik na putovanju u svijet mašte. Plišani medvjedići, dinosauri, mačke, sovice, pingvini, zečevi... svi smo imali svojeg najdražeg plišanca u djetinjstvu. Nije to čak bila niti obična igračka – bio je pravi plišani prijatelj. Često nam je teško bilo izabrati samo jednu plišanu igračku koja bi s nama dijelila krevet pa su plišanci ponekad zauzimali gotovo cijeli krevet.

 

 

Izvor: pixabay.com

 

Danas su igre djeteta sve više virtualne i kao takve mu ne pomažu na njegovom razvojnom putu. Tržište danas nudi sve više elektroničkih igračaka. One su postale neizostavni dio djetetovog odrastanja, igranje video igrica, koliko god primamljivo i zabavno izgledalo, često može biti vrlo usamljena aktivnost. Za igru igračkama potreban nam je pravi prijatelj, što pomaže djetetu u razvoju socijalnih vještina koje su važne za kasniji školski uspjeh, kao i za njegovu socijalizaciju. Mnoge igračke danas su napravljene od plastike i umjetnih materijala, nerijetko jarkih boja kako bi privukle djetetovu pažnju. Takve, plastične, igračke mogu negativno utjecati na djetetovo zdravlje jer su u njoj prisutni štetni ftalati, od nedavno zabranjeni na području EU.

 

U posljednje vrijeme svjedočimo porastu popularnosti i povratku drvenih igračaka.  Motivacija roditelja koji biraju drvene igračke razlikuje se od osobe do osobe. Neki roditelji žele za svoje dijete drvene igračke jer su ekološki prihvatljive i edukativno opravdane, neki, pak, traže drvene igračke iz nostalgičnih razloga, one ih na kratko vraćaju u vrijeme njihovog djetinjstva. Drvene igračke imaju značajnu ulogu u razvoju djeteta. Potiču razvoj djetetove kreativnosti i omogućuju mašti da se razigra. Drvene igračke predstavljaju jednostavnija vremena, dugotrajne su i vraćaju nam uspomene na neku dragocjenu igračku koja je možda davno izgubljena.

Dok kupujete igračke za svoju djecu, najvjerojatnije će vas privući upravo one najnovije na tržištu koje su ujedno i najskuplje, a klasične drvene igračke ostaju zanemarene. Vrijeme je da im posvetite više pažnje. Slaganje kockica i puzzli, koje su dugi niz godina bile jedne od glavnih dječjih igračaka diljem svijeta, još uvijek se smatraju najvažnijim igračkama i alatima učenja i stjecanja određenih vještina poput koncentracije i pažnje - smatraju stručnjaci. Pa kako onda izabrati dobru igračku?

 

Izvor: pixabay.com

 

DOBRA IGRAČKA:

  • potiče dijete na igru i istraživanje
  • razvija maštu
  • estetski i vizualno je zanimljiva kako bi privukla dijete
  • odgovara djetetovim mogućnostima ovisno o njegovoj dobi i stupnju razvoja;
  • potiče na suradnju u igri, razvija socijalne vještine;
  • izrađena je od kvalitetnog materijala, po mogućnosti prirodnih, laka je za održavanje, postojanih i neotrovnih boja.

 

 

Izvor: Dubravka Canjko

 

U obilju igračaka koje se u ovakvim prilikama nude na tržištu, nije uvijek lako odabrati baš onu pravu. Ukoliko želja djeteta nije pretjerana, uvijek ih je najbolje uvažiti. Na taj način ono će postati svjesno da se poštuje i njegov izbor. Nadam se da ćete uspješno izabrati poklon za svoje dijete. No, ne zaboravite, svako dijete treba naučiti i kako se igrati igračkom koju je dobilo. Pomozite mu da savlada pravila igre, slaže prema nacrtima i igrajte se zajedno.  Poklonite djetetu svoje vrijeme, poklonite mu svoju strpljivost, blagost, povjerenje i najviše od svega, poklonite mu svu svoju ljubav.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
03.01.2023.
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaž...
Spavate li dovoljno?
08.05.2023.
Zašto je važno da spavamo dovoljno? Koliko sati sna je potrebno djeci, a koliko odraslima?
Zašto dabrovi grade brane?
12.01.2023.
Ako su dabrovi po nečemu poznati, onda je to po njihovoj fantastičnoj vještini gradnje riječnih brana! Ali, zašto i...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...