Turizam

Ususret desetom međunarodnog sajmu turizma PLACE2GO

17.03.2023.

autor: PR

mjesto radnje: Zagreb, Hrvatska

Na  konferenciji za medije predstavljen je program jubilarnog, 10. međunarodnog sajma turizma PLACE2GO koji će se održati u Areni Zagreb od 24. do 26. ožujka. Kako je najavljeno, ove godine publici će se predstaviti više od 200 izlagača iz 17 zemalja iz različitih područja turizma.

„Ovogodišnji 10. sajam PLACE2GO izazovniji nam je nego ijedan prije. Deset godina treba opravdati kvalitetom, ali i kvantitetom u broju izlagača i posjetitelja. Dosadašnjih godina, izlagači su nas pratili i podržavali u našoj misiji da napravimo turistički sajam kojeg se Hrvatska kao turistička destinacija neće posramiti. Interakcija između nas kao organizatora, izlagača, poslovnih posjetitelja i publike ide u prilog tome da smo na dobrom putu. Ovogodišnji sajam dovodi nam neke nove destinacije koje do sada nisu izlagale na našem sajmu, prije svega Alžir kao zemlju partnera, ali i izlagače iz Albanije i Bugarske, kojima je ovo prvi nastup na hrvatskom sajmu turizma. Vraćaju nam se nakon puno godina neki izlagači, a sve veći broj izlagača dolazi nam iz neposrednog susjedstva, ali i Lijepe naše“, istaknula je Damjana Domanovac, direktorica sajma.

Damjana Domanovac, direktorica sajma

 

Alžir kao zemlja partner: „Želimo iskoristiti vašu ekspertizu, ali vam pokazati i što mi nudimo“

Kako je istaknula Domanovac, sajam svake godine ima zemlju partnera, a ove će godine po prvi put to biti Alžir. „Ovaj sajam sjajna je prilika za produbljivanje bilateralnih odnosa Alžira i Hrvatske, za približavanje Alžira hrvatskim državljanima, ali i za međusobnu razmjenu znanja između dvije države koje imaju brojne turističke potencijale. Alžir je najveća zemlja Afrike, koja je prepuna povijesnih znamenitosti, od kojih je sedam na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Alžirska pustinja Sahara fenomen je sama po sebi, a puno se turista iznenadi na činjenicu da imamo i 1200 km dugu obalu na Sredozemnom moru“, rekao je veleposlanik Alžira u Hrvatskoj, Nj. E. Mokhtar Amine Khelif. Kako je istaknuo, upravo će 24. ožujka, na sajmu PLACE2GO Hrvatska i Alžir potpisati Memorandum o razumijevanju za suradnju u području turizma, s ciljem osnaživanja suradnje između dvije mediteranske zemlje te povećanja broja međusobnih turističkih putovanja.

Nj. E. Mokhtar Amine Khelif, veleposlanik Alžira u Hrvatskoj

Uz nepoznati Alžir, posjetitelji sajma imat će priliku upoznati druge egzotične lokacije poput Malezije, Tajlanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i novootkrivene destinacije Albanije i Bugarske te ratom pogođene Ukrajine. Među izlagačima su i dobro poznate destinacije poput Austrije, Nizozemske i Italije, ali i susjedne zemlje – Srbija, Bosna i Hercegovina te Crna Gora.

 

Jubilarno izdanje dovodi poznate B2B paneliste i influencere

Brojni izlagači osim atraktivnih štandova i hrane pripremaju i neočekivane izloške poput montažnog glamping šatora te niz vrijednih nagrada, koje uključuju povratne avionske karte za brojne destinacije. Upravo su „krila Hrvatske“ – Croatia Airlines generalni sponzor ovogodišnjeg sajma, a kako je istaknuo Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa, „ovaj sajam izvrsna je prilika kojom zajedno s organizatorom pomičemo granice. Uz postojeće linije, u proljeće i ljeto uvodimo 4 nove: Dubrovnik – Prag, Split – Skoplje, Split – Oslo i Bol – München, povezujući tako Hrvatsku s 22 međunarodna odredišta.“

Slaven Žabo, direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa,

Kako su istaknuli organizatori, ove godine PLACE2GO se želi još više posvetiti B2B aspektu turizma i raspravljati o najvažnijim trendovima. Na trima panelima progovorit će se o umjetnoj inteligenciji (panel AI – nova virtualna revolucija), pozitivnim primjerima održivosti kroz primjere iz prakse (panel Održivost u turizmu – od teorije do realizacije), te o potencijalu Hrvatske za razvoj cjelogodišnjeg nautičkog turizma, koji bi doprinio i produljenju turističke sezone (panel Nautika 250+). Među panelistima ističu se Aco Momčilović (Co-Founder&Co-Director of Global AI Ethics Institute), Vedran Srhoj-Egekher (JellyRide), Zoran Pejović (Jadranka turizam), Todor Bobev (CEO TouchMenu), Marina Komarić (Expedia) Selma Čmelik (čarter.hr), Goran Rihelj (HrTurizam), Luka Kalember (Ban Tours), Danijela Podhraški (Danyelle Yachting) i Maja Ban (MYS Yachting), Rudi Grula (direktor TZ Međimurske županije), Nuša Korotaj (CEO Terme Sveti Martin), Luka Jureško (COO Submarine Burger), Marina Komarić (Expedia group).

Tijekom vikenda, sajam PLACE2GO okrenut će se ljubiteljima putovanja. Običaje, okuse, nošnje, kulturu svijeta osim iz perspektive izlagača, posjetiteljima će predstaviti i predavači.

Andrea Trgovčević Iličić, jedna od najpoznatijih domaćih travel influencerica otkrit će kako se stvorila ljubav prema putovanjima te podijeliti trikove kako izabrati destinaciju, rezervirati let i smještaj, pripremiti se za put. Mia Kovačić i Toni Janjiš prepričat će doživljaje iz daleke Malezije, a Hrvoje Rupčić će nas povesti na put kroz svoje knjige slikom i riječju. Andrea Buča će otkriti kako je snimala svoje „Stani“ serijale i tako otkrila tajne otoka, Like i Zagorja, a Riana Petanjek će zajedno s Goranom Riheljom i Damjanom Domanovac progovoriti što kada putovanja postanu posao. Doživljaj s najvećeg američkog sajma turizma (IPW) prenijet će Ivona Čulo, Roberto Radić i osnivač platforme „Savjetnik za putovanja – Travel advisor“ Vlado Šestan.

Savjete o avionskim kartama, putopisima, snimanju najboljih fotografija i kreiranju sadržaja udijelit će čuveni Putoholičari, dok će nositelj titule „Najbolji profesor na svijetu“ Dejan Nemčić zajedno s „najboljim gastro blogerom među profesorima“ Ribafishom otkriti kako se svijet interaktivno može otkrivati i iz školskih klupa. Platforma „Putoklinci“ roditeljima će otkriti sve tajne putovanja s mališanima. Program će i ove godine voditi svjetska putnica i glazbenica Ida Prester.

Pokrovitelji ovogodišnjeg 10. jubilarnog sajma su Predsjednik RH Zoran Milanović, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.

Ana Pavičić Kašelj, pročelnica Ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje

 

#ljepotaHRVATSKE iz drugog ugla

Damjana Domanovac na kraju je još jednom naglasila kako ove godine po prvi put i posjetitelji mogu postati svojevrsni izlagači. Naime, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, organizatori traže 20 najljepših fotografija koje će krasiti sajamske ekrane, a Hrvatsku prikazati u punom sjaju. „Prikaz Hrvatske kroz objektiv posjetitelja je najvjerodostojniji način za predstavljanje prirodnih ljepota, arhitekture, gastronomije, flore i faune naše zemlje brojnim stranim izlagačima“, rekla je Domanovac.

Svaka osoba može prijaviti najviše tri fotografije, a dvadeset najljepših koje izabere žiri bit će dio sajma, dok će tri fotografije s najvišim ocjenama biti i dodatno nagrađene vaučerima.

Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
Slunjčica i njene neodoljive ljepote
10.03.2023.
Slunj ima novu, jedinstvenu turističku rutu, otkrijte što nudi i zašto je tako posebna
10 razloga zašto ove jeseni posjetiti Veliku Goricu
18.09.2022.
Što se sve može vidjeti, doživjeti i okusiti u Velikoj Gorici, šestom po veličini hrvatskom gradu, te njezinoj okol...
Ususret desetom međunarodnog sajmu turizma PLACE2GO
17.03.2023.
Jubilarni, 10. međunarodni sajam turizma PLACE2GO donosi i ove godine atraktivne sadržaje, a među više od 200 izlag...
Običaj zbog kojeg se u vrijeme poklada isplati otputovati u Brodsko posavsku županiju
31.01.2022.
Otkrijte mjesta u kojima ćete se opustite u seoskoj idili uz sjajne lokalne specijalitete i običaj pokladnog jahanja k...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...