Popularna znanost

Koje je boje nebo?

05.01.2023.

autor: Nebojša Subanović

mjesto radnje: Nebeski svod

Pitate li nekoga koje je boje nebo, zasigurno ćete dobiti odgovor: plavo! No, je li to prava boja neba? Je li plava jedina boja neba?

 

Plavo nebo?

 

Ta plava boja, to plavo nebo, što mi to vidimo? Plavi dušik? Plavi kisik? Ne, naravno. Ono što mi vidimo je raspršena plava svjetlost raspršene sunčeve svjetlosti. Što to znači?

 

Plavo nebo i bijelo Sunce

 

Sunce proizvodi cijeli dugin spektar svjetlosti kojeg udruženog vidimo kao bijelu. Dok sunčeva svjetlost prolazi kroz atmosferu, atomi i molekule raspršuju plavu svjetlost u svim smjerovima i to puno više nego crvenu. To raspršenje se naziva Rayleighovo raspršenje i za vedrih dana rezultira bijelim Suncem i plavim nebom. Kako se Sunce približava horizontu, njegova svjetlost do našeg oka prelazi sve veći put te preostaje sve manje plave svjetlosti. Na kraju do našeg oka dolazi uglavnom crvena svjetlost što u konačnici rezultira crvenim Suncem na rubu horizonta i crveno-narančastim nebom što ga okružuje.

Dobro, ako je to što vidimo raspršena sunčeva svjetlosti, koja je onda prava boja neba? Možda ju možemo vidjeti noću?

 

Boje zalaska. Pažljivo će oko uočiti gotovo cijeli spektar: crveno i narančasto uz horizont, iznad toga žuto, pa zelenkasto i na kraju, prema zenitu, plavo. Boja ovisi o putu koji zrake prolaze kroz atmosferu.

 

Plameno crveni zalazak u Zagrebu.

 

Boja noćnog neba

 

Mi koji živimo u gradu teško da možemo nešto vidjeti od noćnog neba. Naprosto je svjetlosno zagađenje preveliko. No, odemo li daleko van naselja, i pogledamo u noćno nebo, vidjet ćemo nešto čudnovato: nebo nije posve crno! Istina, tu su zvijezde, možda i Mjesec, no samo noćno nebo svijetli! To nije svjetlosno zagađenje već atmosfera koja prirodno svijetli!

U mračnoj noći bez mjesečine na selu, daleko od gradskih svjetala, naspram neba možete vidjeti siluete drveća i brežuljaka.

 

Sjaj noćnog neba. Foto: pixabay.com

 

Taj sjaj proizvode atomi i molekule u atmosferi. U vidljivom spektru, kisik proizvodi zelenu i crvenu svjetlost, hidroksilne (OH) molekule proizvode crvenu svjetlost, a natrij bolesno žutu. Dušik, iako ga u zraku ima daleko više nego natrij, ne pridonosi puno sjaju zraka. Različite boje sjaja zraka rezultat su određene količine energije što ju u obliku svjetlosti oslobađaju atomi i molekule. Na primjer, na velikim visinama ultraljubičasto svjetlo može razbiti molekule kisika (O₂) u parove atoma kisika, a kada se kasnije ti atomi rekombiniraju u molekule, proizvode izrazito jasno zeleno svjetlo. Atomi natrija čine vrlo mali dio naše atmosfere, ali zato značajno doprinose sjaju zraka. Njihovo je podrijetlo vrlo zanimljivo – potječu od meteora izgorjelih u atmosferi. Dnevno na desetci ili stotine većih ili manjih komada kamenja i stijenja ulazi u našu atmosferu brzinama većim od 11 kilometara u sekundi te, uslijed trenja s molekulama zraka, sagorijevaju na visinama od stotinjak kilometara. A među tim ostacima izgorjelih meteora nalaze se i male količine natrija.

Dakle, nebo nije plavo, barem ne uvijek. To je i noćno nebo koje svijetli u mraku, obojeno mješavinom zelene, žute i crvene boje. Njegove boje rezultat su raspršene sunčeve svjetlosti, kisika i natrija.

Bez obzira koje li je boje, uživajte u pogledu na njega!

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
03.01.2023.
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaž...
Zašto dabrovi grade brane?
12.01.2023.
Ako su dabrovi po nečemu poznati, onda je to po njihovoj fantastičnoj vještini gradnje riječnih brana! Ali, zašto i...
Spavate li dovoljno?
08.05.2023.
Zašto je važno da spavamo dovoljno? Koliko sati sna je potrebno djeci, a koliko odraslima?

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...