Turizam

Žive jaslice, božićni događaj koji ostavlja bez daha

24.12.2022.

autor: Đurđica Marković

Od kad znam za sebe volim tradiciju kojom se predstavljaju različite scene rođenja malenog Isusa. Iako je narav adventa i Božića ponajprije duhovna, za njeno bolje razumijevanje koriste se različiti materijalni simboli. Tako se u Postojnskoj jami u Sloveniji, primjerice,  još od davne 1989. godine uprizoruju Žive jaslice.  Iako su ovakva uprizorenja kasnije postala trend, žive jaslice iz Postojnske jame ostaju poseban spektakl koji je nakon 28 godina tradicije poznat i u svijetu. O ovom događaju pisali su brojni domaći i strani mediji, uprizorenje je uživo vidjelo jako puno gledatelja, a ove godine i sama sam bila u prilici doživjeti ovaj čaroban božićni događaj u Sloveniji.

Postojnska jama, ta čudesna i tajanstvena podzemna ljepotica, kulisa je koju je milijunima godina strpljivo stvarala priroda, a uprizorenje rođenja Isusa Krista u ovom zadivljujućem prostoru događaj je koji se ne zaboravlja! U uprizorenju sudjeluje više od 100 lokalnih glumaca zajedno s vrhunskim glazbenicima koji uživo izvode najljepše božićne pjesme. Unutrašnjost špilje osvjetljena je s čak 2100 lampica, a priču o Isusovom rođenju priča čak 30 anđela. Ove godine, posjetitelje po prvi puta dočekuje i plavi anđeo, anđeo Ariel! Da su Žive jaslice najveći božićno-novogodišnji spektakl u Sloveniji uvjerila sam se duboko ispod površine zemlje, na jučerašnjoj premijeri. Osamnaest prizora raspoređenih po čarobno osvijetljenoj pet kilometara dugoj turističkoj stazi, spaja najljepšu božićnu priču i čudotvornu ljepotu prirode.  

„Ovo je priča o našoj neizmjernoj želji da se ljudi međusobno pomire i da mir zavlada Zemljom“, kratko je rekao Marjan Batagelj, predsjednik Upravnog odbora Postojnske jame, govoreći o poruci Živih jaslica te pozivajući okupljene da pažljivo prate program i uživaju u svim točkama uprizorenja. Posebno je naglasio važnost završne točke u kojoj anđeo kojeg utjelovljuje vrhunska pjevačica Sara Briški Cirman - Raiven, u prostoru velebne špiljske koncertne dvorane zapjeva hit „Time to say goodbye“ simbolično odlažući svoj bojni oklop!

 

Program za sve generacije

 

Uprizorenje Živih jaslica počinje 25. prosinca, na sam Božić,  i traje sve do 30. prosinca. Šest je to dana u kojima Postojnska jama postaje najduža pozornica na svijetu te podsjeća na veličanstvenu prirodnu katedralu. Božićne predstave počinju u 13:30, i idu svakih 15 minuta. Posebnost ovogodišnjeg programa je moć glasova i osebujna narativna dinamika slovenskih glazbenih zvijezda koje sudjeluju u programu. Tu su Raiven, Anea Mercedes Anžlovar, Urška Kastelic i Blaž Gantar, a uz njih u pripovijedanju biblijske priče sudjeluje više od 100 izvođača. Tijekom vožnje vlakićem posjetitelji mogu vidjeti i jedinstvene jaslice međunarodno priznate umjetnice Ejte Štih. 90-minutni program sastoji se iz dva dijela: vožnje vlakićem, te šetnje čarobnim podzemnim svijetom u kom su svoje mjesto našle fascinantne scene uprizorenja Isusovog rođenja praćene svjetlosnim efektima koji pojačavaju doživljaj. U sklopu Božića u Postojnskoj jami, svi posjetitelji mogu razgledati izložbu o povijesti pećinskog vlaka, a po prvi put će u obliku novogodišnjih lampica zasjati i popularna čovječja ribica koja živi u ovoj spilji.

 

 

Broj ulaznica je ograničen

 

Jedan od najvećih svjetskih medija – CNN, uvrstio je Žive jaslice u Postojnskoj jami među najljepše prikaze Božića. Broj ulaznica koje uključuju vožnju podzemnom željeznicom, obilazak cijelog turističkog dijela Postojnske jame, predstavu i nastup čak četiriju pjevača je ograničen. Zato u Parku Postojnska jama preporučuju jednostavnu online kupnju koja je jedina garancija da ćete doživjeti božićnu bajku. Svi  koji žele provesti blagdanski dan u Parku Postojnska jama, prilikom posjeta Živim jaslicama mogu iskoristiti i popust od 50 % za posjet Expo-u i Vivariju, gdje se mogu vidjeti bebe čovječje ribice.

 

Temperatura u špilji iznosi 10 °C, pa se je uz obuću ugodnu za hodanje dobro i slojevito odjenuti.

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto: Nikola Zoko i promo

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
Običaj zbog kojeg se u vrijeme poklada isplati otputovati u Brodsko posavsku županiju
31.01.2022.
Otkrijte mjesta u kojima ćete se opustite u seoskoj idili uz sjajne lokalne specijalitete i običaj pokladnog jahanja k...
Na Oleander terasi zagrebačkog hotela Esplanade počelo Fuliranje
04.12.2021.
Otvoreno najpopularnije zagrebačko adventsko događanje, ne propustite najljepši šušur u gradu te vrhunsku glazbenu ...
10 razloga zašto ove jeseni posjetiti Veliku Goricu
18.09.2022.
Što se sve može vidjeti, doživjeti i okusiti u Velikoj Gorici, šestom po veličini hrvatskom gradu, te njezinoj okol...
Jeste li znali da i Mediteran ima svoj dan?
26.11.2021.
Regija koja je po mnogočemu najidealnija za život, no ujedno je i jedna od najslabije zaštićenih na svijetu

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...