Turizam

Povratak eno gastro festivala WineRI

02.06.2022.

autor: PR

mjesto radnje: Rijeka

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom, vratio nam se WineRI, međunarodni eno-gastro festival. Na Gatu Karoline Riječke, tik uz more okupilo se 60 izlagača iz Hrvatske i regije. Vina, rakije, likeri, suhomesnati proizvodi, sir, ali i glazba i odlična atmosfera - sve to je čekalo posjetitelje proteklog vikenda na najatraktivnijoj lokaciji u Rijeci. Organizator festivala je Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama Promocija i aha marketing.

U organizaciji TZ Kvarner i TZ Rijeka festival je posjetila i grupa predstavnika medija iz Zagreba za koje je prije odlaska na festival organiziran obilazak Rijeke u pratnji turističkog vodiča te ručak u Primorskoj konobi.

 

Mnogi su već više puta posjetili Rijeku, ali rijetki su imali priliku obići grad uz vodiča te kroz šetnju najljepšim dijelovima grada saznati povijesne zanimljivosti. Tarsatica - Rimsko naselje na području današnjeg Starog grada u centru Rijeke, prvi put se spominje 180. godine prije Krista.

Fiume, Sankt Veit am Pflaum ili Rijeka najveća je luka u Hrvatskoj i treći grad po veličini u Hrvatskoj. Godine 2020. Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture.

Zanimljivost je da su prve novine tiskane na talijanskom jeziku “Notizie del giorno”, izlazile u Rijeci, a na Trsatu je Laval Nugant otvorio prvi muzej u Hrvatskoj.

Šarmantan grad, interesantan, pun skrivenih ljepota i bogate povijesti, to je Reka - kako je zovu lokalni stanovnici.

Šetnja riječkim ulicama, pogled iz visine na prekrasnu riječku tržnicu, detalj iz Primorke konobe

Nakon obilaska grada, u Primorskoj konobi kušale su se morske delicije.Rustikalni ambijent prave konobe s puno detalja, a namirnice svježe i fino pripremljene. Rižot od tikvica i kozica, fileti bijele ribe i lignje na nekoliko načina samo su dio ponude ove odlične konobe.

Na festivalu WineRI se moglo kušati više od 250 vina, a poseban naglasak bio je na autohtonim sortama. Tako su posjetitelji između ostalog mogli kušati trojšćinu, žlahtinu, belicu, jarbolu i sansigot. Ne treba zanemarini ni šipon, kadarku, plavac mali, tamjaniku, malvaziju, graševinu... To pokazuje koliko je regija bogata sutohtonim sortama. 

 

- Ovaj međunarodni festival pokazao je da Rijeka ima potencijal ugostiti veliki eno-gastro festival te da postoji izuzetan interes vinskih profesionalaca i ljubitelja vina. Najveće zadovoljstvo mi je što su mi ljudi prilazili i iskazivali svoje oduševljenje festivalom, a izlagači koji su rekli da će se obavezno vratiti u Rijeku. Iduće godine u ožujku najavljujemo još veći festival! Hvala izlagačima, posjetiteljima i sponzorima na podršci, – istaknuo je Žarko Stilin u ime organizatora festivala.

 

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
Običaj zbog kojeg se u vrijeme poklada isplati otputovati u Brodsko posavsku županiju
31.01.2022.
Otkrijte mjesta u kojima ćete se opustite u seoskoj idili uz sjajne lokalne specijalitete i običaj pokladnog jahanja k...
Na Oleander terasi zagrebačkog hotela Esplanade počelo Fuliranje
04.12.2021.
Otvoreno najpopularnije zagrebačko adventsko događanje, ne propustite najljepši šušur u gradu te vrhunsku glazbenu ...
10 razloga zašto ove jeseni posjetiti Veliku Goricu
18.09.2022.
Što se sve može vidjeti, doživjeti i okusiti u Velikoj Gorici, šestom po veličini hrvatskom gradu, te njezinoj okol...
Jeste li znali da i Mediteran ima svoj dan?
26.11.2021.
Regija koja je po mnogočemu najidealnija za život, no ujedno je i jedna od najslabije zaštićenih na svijetu

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...