Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca: ožujak 2022.

01.04.2022.

autor: Nebojša Subanović

U kalendaru Rimskog carstva, ožujak, mart, lat. Martius, bio je prvi mjesec u godini, a ime je dobio po Marsu, bogu rata, jer su smatrali kako je to dobar mjesec za vojne akcije.

Pretpostavlja se kako hrvatsko ime, ožujak, dolazi od riječi „laž“ u smislu lažljivosti, prevrtljivosti tog mjeseca. Stariji hrvatski nazivi koji su se koristili u nekim krajevima su gregurjevščak, sušec i protuletnjak.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bio ovogodišnji ožujak?

 

Temperatura

 

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake i može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu  ili buri.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, ožujak 2022.

Iz gornje je tablice prilično razvidno kako je ovaj ožujak na svim promatranim postajama bio hladniji od višegodišnjeg prosjeka u zadnje dvadeset i dvije godine. Iz donje je tablice vidljivo kako je ovaj ožujak bio osjetno hladniji od najtoplijih u promatranom razdoblju. Najtopliji ožujci su bili uglavnom u 2001. i 2017. godini.

Tablica srednjih temperatura, ožujak 2022. i najtopliji 2000.-2021.

Na grafikonu srednjih dnevnih temperatura zraka je vidljiv blagi uzlazni trend uz dva veća skoka, prvi sredinom mjeseca, i drugi početkom zadnje četvrtine.

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, ožujak 2022.

Slično kao i sa srednjim mjesečnim temperaturama, tako su i apsolutni maksimumi ovog ožujka niži od onih ostvarenih u ožujcima zadnje dvadeset i dvije godine. Kod nekih je postaja, kao npr. Dubrovnika, ta razlika prilično velika.

Tablica najviših mjesečnih temperatura u ožujku 2022. i maksimumi u periodu 2000.-2021.

Grafikon najviših mjesečnih temperatura pokazuje jedno jače zahlađenje u prvom tjednu, posebice izraženo u gorskim krajevima. Općenito, i ovdje je uočen pozitivan trend uz jedno naglo zatopljenje početkom zadnje četvrtine mjeseca.

Najviše dnevne temperature u ožujku 2022.

Najniže dnevne temperature u ožujku 2022.

 

Oborina

 

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Oborine su ovog ožujka značajno podbacile na svim promatranim postajama! Mogli bi reći kako je ovaj ožujak bio suh mjesec!

Tablica oborina, ožujak 2022.

Graf dnevnih oborina u ožujak 2022.

Iz gornjeg je grafikona razvidno kako je u ovom ožujku neka ozbiljna kiša pala tek predzadnjeg i zadnjeg dana.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca – veljača 2023.
02.03.2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrt...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...
Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca – prosinac 2022.
02.01.2023.
Kišovit i topao, daleko od predodžbe kako bi trebao izgledati zimski mjesec - bio bi najbolji opis prosinca 2022.
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan