Popularna meteorologija

Hoće li se vrapci ženiti ovog Valentinova

13.02.2022.

autor: Đurđica Marković

Ne znam jeste li znali, ali Dan zaljubljenih ima svoje sljedbenike i u životinjskom svijetu. Kaže to stari običaj iz sjeverozapadne Hrvatske, po kojem se vrapci u noći uoči Valentinova „žene“.

Probudite li se ujutro uz zvuk veselog cvrkuta, najbolji je to znak da je svadba bila dobra. A za dobru svadbu, kod nas ljudi vrijeme igra prilično važnu ulogu, zar ne!? Pa nekako mislimo da ni vrapcima nije sasvim nevažno! Pogledajmo onda kakvo nas vrijeme očekuje u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Sunčano i za ovo doba godine iznadprosječno toplo vrijeme u kojemu danas uživamo diljem zemlje, na Dan zaljubljenih će se pogoršati, osobito na Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj, gdje će biti mjestimične kiše, a u višem gorju početkom dana i snijega.  

U kopnenoj  Hrvatskoj dan će započeti razmjerno niskim temperaturama zraka, uglavnom između -4 i 1 °C, dok će jutro na moru biti osjetno ugodnije, od 4 do 9 °C. Iako će oblaka biti značajno više nego danas, dnevne temperature zraka ostat će osjetno više od prosjeka za sredinu veljače, a kretat će se između 9 i 15 °C, samo je u gorju moguć i koji stupanj manje.

A vrapci?

Na sjevernom bi Jadranu već u noći s nedjelje na ponedjeljak ponegdje moglo biti kiše, no u većem dijelu zemlje noć će biti suha, pa se našim pernatim prijateljima, kad krenu u avanturu zavođenja i ljubovanja, neće smočiti perje. U kopnenoj Hrvatskoj tijekom noći će se zadržati razmjerno niske temperature zraka, no ptice su još uvijek zaštićene svojim zimskim perjem, a uz ljubavni žar činit će im se toplije nego što će zaista biti. heart U noći s nedjelje na ponedjeljak bit će i vidljive mjesečine, što će slavlje pernatih ljubavnika dodatno uljepšati.

S obzirom na sve gore rečeno, nema sumnje da će vrapčji rod i uoči ovog Valentinova svoj pir proslavljati širom Lijepe Naše! Načulite ujutro dobro uši, sigurni smo da će veseli ptičji cvrkut govoriti u prilog našoj tvrdnji!

Fotografije: pixabay.com

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2021.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
Siječanj
01.01.2022.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!