Meteo razglednica

Platak - skijalište s pogledom na more

31.01.2022.

autor: Đurđica Marković

Malo koji ljubitelj zimskih radosti i skijanja nije čuo za Platak, malo goransko skijalište, izletište i zimovalište na obroncima nacionalnog parka Risnjak u Gorskom kotaru, negdje na polovini puta između Rijeke i Delnica. Premda nema dijela godine u kojemu nije privlačan, kad njegove obronke prekrije snijeg, malo tko mu može odoljeti.

Godinama nisam stala na skije, no priliku za odlazak na Platak objeručke sam prihvatila, jer osim skijanja, ovo skijalište s pogledom na more jednako je privlačno i za šetnje snježnom šumom i druženje na svježem zraku s obitelji ili prijateljima, uz poneku čašu kuhanog vina ili nekog drugog toplog napitka. Bilo da ste sami ili u društvu, bjelina šume, zvuk škripanja snijega pod nogama i svježina zimskog zraka godit će svim vašim ćulima.

Snježni Platak

Na samo pola sata vožnje od Rijeke i na desetak kilometara zračne linije od mora,  na Platku se miješaju planinska i mediteranska klima, zbog čega je ovo „brdo za sve“, kako ga često nazivaju, pod snijegom i kad su u Primorju temperature zraka dobrano iznad nule. Vrhovi prekriveni snijegom ovdje nisu rijetkost niti u travnju! Za lijepog i vedrog vremena s najvišeg vrha, Radeševa,  vidi se more i Istra. S jedne strane snježne padine, a s druge more, prizor je koji malo kome neće izmamiti osmijeh na lice.

Pogled s vrha Radeševa na more i otok Cres

Najviši vrh Platka je Radeševo (1.363 metra nad morem). Po njemu je nazvana i najpoznatija i najdulja staza na Platku (Radeševo 1). Na Platku je 7 skijaških staza ukupne duljine 5,5 km (3,5 km lagane, 2 km srednje) te sanjkalište.  Valja spomenuti i baby stazu, posebno prilagođenu stazu s pokretnom trakom za djecu.

Skijanje na Platku nije novijeg datuma. Prvi ski lift ovdje je stigao u ljeto 1966. godine, a samo godinu kasnije i drugi. Dvosedežnica koja radi i danas dopremljena je iz Sarajeva za vrijeme Jugoslavije (1979.). Osim skijaša, zimi na Platku u snijegu i snježnim radostima uživaju i mnogobrojni neskijaši.

Lijepa priroda i utabane staze privlače šetače, a za šetnju po snježnoj šumi dovoljno je imati dobru volju te toplu odjeću i obuću.

Ako poput mene, ni vi ne skijate, ali volite snijeg, izlet na Platak bit će pun pogodak. Užitak je zagarantiran, u što sam se uvjerila prošle subote!

"X bar” caffe u podnožju Radeševa

 

 

 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Andaluzija, zemlja topline, strasti i jarkih boja
21.09.2021.
Upoznajte dragulj Španjolske, najtopliju i najsunčaniju regiju europskog kontinenta
Vremenske ćudi Zavižana
26.01.2022.
Jeste li znali da bi se na najsnježnijem mjestu u Hrvatskoj u samo jednom danu od magle moglo skupiti 10 tisuća litara...
Maldivi, rajski otoci u Indijskom oceanu
10.05.2022.
Gotovo je nemoguće pobrojati sve ljepote ovoga svijeta, no sigurno je da bi se, zbog svoje jedinstvenosti, na vrhu takv...
Barcelona, grad jedinstvene ljepote i spoja starog i novog
03.11.2021.
Otkrijte zašto je katalonsku prijestolnicu najbolje posjetiti u svibnju i lipnju, ali jednako nećete pogriješiti ako...
Motovun
03.01.2022.
Upoznajte jedan od najljepših i najbolje očuvanih srednjevjekovnih gradića u Istri, grad na brdu koji kao da je izaš...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti