Popularna meteorologija

Nebeski ljepotani koje rijetko viđamo

23.11.2021.

autor: Đurđica Marković

Uz cijelu paletu oblaka koje viđamo svakog dana, postoje i oni malo manje poznati i rjeđi, no koji svojom zapanjujućom pojavom zaustavljaju dah i ostaju zauvijek urezani u pamćenje. Predstavit ćemo neke od njih!

Sedefasti oblaci

Sedefasti oblaci znani su, također, i kao polarni stratosferski oblaci. Nastaju u stratosferi na visini od 15 do 25 km, daleko iznad nama poznatih oblaka. Pojavljuju se i do dva sata nakon što padne mrak ili pred zoru. Nazivaju se sedefastima jer njihova površina svijetli predivnim sedefastim sjajem. To je posljedica difrakcije sunčeve svjetlosti na kristalićima leda od kojih je oblak sastavljen, a sunčeva svjetlost na tim visinama dopire s druge strane planeta, ispod našeg horizonta. Najčešće se pojavljuju u polarnim područjima (i naziv polarni to govori) zimi, u Skandinaviji, Aljasci, sjevernoj Kanadi, no primjećeni su i u Engleskoj i Škotskoj. Nastaju u polarnim područjima jer za njihov nastanak su potrebne temperature oko -78 stupnjeva Celzijusa, a u drugim područjima stratosfera se rijetko ohladi na tu temperaturu, no moguće je prilikom jakih oluja ili vjetrova u troposferi. Koliko god lijepi bili, njihova pojava utječe na uništavanje ozona i na stvaranje ozonskih rupa.

Sedefasti oblaci (izvor: cloudatlas.wmo.int)

Mamatus oblaci

Mamatusi su vrsta oblaka koju se može vidjeti i u našem podneblju. Izgledaju kao izbočine koje vise sa baze glavnog oblaka, podsjećaju na ženske grudi po čemu su i dobili ime (mammatus (lat.)= dojka). Nastaju u zraku koji tone, najčešće ispod kumulonimbusa, nakon oluje. Iako izgledaju opako, znače da je oluja već prošla. S obzirom da je u njihovom okruženju smicanje vjetra jako veliko, opasni su za zrakoplove. Većinom su sastavljeni od leda, ali moguća je i kombinacija leda i vode. Najčešće su vezani uz nakovanj kumulonimbusa, no mogu se vidjeti i ispod altokumulusa, altostratusa, stratokumulusa te cirusa.

Mamatus oblaci

Noćni svijetleći oblaci

Noćni svijetleći oblaci (noctilucent clouds) najviši su oblaci na nebu! Također su poznati kao polarni mezosferni oblaci, a nastaju u mezosferi na visini od 82 do 102 km. Svijetle iz istog razloga kao i polarni stratosferski oblaci, jer reflektiraju sunčevu svjetlost s druge strane planete. Mogu se vidjeti samo u ljetnom dijelu godine između 50 i 65 stupnja i sjeverne i južne geografske širine. Na većim širinama se ne mogu vidjeti jer noću nije dovoljno mračno. Po obliku su vrlo slični cirusima, ali sa plavkastim i srebrnim odsjajem. Sastavljeni su od kristalića leda koji dospiju u te visine pomoću težinskih valova.

Noćni svijetleći oblaci (izvor fotografije: news.erau.edu)

Kelvin-Helmholtzovi cirusi

Ova vrsta oblaka je rijetko primjećena i to samo zbog svog kratkog trajanja. Kad nastanu, traju svega minutu-dvije, i tada nestanu. Nastaju na visini od oko 5 km. Izgledaju kao tanka horizontalna spirala ili kao valovi. Uvjet za njihov nastanak je Kelvin-Helmholtzova nestabilnost, odnosno nestabilnost koja nastaje zbog smicanja između dva sloja zraka različitih brzina i gustoće. Sastavljeni su od kristalića leda kao i svi ostali oblaci iz porodice cirusa.

Kelvin-Helmholtzovi cirusi (izvor: earthsky.org; autor: Michelle Berger; mjesto:  Sandpoint, Idaho)

Lentikularis

Puni naziv lentikularisa je altokumulus lentikularis. Nalikuje letećem tanjuru pa su mnogi pri susretu sa ovim oblakom pomislili na NLO, no to je samo stacionarni oblak u obliku leće. Nastaje na krijestama planinskih valova, kada stabilan vlažan zrak struji preko planine ili lanca planina, a sastavljen je od kapljica vode. Piloti ga izbjegavaju jer pojava lentikularisa ukazuje na postojanje planinskog vala koji ima svoje krijeste (na njima nastaju oblaci) ali i dolove, što uzrokuje turbulenciju i rotore. No letači u jedrilicama ih vole, razlog je taj što su uzlazna strujanja na nekim djelovima vrlo jaka, što pogoduje dizanju jedrilica u još veće visine.

Altocumulus lenticularis (izvor: clouds-online.com; autor: Gisela Thieme; mjesto: Nerja/Andaluzia, Španjolska)

Od svih ovih oblaka u našem podneblju najčešće se mogu sresti mamatusi i lentikularisi. Možda neće izgledati kao na prikazanim slikama, ali oštro oko će ih primjetiti.

Ako i vi uočite neki od spomenutih oblaka, kod nas ili na nekom od svojih putovanja svijetom, snimite ga i pošaljite nam svoju fotografiju, objavit ćemo je u našoj fotografiji dana!

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2021.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
Siječanj
01.01.2022.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!