Popularna meteorologija

Recept za čarobnu jesen

23.10.2021.

autor: Đurđica Marković

Jesenje vrijeme često je tmurno, a rijetkost nije ni kiša. Nerijetko je i maglovito i hladno, pa nimalo ne čudi što nemamo volje ni za što. Čak i kad bismo rado nešto radili, ne pada nam na pamet kako takvo „cmoljavo“ vrijeme pametno i zanimljivo iskoristiti. Donosimo vam nekoliko savjeta i prijedloga.

Neka vas kiša, koja vani pada, ovaj puta ne potjera u toplinu doma. Vratite se u djetinjstvo, obujte gumene čizme, obucite kabanicu i jednostavno krenite u šetnju po kiši. Povedite i svoje najmlađe. Oni će zasigurno uživati u skakanju po lokvicama, a vi ćete uživati u njihovoj bezbrižnosti.

Fotografija: Lubov Lisitsa, Pixabay.com

Većina nas ipak više voli sunčano vrijeme. Iako znaju biti hladni, takve dane, ako ste u mogućnosti, svakako provedite u prirodi.

Uputite se u obližnji šumarak ili park, koji će vas šarenim jesenskim bojama zasigurno ostaviti bez daha. Ponesite fotoaparat, fotografirajte jesenske motive, hodajte kroz lišće i jednostavno uživajte u njegovom šuštanju i ostalim zvukovima jeseni. Za one koji žele biti još aktivniji, preporučamo planinarenje ili lagani uspon na obližnje brdašce. Nakon osvojenog vrha, koliko god on bio velik ili mali, zasigurno ćete se osjećati ispunjeni i sretni.

Jesenske večeri provedite u šetnji gradom. Usput ne zaboravite neizostavne vruće, pečene kestene. Ako pak niste raspoloženi za šetnju, posjetite kazalište, kino ili otiđite na neki koncert. Iskoristite priliku jer, s obzirom na situaciju s pandemijom, pitanje je koliko dugo će to biti moguće.

Fotografija: deluxtrade, Pixabay.com

U slučaju da zbog vremenskih (ne)prilika ipak morate biti u zatvorenom prostoru, neka to, ovaj put, bude recimo kuhinja.

Pripremite određene specijalitete s jesenskim plodovima ili kuhajte zimnicu. Kada su gotovi, uživajte u plodovima svog rada družeći se s najdražima i igrajući dobre stare društvene igre.

I na kraju, ako se niste pronašli ni u jednom našem prijedlogu, preostaje vam da se ugodno smjestite u svoj naslonjač ili krevet, slušate dobru muziku, čitate svoju omiljenu knjigu, gledate seriju ili jednostavno – spavate.

Fotografija: ivabalk, Pixabay.com

Bez obzira na vremenske prilike, mi vam želimo lijep vikend. I kao što kaže stara poslovica kaže - poslije kiše dolazi sunce, pa će se već sutra vrijeme ponovo proljepšavati.

Naslovna fotografija: Chulmin Park, Pixabay.com

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2021.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
7 razloga zašto posjetiti Delnice
14.02.2022.
Mali, pitoreskni gradić u Gorskom kotaru, koji će vas očarati neovisno u koje doba godine ga posjetili. Saznajte zaš...
Siječanj
01.01.2022.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!