i-pad banner 468x60

Popularna meteorologija

Oproštaj s ljetom

18.09.2021.

autor: Đurđica Marković

Na početku smo posljednjeg ovogodišnjeg ljetnog vikenda. Iako smo nerijetko gunđali zbog valova vrućina kojima nas je ove godine umaralo i mučilo, spoznaja da za par dana i kalendarski ulazimo u jesen, ljubitelje ljeta baš i ne veseli.

No, željeli mi to ili ne, 22. rujna u 20 sati i 11 minuta njeno visočanstvo – jesen – i kalendarski stiže! Najavila nam je svoj dolazak već jučerašnjim vremenom, a i tijekom vikenda na čijem smo početku vrijeme će biti sasvim prikladna uvertira u nadolazeću jesen.

Djelomice sunčana, no ne i posve stabilna subota

Iako će subotnje vremenske prilike biti povoljnije od onih dan ranije, uz promjenljivu naoblaku još je uvijek mjestimice moguća kiša, ponajprije u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti, gdje će ju pratiti i grmljavina. I u gorskoj Hrvatskoj prognostičari za kraj dana najavljuju mogućnost mjestimične kiše. Jutarnje magle koje se već javljaju mjestimice u kontinentalnoj Hrvatskoj, također najavljuju dolazak godišnjeg doba u kojem je magla česta pojava. Ipak, na početku jeseni one su uglavnom kratkotrajne, a javljaju se uglavnom po kotlinama i uz vodene površine.

U većini kopnenih predjela vjetar će biti slab, samo će na krajnjem istoku biti do umjerenog sjeverozapadnjaka. Na sjevernom Jadranu će početkom dana puhati umjerena bura, potom jugo i istočnjak, dok će u Dalmaciji biti slabog do umjerenog jugozapadnog i zapadnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka na kopnu između 9 i 15 °C, na većem dijelu Jadrana od 14 do 19 °C, a na krajnjem jugu više, između 20 i 23 °C. Najviše dnevne temperature u većem dijelu zemlje će biti ugodne, u većini kopnenih predjela između 21 i 24 °C, samo u gorskim područjima mogu biti i malo niže, dok se na obali i otocima u najtoplijem dijelu dana očekuje od 23 do 27 °C.

Iskoristite dan za šetnju ili neku drugu aktivnost na otvorenom, već u nedjelju kišnih će oblaka biti više.

U nedjelju promjenljivo, u zapadnim predjelima u noći na ponedjeljak i uz obilnije oborine

U većem dijelu zemlje u nedjelju će biti promjenljivo, u dijelovima kopnene Hrvatske i pretežno oblačno. Mjestimice će biti povremene kiše, uglavnom na Jadranu i u predjelima uz njega i grmljavine. U kopnenoj Hrvatskoj glavnina oborina očekuje se popodne, a krajem dana i tijekom noći na ponedjeljak u zapadnim je predjelima moguća i obilnija kiša te izraženiji pljuskovi.

Vjetar će u kontinentalnoj Hrvatskoj biti slab. Na Jadranu će biti vjetrovitije nego u unutrašnjosti zemlje, a puhat će umjereno jugo i južni vjetar.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između 8 i 13 °C, na moru od 17 do 23 °C; dok će najviše dnevne u kopnenim predjelima biti između 17 i 22 °C, u gorskim područjima mogu biti i malo niže, a na obali i otocima od 22 °C na sjevernom Jadranu do 27 °C u Dalmaciji.

Uživajte u vikendu, napunite baterije i odmorni dočekajte novi tjedan!

Fotografije: pixabay.com

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Volite li kišu?
30.09.2021.
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Gospa mala, jesen prava
08.09.2021.
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Listopad
01.10.2021.
Studeni
01.11.2021.
Ocjena mjeseca - rujan 2021.
04.10.2021.