i-pad banner 468x60

Popularna meteorologija

Hod temperatura zraka tijekom dana

18.09.2021.

autor: Đurđica Marković

Pratite redovito vremenske prognoze i znate kakve nas vremenske prilike očekuju ne samo danas, već i idućih nekoliko dana. No, znate li u kom će dijelu dana temperature zraka imati svoje najviše vrijednosti, a kada možemo očekivati njihov pad?

U vremenskoj prognozi najniža (minimalna) i najviša (maksimalna) temperatura zraka kažu nam koliko će zrak biti hladan i topao i tijekom razdoblja od 24 sata. Maksimalna dnevna temperatura kaže nam koliko se očekuje da će zrak biti topao, obično u razdoblju od 7:00 ujutro do 7:00 navečer, dok nam minimalna temperatura govori do koje vrijednosti se očekuje da će se zrak ohladiti, obično preko noći, u razdoblju između 7:00 navečer i 7:00 iduće jutro.

Najviše dnevne temperature ne događaju se u podne

Rašireno je mišljenje da je najtoplije doba dana oko podneva, kad je sunce u zenitu, no to nije točno.

Kao što su najtopliji ljetni dani oni nakon ljetnog solsticija, tako se i najviše dnevne temperature zraka obično javljaju nakon podneva, u popodnevnim satima, točnije između 3 i 4 sata po lokalnom vremenu. Od podneva pa do tog vremena sunčeva se toplina akumulirala pa je između 3 i 4 popodne na površinu tla dolazi više nego što je odlazi. Iza 4 sata popodne sunce je sve niže, količina topline koja dolazi na tlo manja od one koja ga napušta, pa temperature zraka padaju.

Kad su temperature zraka najniže?

Iako je pad temperatura zraka tijekom večernjih i noćnih sati uobičajen, na svoje najniže vrijednosti temperature se obično ne spuštaju prije zoru. To može biti zbunjujuće, osobito zato što se pojam najniže temperature često pojavljuje uz riječ „večeras“. Da bi vam bilo malo jasnije, evo jednog primjera. Zanima vas prognoza vremena za nedjelju, provjeravate ju i vidite da je najviša očekivana temperatura zraka za taj dan 30 ºC, a najniža 15 ºC. Ovih 15 ºC najniža je temperatura zraka koja se očekuje za razdoblje od 7 sati u nedjelju navečer do 7 sati u ponedjeljak ujutro.

Je li uvijek najtoplije danju, a najhladnije noću?

U većini situacija najviše temperature zraka javljaju se danju, a najniže noću. No, nije uvijek tako. Ponekad će se maksimalna dnevna temperatura zraka realizirati u kasnim večernjim satima ili tek tijekom noći, a minimalna tijekom dana. Evo i konkretnih primjera. Zimi, nakon prolaska tople fronte u popodnevnim satima, krajem dana i noću bit će toplije nego sredinom dana. Ili, ako hladna fronta prijeđe preko nekog područja tijekom prijepodneva, sredinom dana bit će hladnije nego tijekom noći i jutra.

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Volite li kišu?
30.09.2021.
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Gospa mala, jesen prava
08.09.2021.
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Listopad
01.10.2021.
Studeni
01.11.2021.
Ocjena mjeseca - rujan 2021.
04.10.2021.