Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca - travanj 2024.

20.05.2024.

autor: Nebojša Subanović

Travanj, lat. Aprilis, četvrti je mjesec po gregorijanskom kalendaru i ima trideset dana. Latinski naziv se veže uz aperiere (otvoriti) i apricus (sunčan). Hrvatsko ime dolazi od riječi trava, a u nekim su krajevima stariji nazivi bili jurjevščak, po blagdanu sv. Jurja, traven i mali traven.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bilo ovaj travanj?

 

Temperatura

 

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake i može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, travanj 2024.

Iz gornje je tablice prilično razvidno kako je ovaj travanj na svim promatranim postajama bio osjetno topliji od višegodišnjeg prosjeka. Međutim niti na jednoj od analiziranih postaja nije oboren apsolutni rekord srednje mjesečne temperature. Najtopliji travnji su bili uglavnom u 2007. i 2018. godini.

 

Tablica srednjih temperatura, travanj 2024. i najtopliji 2000. - 2023.

 

Temperaturno, ovaj bi travanj mogli podijeliti na dva dijela. Prva je polovica bila topla sa srednjim dnevnim temperaturama uglavnom između 15 i 25 °C, dok je druga bila nešto hladnija sa srednjim dnevnim temperaturama između 5 i 15 °C. Krajem mjeseca je opet došlo do naglog zatopljenja.

 

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, travanj 2024.

 

Kod dnevnih apsolutnih maksimuma, u ovom su travnju, na nekim su postajama oboreni višegodišnji rekordi! Tako su, na primjer, u Gospiću, Ogulinu, Osijeku i Rijeci najviše dnevne temperature bile više od zabilježenih u periodu 2000. - 2023.

 

Tablica najviših mjesečnih temperatura u travnju 2024. i maksimumi u periodu 2000. - 2023.

 

Grafikon najviših mjesečnih temperatura također lijepo ocrtava „podjelu“ mjeseca na prvu topliju i drugu hladniju polovicu.

 

Najviše dnevne temperature u travnju 2024.

 

Najniže dnevne temperature u travnju 2024.

 

Oborina

 

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Analiza oborina pokazuje kako ih je na svim promatranim postajama bilo manje od prosjeka 2000. – 2023.

 

Tablica oborina, travanj 2024.

 

Graf dnevnih oborina u travanj 2024.

 

Slično kao i s temperaturama, ovaj se travanj ugrubo može podijeliti na dva dijela, prvi suhi i drugi kišovit.  Takva temperaturna i oborinska podjela posljedica je prolaska nekoliko atmosferskih fronti i zadržavanja vlažnog zraka nad našim krajevima.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca – veljača 2023.
02.03.2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrt...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...
Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca – prosinac 2022.
02.01.2023.
Kišovit i topao, daleko od predodžbe kako bi trebao izgledati zimski mjesec - bio bi najbolji opis prosinca 2022.
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti