i-pad banner 468x60

Popularna meteorologija

Gospa mala, jesen prava

08.09.2021.

autor: Đurđica Marković

Među hrvatskim narodom mnogobrojne su pučke izreke vezane uz vrijeme i vremensku prognozu. One se obično vežu uz pojedine dane ili datume u godini. Ti su dani uglavnom određeni vjerski blagdani ili spomendani pojedinih svetaca.

Tako se 8. rujna slavi blagdan Male Gospe (rođenje Marijino), u narodu poznat i pod nazivom Mala maša.

Početak rujna obično je obilježen takozvanim babljim ljetom. No, temperature zraka postupno padaju, sunčanih je sati sve manje, a  dani postaju sve kraći i kraći. Plavo nebo sve češće zamjenjuju tmurni oblaci praćeni kišom. Sve te promjene narod je sažeo u vrlo poznatu izreku Gospa Mala – jesen prava, koja nedvosmisleno poručuje da je nastupila jesen, a ljetu došao kraj.

Sve manje sunca, a sve više kišnih dana spominje se i u pučkoj izreci Tko po maloj maši kosi, taj na peći suši.

U pučkim izrekama često se spominju jesenski plodovi koji sazrijevaju u ovo doba godine - O Maloj maši lješnjaci su naši  ili Mala Gospa, a kaca u vinograd -  samo su neke od njih. Također se vjeruje kako nakon Male Gospe Marija odvodi lastavice put juga, kao što ih i vraća na Blagovijest, proljetni marijanski blagdan (25. ožujka).

Mala Gospa u narodu je bila poznata i kao vrlo važan vremenski pokazatelj. Ako je toga dana bilo lijepo vrijeme, vjerovalo se da će tako ostati do kraja mjeseca.

Ovogodišnja Mala Gospa u cijeloj će zemlji proteći uz pretežno sunčano vrijeme. U unutrašnjosti zemlje jutro će biti svježe, na obali i otocima bit će osjetno toplije nego u kontinentalnoj Hrvatskoj, dok će danju diljem zemlje biti vrlo toplo, na Jadranu mjestimice i vruće.

Stoga je, ako je vjerovati pučkoj meteorologiji, pred nama sunčan i topao ostatak rujna. Pratite s nama u kojoj će se mjeri obistiniti!

Fotografije: pixabay.com 

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Gospa mala, jesen prava
08.09.2021.
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Stiže promjena vremena, nije loše pripremiti kišobran
22.08.2021.

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
31.08.2021.
Najstrašnija suša u novijoj povijesti SAD-a
31.08.2021.
Po prvi puta u povijesti u rijeci Colorado u SAD-u redukcija vode
17.08.2021.
Veza između vremena i Mona Lise
30.08.2021.