Popularna znanost

Sesame Street, serija ili mit

10.11.2023.

autor: Dubravka Canjko

Naslovna fotografija: https://pixabay.com/

 

Upravo se danas navršava šezdeset i pet godina od emitiranja prve epizode kultne serije Sesame Street. Jedna od najpopularnijih dječjih televizijskih serija “Ulica Sezam”, prikazuje se od 1969. godine, a i danas se emitira u više od 120 zemalja širom svijeta. Pokrenula je mnoge ideje o tome kako se TV može koristiti za podučavanje djece na način koji se i danas koristi. Serija je to uz koju su stasale mnoge generacije, nadahnuta, duhovita i po mnogima najbolja obrazovna dječja emisija ikad snimljena. Svi koji su je ikada gledali znaju koja je njezina čar i vrijednost. Svi koji se bave odgojem i obrazovanjem prepoznaju da iza te serije stoji rad moćne ekipe različitih stručnjaka: psihologija, pedagoga, edukatora, lutkara, glumaca, režisera… U roku od godinu dana od svog prvog prikazivanja 10. studenog 1969., Ulica Sezam bila je senzacija. Djeca su bila oduševljena, a roditelji su prepoznali vrijednost te serije i bili su zahvalni na tome.

 

Fotografija: https://wpvip.edutopia.org/ 

 

Prvi puta ju, uz mlađeg brata, počinjem pratiti ranih sedamdesetih i očarala me na prvi pogled. Elmo, Big Bird, Bertie i ostatak ekipe bili su neodoljivi, nije trebalo puno da ih zavolim. Kada sam i sama postala mama, „Sesame Street“ se pratio i u našoj kući. Bilo mi je važno da moje dijete prati ovu izuzetno kvalitetnu seriju. I sada, svaki put kad negdje ugledam članak o toj čudesnoj seriji ili vidim neki lik iz serije, ponovo se osjećam kao dijete, nešto u meni zaigra i razveselim se kao što se veselim susretu s  dragim starim prijateljem kojeg dugo ne vidjeh.

“Sesame Street” nije samo najbolja dječja emisija ikad, već je i zaista smiješna i pametna. Oni koji su je osmišljavali pod režiserskom palicom Joan Ganz Cooney, znali su da je raspon pažnje malog djeteta kratkotrajan i da ju ne može dulje zadržati u tom formatu ako se radi isključivo o obrazovnom sadržaju.  Serija je osmišljena da se poučni i zabavni sadržaji izmjenjuju u pravilnim razmacima. To je bila dobitna kombinacija za uspjeh. "Sesame Street" kao glavni adut imala je veličanstvene Muppete Jima Hensona, zadužene da se djeca i dobro zabave. Grover, Oscar Grouch, Bert, Ernie i ostali nisu bili samo komični likovi, bili su djeci i dobri učitelji kroz smijeh, sa svojom “slapstick” komedijom i smiješnim glasovima. Osim toga, bila je to prva obrazovna serija namijenjena djeci predškolske dobi. Djeca su brzo savladavala učenje brojeva i slova. Otkriven je veliki potencijal djece za učenje kroz igru i zabavu. Sve to je urodilo i mijenjanjem odgojno obrazovnih paradigmi i kurikuluma. U vrtićkoj dobi sve se manje prenosilo znanje podučavanjem, a sve više učilo samostalnim istraživanjem djece i putem igre.

 

Fotografija: https://en.wikipedia.org/wiki/Sesame_Street

 

Kritičari, stručnjaci, roditelji nisu mogli prestati govoriti o tome,  kako pozitivno tako negativno. Neki su se stručnjaci pitali hoće li  ta, sada već popularna, serija usmjerena prema tako kratkim rasponima pažnje rezultirati generacijom koja se neće naučiti usredotočiti. Desetljećima kasnije, dok neki još uvijek dovode u pitanje njezine metode i poruke, mnoštvo novih roditelja svake godine željno upoznaju svoje mališane s Big Birdom i Elmom. Naišla sam na podatak kako je neovisno istraživanje pokazalo je da su djeca koja su redovito gledala “Sesame Street” postizala bolje rezultate na testovima prepoznavanja slova i brojeva, vokabulara i ranih matematičkih vještina.

Bilo bi nepravedno od mene ne spomenuti što se, gotovo u isto vrijeme, dešavalo s obrazovnim programom na području bivše Jugoslavije. Daleke 1973.godine Timothy John Bradford snimio je seriju Neven, koja također ove godine obilježava značajnu godišnjicu - pedeset godina od emitiranja prve epizode. Rađena je na vrlo sličan način kao i “Sesame Street”. Poticala je dječju znatiželju, učila djecu kroz zabavne aktivnosti i razvijala smisao za humor.  Poštapalicu “pitam se, pitam se…”  zasigurno pamte mnoge generacije.  Nekoliko godina kasnije ista ekipa snima Poletarac temeljen na istoimenom dječjem časopisu Duška Radovića. Negdje na tragu toga bila je i serija „Zlatna nit“ sa Špirom Guberinom. Žalosno je da danas, u vrijeme mnogostrukih mogućnosti, obrazovnih sadržaja na nacionalnoj TV više nema, a obrazovni program kao takav je u potpunosti ukinut. Nadajmo se nekim novim vizionarima koji će ispuniti dječje duše igrom, učenjem i zabavom u isto vrijeme.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
03.01.2023.
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaž...
Zašto dabrovi grade brane?
12.01.2023.
Ako su dabrovi po nečemu poznati, onda je to po njihovoj fantastičnoj vještini gradnje riječnih brana! Ali, zašto i...
Spavate li dovoljno?
08.05.2023.
Zašto je važno da spavamo dovoljno? Koliko sati sna je potrebno djeci, a koliko odraslima?

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...