Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca - listopad 2023.

03.11.2023.

autor: Nebojša Subanović

U slavenskim je jezicima listopad dobio ime po tome što u tom mjesecu najviše opada lišće. U slovenskom, poljskom, ukrajinskom, bjeloruskom i češkom jeziku listopad je izvorno ime za hrvatski mjesec studeni. Stari hrvatski nazivi za listopad u nekim su krajevima bili: Miholjščak po blagdanu sv. Mihaela Arkanđela kojim zapravo 29. rujna završava prethodni mjesec, kožaprst i desetnik.

Latinsko ime mjeseca October dolazi od riječi “octo“ (osmi mjesec) u rimskom kalendaru. Izvor: Wikipedia.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bio ovaj listopad? Opet smo analizirali temperature i oborine za osam lokacija, podjednako raspoređenih po teritoriju Republike Hrvatske. Po svemu sudeći, bit će to listopad za pamćenje!

 

Temperatura

 

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake i može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, rujan 2023.

Iz gornje je tablice vidljivo kako su srednje mjesečne temperature osjetno više od srednjaka 2000. – 2022., na nekim postajama i više od 4 °C!

 

Tablica srednjih temperatura, listopad 2023. i najtopliji 2000.-2022.

 

Tablica srednjih mjesečnih temperatura ovog listopada i najtoplijeg od 2000. – 2022. jasno pokazuje kako je ovogodišnji listopad najtopliji u zadnje dvadeset i tri godine!

 

Gotovo tijekom cijelog mjeseca temperature su bile ujednačene i osjetno visoke. Samo je sredinom mjeseca došlo do kratkotrajnog zahlađenja u trajanju od 4-5 dana.

 

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, listopad 2023.

 

Tablica najviših mjesečnih temperatura u listopadu 2023. i listopadski maksimumi u periodu 2000. - 2022.

 

Tablica apsolutnih temperaturnih mjesečnih maksimuma također pokazuje zabrinjavajuću sliku.  2000. - 2022. U ovom listopadu su na nekim postajama oboreni rekordi u zadnje dvadeset i dvije godine, dok su na ostalima ti maksimumi bili blizu višegodišnjim.

 

Najviše dnevne temperature u listopadu  2023.

 

Grafikon najviših mjesečnih temperatura prati grafikon srednjih dnevnih temperatura.

 

Najniže dnevne temperature u listopadu  2023.

 

Grafikon najnižih dnevnih temperature, koje se uglavnom ostvaruju u jutarnjim satima, pred zoru ili neposredno nakon izlaska sunca, pokazuje značajne oscilacije na kopnenim postajama dok je na obalnim prilično „gladak“.

 

 

Oborina

 

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Što se tiče ovoga su listopada, količine oborina po postajama prilično su šarolike.

 

Tablica oborina, listopad 2023.

Dubrovnik je osjetno podbacio u usporedbi sa srednjakom listopada 2000. - 2022. dok je Rijeka značajno prebacila višegodišnji srednjak, i to gotovo tri puta! Ostale su promatrane postaje manje-više bile u okvirima višegodišnjeg srednjaka.

 

Graf dnevnih oborina u listopadu 2023.

 

Grafikon dnevnih oborina pokazuje kako je prva polovica mjeseca bila suha, a oborine se javljaju u njegovoj drugoj polovici. Vidljivo je da Rijeka „strši“ s najvećim količinama, u pet je navrata palo između 50 i 100 mm kiše!

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca – veljača 2023.
02.03.2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrt...
Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...
Ocjena mjeseca – prosinac 2022.
02.01.2023.
Kišovit i topao, daleko od predodžbe kako bi trebao izgledati zimski mjesec - bio bi najbolji opis prosinca 2022.

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti