Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca - kolovoz 2023.

04.09.2023.

autor: Nebojša Subanović

mjesto radnje: Hrvatska

Analizu napravio Nebojša Subanović, meteorolog

Kolovoz (lat. Augustus) je osmi mjesec u godini po gregorijanskom kalendaru i ima 31 dan.

U hrvatskom jeziku ime je dobio po tome što se u tom mjesecu odvozi pokošeno žito. Ostali slavenski narodi nemaju sličnoga naziva za neki mjesec. Stariji nazivi za ovaj mjesec u nekim hrvatskim krajevima bili su: velikomešnjak (po blagdanu Velike Gospe), kolovožnjak, osemnik.

U mnogim drugim jezicima, ime je dobio od latinskoga  Augustus. Od reforme Rimskoga kalendara, „sekstilis” (šesti mjesec) nazvan je po imenu Rimskog cara Augusta. (Wikipedia)

Pogledajmo kakav je, u meteorološkom smislu, bio ovogodišnji kolovoz. Obradili smo podatke s osam službenih meteoroloških postaja koje „pokrivaju“ cijelu Hrvatsku.

 

Temperatura

 

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake i može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, kolovoz 2023.

 

Iz gornje je tablice prilično razvidno kako je ovaj kolovoz na četiri od osam promatranih postaja bio u okvirima višegodišnjeg prosjeka. Tri su bile nešto toplije, dok je Maksimir bio 0,2 °C hladniji. U usporedbi s najvišim srednjim mjesečnim temperaturama u razdoblju 2000. - 2022., ovaj je kolovoz znatno podbacio u odnosu na 2003., 2012., 2017 i 2018. godinu!

 

Tablica srednjih temperatura, kolovoz 2023. i najtopliji 2000.-2022.

 

Na grafikonu srednjih dnevnih temperatura zraka se vidi jedno jače zahlađenje nakon kojega srednje dnevne temperature polako, ali stalno rastu do pred sam kraj mjeseca. Tada preko naših krajeva prelazi hladna fronta donoseći osjetni pad temperature i oborine.

 

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, kolovoz 2023.

 

Slično kao i sa srednjim mjesečnim temperaturama, tako su i apsolutni dnevni maksimumi ovog kolovoza niži od onih ostvarenih u kolovozima zadnje dvadeset i tri godine.

 

Tablica najviših mjesečnih temperatura u kolovozu 2023. i maksimumi u periodu 2000.-2022.

 

Grafikon najviših mjesečnih temperatura, uz izraženije oscilacije, prati grafikon srednjih dnevnih temperatura.

 

Najviše dnevne temperature u kolovozu 2023.

 

Grafikon najnižih dnevnih temperatura zraka, koje se uglavnom ostvaruju u jutarnjim satima, izuzev Osijeka i Gospića, prilično je „ispeglan“.

 

Najniže dnevne temperature u kolovozu 2023.

 

Oborina

 

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Gledajući tablicu ostvarenih mjesečnih oborina, moglo bi se zaključiti kako je ovaj kolovoz bio kišovit. Naime, mjesečna je količina oborina u većini promatranih postaja višestruko iznad višegodišnjeg prosjeka. Međutim, kada se pogleda razdioba oborina tijekom mjeseca, uočljivo je kako je ona pala u nekoliko dana na samom početku te ponovo na samom kraju mjeseca! Veći je dio mjeseca praktički bio suh.

 

Tablica oborina, kolovoz 2023.

 

Graf dnevnih oborina u kolovoz 2023.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca – veljača 2023.
02.03.2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrt...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...
Ocjena mjeseca: prosinac 2021.
04.01.2022.
Prosinac (lat. december) dvanaesti je i zadnji mjesec godine po gregorijanskom kalendaru, a meteorolozi ga smatraju prvi...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...