Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca - travanj 2023.

05.05.2023.

autor: Nebojša Subanović

Travanj, lat. Aprilis, četvrti je mjesec po gregorijanskom kalendaru i ima trideset dana. Latinski naziv se veže uz aperiere (otvoriti) i apricus (sunčan). Hrvatsko ime dolazi od riječi trava, a u nekim su krajevima stariji nazivi bili jurjevščak, po blagdanu sv. Jurja, traven i mali traven.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bilo ovaj travanj?

 

Temperatura

 

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake i može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, travanj 2023.

Iz gornje je tablice prilično razvidno kako je ovaj travanj na svim promatranim postajama bio hladniji od višegodišnjeg prosjeka u zadnje dvadeset i tri godine. Iz donje je, pak, tablice vidljivo kako je ovaj travanj bio i osjetno hladniji od najtoplijih u promatranom razdoblju. Najtopliji travnji su bili uglavnom u 2007. i 2018. godini.

Tablica srednjih temperatura, travanj 2023. i najtopliji 2000.-2022.

Na grafikonu srednjih dnevnih temperatura zraka je vidljiv blagi uzlazni trend uz jedno jače zahlađenje početkom mjeseca i nekoliko blažih oscilacija. Spomenuto zahlađenje i oscilacije su vezani uz prodore frontalnih poremećaja koji su lako vidljivi u grafikonu oborina.

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, travanj 2023.

Slično kao i sa srednjim mjesečnim temperaturama, tako su i apsolutni maksimumi ovog travnja niži od onih ostvarenih u travnjima zadnje dvadeset i tri godine. Razlike su u rasponu od 5 do 8 °C.

Tablica najviših mjesečnih temperatura u travnju 2023. i maksimumi u periodu 2000.-2022.

Grafikon najviših mjesečnih temperatura također lijepo ocrtava prolaske atmosferskih fronti te zadržavanje hladnijeg i nestabilnijeg zraka u zadnjoj trećini mjeseca.

Najviše dnevne temperature u travnju 2023.

Najniže dnevne temperature u travnju 2023.

 

Oborina

 

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Oborine su ovog travnja podbacile na svim promatranim postajama, no bilo ih je kroz gotovo cijeli mjesec.

Tablica oborina, travanj 2023.

Graf dnevnih oborina u travanj 2023.

U grafikonu oborina se vide četiri prolaska atmosferskih fronti.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca – veljača 2023.
02.03.2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrt...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...
Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...
Ocjena mjeseca – prosinac 2022.
02.01.2023.
Kišovit i topao, daleko od predodžbe kako bi trebao izgledati zimski mjesec - bio bi najbolji opis prosinca 2022.

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti