Popularna znanost

Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?

03.01.2023.

autor: Dubravka Canjko

Vrijeme blagdana najčešće provodimo u krugu obitelji okruženi najmilijima, prisjećajući se i onih koji više nisu s nama. Prebirući posljednjih dana po kutiji sa starim fotografijama, naišla sam na jednu doista staru, na njoj smo bakin pas Medo i ja s nepunih godinu dana. Medo je bio pas mješanac, kao i svi drugi seoski psi. Žut, srednjeg rasta, umiljat. Sjećam se mamine priče i njene tvrdnje kako sam svoje prve korake u životu napravila upravo na bakinom dvorištu i to držeći se za rep tog istog Mede. Medo, kao i većina ljubimaca, znao je s kim ima posla i strpljivo je podnosio moje prve pokušaje da krenem u otkrivanje svijeta pred sobom. Od kada znam za sebe okružena sam životinjama. Mnogobrojni psi, mačke, papige, hrčak, ribice, kornjača, pa čak i bjelouška na jedan dan, koju sam dobila kao izraz ljubavi u dobi od 12 godina, obogatili su moj život. Najteže je kad dođe vrijeme rastanka, međutim i on nas nečemu uči. Uči nas da život brzo prolazi i u toj prolaznosti spoznajemo koliko malo nam treba za sreću i uživanje u životu. Sad se sigurno pitate čemu sva ta sjećanja? Kućni ljubimci imaju neobično važnu ulogu u dječjem odrastanju i djetinjstvu. I o tome ću danas pisati.

 

Medo i ja.

 

Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili je možda bolje upitati se zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Mnogi roditelji zaziru od toga da djetetu u svoj dom dovedu neku životinju, što zbog vlastite komocije ili strahova, što zbog neinformiranosti o dobrobiti koju ljubimci donose njihovu djetetu.

U posljednje vrijeme roditelji i stručnjaci sve više govore o problematici visoke zastupljenosti ekrana u životima djece: mobitela, tableta, laptopa i ostalih gadgeta. Premda zasigurno postoje brojni pozitivni aspekti napretka digitalne tehnologije, njezinim negativnim aspektima najviše su podložna, ali i izložena upravo djeca. Znanstvena istraživanja i praksa suglasni su oko činjenice da kućni ljubimci odvlače djecu od ekrana i potiču ih na razne oblike aktivnosti – šetnju, češljanje, čišćenje, mijenjanje pijeska, davanje hrane i vode, igru…   

 

 

ZAŠTO IMATI LJUBIMCA

 

Dijete koje odrasta uz kućnog ljubimca, slažu se psiholozi, osim što razvija naklonost prema životinjama, odrasta u empatičnog i pažljivog čovjeka. Rano nauči što znači biti odgovoran i kako brinuti za druge. Ljubimac, osim što pomaže djeci u psihološkom smislu, predstavlja senzorni kontakt koji nijedan digitalni uređaj, npr. Tamagochi, ne može pružiti, a pomaže i u fizičkom razvoju djeteta, posebice ako je ljubimac pas. Znamo koliko brige i aktivnosti zahtjeva taj dlakavi član obitelji. Zasigurno ga malo dijete neće samo voditi u šetnju, ali šetnjom psa s nekim članom obitelji, dijete će od malih nogu naučiti važnost šetnje i kretanja, kao i odgovornosti. Dijete treba postepeno uključivati u vođenje brige o kućnom ljubimcu. Hranjenje, čišćenje, šetnja, mijenjanje pijeska, piljevine, vode…Važno je da se dijete uključi u sve te male aktivnosti, ovisno o svojoj dobi. Na taj način će dijete shvatiti da ljubimac nije igračka, nego živo biće koje treba brigu, njegu a najviše od svega, treba ljubav. Na koji način dijete, sukladno svojoj dobi, može sudjelovati u brizi za ljubimca?

Dijete staro od 3-5 godina : dijete je još malo i nije zrelo, od njega se ne može očekivati samostalna briga i skrb o ljubimcima. Malo dijete može gledati roditelje i članove obitelji kako se brinu o kućnim ljubimcima i preslikavati s vremenom te odnose. Dijete starije od 5 godine možemo početi uključivati u brigu za ljubimca, na način da ga upućujemo i postavljamo pitanja poput: „Znaš li gdje je hrana za mačku, dodaj mi je…“ ili „Gdje je vodilica za psa?“ i sl…

 

Od 5-10 godina:

 • Pomaže u hranjenju kućnim ljubimcima uz nadzor roditelja te čisti i sprema zdjelica i posude kućnih ljubimaca
 • Sprema igračke svog ljubimca na predviđeno mjesto
 • Pomaže u četkanju i češljanju uz nadzor odraslih

 

Između 5 i 10 godina života:

 • Hrani ljubimca i daje vodu, ovisno o dobi, u blizini odraslih,
 • Uz nadzor odraslih mijenja vodu u akvariju,
 • Ovisno o dobi, uz nadzor odraslih čisti mačkama pijesak i skuplja izmet za psom i
 • Pomaže u šetnji ovisno o veličini kućnog ljubimca

 

10 i više godina:

 • Samostalno vodi ljubimca u šetnju
 • Čisti kavez glodavaca i ptica
 • Samostalno mijenjanje vode ribama i kornjačama
 • Čisti, kupa i četka

 

 

 

MAČKA ILI PAS?

 

Mačke, mačići i psi najčešći su izbor djeteta za kućnog ljubimca. Bez obzira za koga se odlučite, dobro je prvo se obratiti nekom skloništu i udomiti životinju. Rijetko koje dijete će birati kunića, ribice ili pticu. I zato krenimo s mačkama!

Mačka ili mali mačići su vrlo prikladni kućni ljubimci za sve uzraste osim za izrazito malu djecu, tada druženje treba biti pod nadzorom roditelja. Većina odraslih mačaka zna se uspješno izmaknuti dohvatu malog djeteta ukoliko nije zainteresirana za igru i druženje. U vrijeme kad je moj sin bio mali, naš mačak strpljivo je podnosio njegovo guranje prsta u uho, usta, čupanje, povlačenje za rep. Nikada, ali baš nijednom nije ga ogrebao, ali bi mene u prolazu znao šapom ošinuti i upozoriti da je njegovu strpljenju došao kraj. Nemirno i znatiželjno dijete, ukoliko ne izgubi interes za pomalo ćudljivog ljubimca, naučit će se nježnosti i strpljenu. Mačke svoje zadovoljstvo izražavaju predenjem. Tijekom maženja mačke, u ljudskom se mozgu oslobađaju serotonin i dopamin koji umiruju um i poboljšavaju raspoloženje. Na taj se način snižava razina napetosti, agresivnosti i stresa. Mačke imaju pozitivno djelovanje kod alergija, pogotovo kod male djece. Istraživanja su pokazala da djeca mlađa od godinu dana koja imaju mačku kao ljubimca, tijekom odrastanja rjeđe razvijaju alergije.

 

Stručnjaci tvrde kako odrastanje uz psa može imati više dobrobiti za dijete. Više se igrati na otvorenom, što je danas neobično važno s obzirom da djeca sve više bremena provode uz razne ekrane. Pas kao kućni ljubimac potiče dijete na aktivniji život. On zahtijeva svakodnevnu šetnju i aktivniju igru. Djeca vole trčati za psom, na taj način dodatno vježbaju, a da toga nisu ni svjesna. On ublažava razinu stresa, djetetu pravi društvo te pruža ogromnu sreću i zabavu. Ne kaže se bez razloga da je pas čovjekov najbolji prijatelj.  Pored toga što je pas dobar prijatelj, zahvaljujući dobrom njuhu, pas može prepoznati upozoravajuće znakove nadolazećeg epileptičnog napada ili niske razine šećera koji dovodi do dijabetičke kome. Psi su sve učestalije uključeni u prevenciju zdravlja djeteta kao i njegovog razvoja. Psi pomagači i terapijski psi su sve učestaliji u odgojno obrazovnim ustanovama, ali to je dovoljno opsežna tema za zaseban članak.

 

 

DOBROBIT ZA RAZVOJ DJETETA

 

Socijalno-emotivni razvoj

 

Kad se radi o maloj djeci, uključenost, pozitivni poticaji i prihvaćanje predstavljaju važne momente za izgrađivanje samopoštovanja. Kad ispunjava zadatke primjerene svojoj dobi, to jest kada se zajedno s roditeljima brine o ljubimcu, dijete stječe osjećaj kompetentnosti. No cijeli taj proces ovisi o tome znaju li roditelji koji su zadaci primjereni njihovom djetetu, a koji nisu. Drugi aspekt socijalno-emocionalnog razvoja je empatija, djetetova sposobnost da razumije kako se druga osoba osjeća. Vlasnici ljubimaca pokazuju viši stupanj empatije od svojih vršnjaka koji ga nisu imali. Emocionalna potpora koju ljubimci pružaju ima nekih prednosti u odnosu na potporu koju pružaju ljudi. Ljubimci u ljudima stvaraju osjećaj bezuvjetne prihvaćenosti, za razliku od ljudi koji su skloni prosuđivanju i kritiziranju drugih. Takva iskrena privrženost može biti izvor potencijalne blagodati i užitka koje ljubimci donose djeci.

 

Kognitivni razvoj

 

Neki znanstvenici povezuju razvoj kognitivnih funkcija s druženjem djece i njihovih ljubimaca. No ima li zaista osnova za to, mogu li zaista ljubimci potaknuti razvoj kognitivnih funkcija? Posebice se naglašava razvoj govora. Ljubimac funkcionira kao slušač djetetova govora, ali i kao atraktivni verbalni poticaj, izazivajući komunikaciju u djetetu u formi pohvale, naredbi, hrabrenja i uskraćivanja. No ipak nema stvarnih dokaza koji bi podupirali ove hipoteze.

 

 

Jedna od najvećih prednosti odrastanja uz kućnog ljubimca svakako je ta što dijete čini nevjerojatno sretnim. Igra s kućnim ljubimcem podiže razinu serotonina i dopamina koji umiruju um i poboljšavaju raspoloženje. Igranje s kućnim ljubimcem, za to nam nije potrebna znanost, je čista zabava i sigurno će uljepšati dan svakom djetetu. Imati kućnog ljubimca velika je odgovornost za cijelu obitelj. Pokušajte razmisliti biste li pristali tetovirati si cijelo lice. Razina odluke imati li kućnog ljubimca je otprilike jednaka. Onog časa kada se odlučujete nabaviti, udomiti ili kupiti kućnog ljubimca, vi dobivate novog člana obitelji, Tako se prema njemu trebate i odnosite, jer u pitanju je živo biće.  A kad jednom odlučite, vjerujte, kućni ljubimci donose veliku sreću i radost u svaki dom. Uvuku vam se u srce i tu ostaju zauvijek.

 

Izvor fotografija: iz vlastitog albuma ili pixabay.com.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Zašto su kućni ljubimci značajni u razvoju djece?
03.01.2023.
Treba li dijete odrastati uz kućnog ljubimca? Ili, možda, zašto je dobro imati kućnog ljubimca? Evo što o tome kaž...
Zašto dabrovi grade brane?
12.01.2023.
Ako su dabrovi po nečemu poznati, onda je to po njihovoj fantastičnoj vještini gradnje riječnih brana! Ali, zašto i...
Spavate li dovoljno?
08.05.2023.
Zašto je važno da spavamo dovoljno? Koliko sati sna je potrebno djeci, a koliko odraslima?

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Analiza superoluje koja je poharala sjeverozapadnu Hrvatsku
20.07.2023.
Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu...