Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca – prosinac 2022.

02.01.2023.

Analizu napravio Nebojša Subanović, meteorolog

 

Više je prijedloga za određivanje etimologije naziva „prosinac.“ Jedan je kršćanskoga izvorišta i upućuje na to da je riječ o mjesecu u kojem se više „prosi“, to jest moli, što bi bilo povezano s adventskim običajima. Drugi prijedlog polazi od toga da je u tom mjesecu zimski suncostaj, pa bi to bio mjesec u kojem sunce „prosine“. Sličan naziv za ovaj mjesec postoji i u češkom jeziku (prosinec), a u slovenskom jeziku tradicionalni naziv prosinec označava siječanj. Stariji hrvatski nazivi koji su bili u uporabi u pojedinim krajevima bili su: velikobožičnjak (prema Božiću), gruden, dvanajstnik.

Latinsko ime ovog mjeseca, december, dolazi od riječi decem, a označava deseti mjesec Rimskog kalendara. Izvor etimologije: Wikipedia.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bio ovaj prosinac, inače za meteorologe, prvi zimski mjesec?

 

Temperatura

Temperatura zraka je u meteorologiji temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem te se stoga mjeri na visini od 2 metra. Dnevni hod temperature ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake te se može znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka, ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri. Pod utjecajem topline tla, uz samo tlo temperatura se zraka naglo mijenja, pa razlika između temperature zraka na 2 metra visine i one pri tlu može iznositi i do 10 °C.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, prosinac 2022.

 

Što se tiče srednjih mjesečnih temperatura, slobodno možemo reći da je prosinac 2022 bio daleko iznad prosjeka u zadnje dvadeset i dvije godine. Iako je bilo i hladnih jutara, ona nisu uspjela svesti prosinac u uobičajene zimske okvire. Izuzev Ogulina,  na analiziranim je postajama ovaj prosinac bio u rangu ili čak topliji od najtoplijeg u zadnje dvadeset i dvije godine.

 

Tablica srednjih temperatura, prosinac 2022. i najtopliji 2000.-2021.

 

Srednje su dnevne temperature bile relativno visoke i, čini se , s pozitivnim trendom prema kraju mjeseca. Sredinom mjeseca je uslijed dva prodora hladnog i vlažnog zraka došlo do kratkotrajnih zahlađenja.

 

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, prosinac 2022.

 

Iako je mjesec, generalno, bio vrlo topao, znatno topliji od višegodišnjeg prosjeka, niti na jednoj od analiziranih postaja nije oboren apsolutni mjesečni rekord tijekom zadnje 22 godine, a na većini postaja je bio i daleko ispod apsolutnih maksimuma u prosincu.

 

Tablica najviših mjesečnih temperatura u prosincu 2022. i maksimumi u periodu 2000.-2021.

 

Grafikon najviših dnevnih temperatura pokazuje kako je tijekom mjeseca bilo nekoliko prodora hladnog i toplog zraka. U kopnenim je krajevima u zadnjoj trećini mjeseca uočljivo naglo i jako zatopljenje koje je svoju kulminaciju imalo baš krajem godine.

 

Najviše dnevne temperature u prosincu 2022.

 

Grafikon najnižih dnevnih temperatura zraka, koje se uglavnom ostvaruju u jutarnjim satima, uglavnom prati oblik grafikona najviših dnevnih temperatura.

 

Najniže dnevne temperature u prosincu 2022.

 

Oborina

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Ovaj ćemo prosinac definitivno pamtiti kao kišovit. Mjesečne količine oborina na gotovo svim analiziranim postajama debelo prelaze srednjake tijekom perioda 2000.-2021.

 

Tablica oborina, prosinac 2022.

 

Iz grafikona dnevnih količina oborina je vidljivo da su oborine bile koncentrirane uglavnom u prvoj polovici mjeseca.

 

Graf dnevnih oborina u prosincu 2022.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca – veljača 2023.
02.03.2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrt...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...
Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca – prosinac 2022.
02.01.2023.
Kišovit i topao, daleko od predodžbe kako bi trebao izgledati zimski mjesec - bio bi najbolji opis prosinca 2022.
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti