Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca – listopad 2022.

03.11.2022.

autor: Nebojša Subanović

mjesto radnje: Hrvatska

Analizu napravio Nebojša Subanović, meteorolog

 

U slavenskim je jezicima listopad dobio ime po tome što u tom mjesecu najviše opada lišće. U slovenskom, poljskom, ukrajinskom, bjeloruskom i češkom jeziku listopad je izvorno ime za hrvatski mjesec studeni. Stari hrvatski nazivi za listopad u nekim su krajevima bili: Miholjščak po blagdanu sv. Mihaela Arkanđela kojim zapravo 29. rujna završava prethodni mjesec, kožaprst i desetnik.

Latinsko ime mjeseca October dolazi od riječi “octo“ (osmi mjesec) u rimskom kalendaru. Izvor: Wikipedia.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bio ovaj listopad?

 

Temperatura

Temperatura zraka je u meteorologiji temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem te se stoga mjeri na visini od 2 metra. Dnevni hod temperature ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake te se može znatno promijeniti pri naglim prodorima toplog ili hladnog zraka, ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri. Pod utjecajem topline tla, uz samo tlo temperatura se zraka naglo mijenja, pa razlika između temperature zraka na 2 metra visine i one pri tlu može iznositi i do 10 °C.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, listopad 2022.

 

Iz gornje je tablice vidljivo kako je ovogodišnji listopad bio osjetno topliji od višegodišnjeg prosjeka, mahom dva do tri stupnja Celzija. Gledajući srednjake, mogli bi reći da je u nekim krajevima bio najtopliji listopad u zadnje 22 godine! 

 

Tablica srednjih temperatura, listopad 2022. i najtopliji 2000.-2021.

 

Dnevne su temperature u kopnenim krajevima najviše ovisile o duljini zadržavanja jutarnjih magli, a početkom zadnje trećine mjeseca dolazi do naglog zatopljenja koje značajno podiže i srednje mjesečne vrijednosti. Uočljiva je značajna razlika u srednjim dnevnim temperaturama obalnih i kopnenih gradova.

 

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, listopad 2022.

 

Iako su srednje mjesečne temperature bile više ili u okvirima višegodišnjeg prosjeka, dnevni maksimalci su na svim promatranim postajama ispod rekordnih vrijednosti tijekom zadnje 22 godine.

 

Tablica najviših mjesečnih temperatura u listopadu 2022. i maksimumi u periodu 2000.-2021.

 

Grafikon najviših mjesečnih temperatura pokazuje velike fluktuacije u kopnenim krajevima što je posljedica različitih trajanja jutarnjih magli. Najviše dnevne temperature na Jadranu pokazuju priličnu konstantnost.

 

Najviše dnevne temperature u listopadu 2022.

 

Na grafikonu najnižih dnevnih temperatura zraka, koje se uglavnom ostvaruju u jutarnjim satima, vidi se osjetna razlika između kopnenih i obalnih postaja. Isto tako, vidljiv je i nagli skok temperatura oko 24. listopada.

 

Najniže dnevne temperature u listopadu 2022.

 

Oborina

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktički sve meteorološke elemente i pojave.

Ovaj ćemo listopad definitivno pamtiti kao vrlo suh. Na svim su promatranim postajama iznosi mjesečnih količina oborina primjereniji dnevnim vrijednostima! U Zadru oborina gotovo da nije ni bilo.

 

Tablica oborina, listopad 2022.

 

Iz grafikona dnevnih količina oborina vidljivo je kako je nešto malo kišilo na početku mjeseca, te ponovo tek pred sam njegov kraj.

 

Graf dnevnih oborina u listopadu 2022.

 

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...
Ocjena mjeseca – veljača 2023.
02.03.2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrt...
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...
Ocjena mjeseca: prosinac 2021.
04.01.2022.
Prosinac (lat. december) dvanaesti je i zadnji mjesec godine po gregorijanskom kalendaru, a meteorolozi ga smatraju prvi...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...