Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca – kolovoz 2022.

02.09.2022.

autor: Nebojša Subanović

mjesto radnje: Hrvatska

Naslovnica: suho korito sastavnice Zrmanje kod Ervenika. Foto: Nebojša Subanović

Kolovoz (lat. Augustus) je osmi mjesec u godini po gregorijanskom kalendaru i ima 31 dan.

U hrvatskom jeziku ime je dobio po tome što se u tom mjesecu odvozi pokošeno žito. Ostali slavenski narodi nemaju sličnoga naziva za neki mjesec. Stariji nazivi za ovaj mjesec u nekim hrvatskim krajevima bili su: velikomešnjak (po blagdanu Velike Gospe), kolovožnjak, osemnik.

U mnogim drugim jezicima, ime je dobio od latinskoga  Augustus. Od reforme Rimskoga kalendara, „sekstilis” (šesti mjesec) nazvan je po imenu Rimskog cara Augusta. (Wikipedia)

Pogledajmo kakav je, u meteorološkom smislu, bio ovogodišnji kolovoz. Obradili smo podatke s osam službenih meteoroloških postaja koje „pokrivaju“ cijelu Hrvatsku.

 

Temperatura

 

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake, a može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri.

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, kolovoz 2022.

Kao i srpanj, i ovaj će kolovoz biti mjesec za pamćenje. Na svim je promatranim meteorološkim postajama bio topliji od višegodišnjeg prosjeka 2000-2021 ponegdje i za gotovo dva stupnja Celzija!

Tablica srednjih temperatura, kolovoz 2022. i najtopliji 2000.-2021.

Kada se gledaju kolovozi u protekle dvadeset i dvije godine, ovaj je na promatranim postajama ipak bio nešto malo hladniji od najtoplijih, a koji su mahom bili u 2003. godini.

Kada se gledaju apsolutni maksimumi, u ovom su kolovozu na mjernim postajama Dubrovnik Gorice i Zadar Puntamika obarani temperaturni rekordi za zadnje dvadeset i dvije godine!

Tablica najviših mjesečnih temperatura u kolovozu 2022. i maksimumi u periodu 2000.-2021.

Na grafikonu srednjih dnevnih temperatura zraka vidljivo je kako nije bilo većih fluktuacija izuzev dva kraća slabija zahlađenja, sredinom mjeseca te oko 23. kolovoza.

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, kolovoz 2022.

Grafikon najviših mjesečnih temperatura uglavnom prati grafikon srednjih dnevnih temperatura.

Najviše dnevne temperature u kolovozu 2022.

Najniže dnevne temperature u kolovozu 2022.

 

Oborina

 

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Oborine su ovog kolovoza podbacile na svim promatranim postajama i za cijelu zemlju bi mogli reći da je bio sušan mjesec.

Tablica oborina, kolovoz 2022.

Graf dnevnih oborina u kolovozu 2022.

Na grafikonu oborina mogu se uočiti tri prolaska atmosferskih fronti, dok su ostale, manje oborine uglavnom iz konvektivne naoblake (kumulusi kongestusi i kumulonimbusi) koja je uobičajena za ovo doba godine.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca – veljača 2023.
02.03.2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrt...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...
Ocjena mjeseca: prosinac 2021.
04.01.2022.
Prosinac (lat. december) dvanaesti je i zadnji mjesec godine po gregorijanskom kalendaru, a meteorolozi ga smatraju prvi...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...