Popularna meteorologija

Munje i gromovi

31.07.2022.

autor: Đurđica Marković

U svijetu u kome živimo mnogo je opasnih pojava. Jedna od njih je i munja. Malo je onih koji ostaju ravnodušni kad njen bljesak propara nebesko prostranstvo. Moć munje prepoznata je davno, davno, pa munje i gromove nalazimo u svjetskoj mitologiji, gdje ih predstavljaju mahom najmoćniji bogovi, čime se od davnina pokazuje poštovanje prema toj snažnoj prirodnoj pojavi. Tako je, primjerice, bog munje u grčkoj mitologiji Zeus, a u norveškoj Thor.

Iako se munje proučavaju od davnina, i nakon niza od nekoliko stotina, pa čak i tisuća godina, najmanje su istražen i najmanje razumljiv fenomen na Zemlji. Svake sekunde na kugli zemaljskoj sijevne oko milijun munja, no samo stotinjak pogađa tlo.

Štete prouzročene udarom munje rastu iz godine u godinu, pa se samo u Europi iznosi mjere milijardama eura. Statistički, svaki četvorni kilometar Zemljine površine godišnje pogode barem tri munje.

Pod grmljavinom podrazumijevamo i vizualni (munje) i zvučni (grmljenje) efekt. Bez obzira da li je munja pozitivna ili negativa, grmljenje se razvija na isti način. Grmljenje je zvučni val nastao od velike topline stvorene munjom (temperatura munje doseže i 30.000 °C). Električni izboj u trenutku zagrije zrak oko sebe, a zrak se zagrijavanjem širi. Što se brže zagrijava, to se brže širi, ako se zrak zagrije na 30 000 stupnjeva u vrlo kratkom vremenu, dolazi do eksplozivne ekspanzije. Zrak se tako brzo širi da stlačuje zrak ispred sebe i formira zvučni val.

Kad munja udari, val se javlja u svakoj točki munje, i ako je munja u blizini, zvučat će kao vrlo kratak prasak, no ako je munja udaljena, zvuk se rasteže i smanjuje mu se intenzitet, te do slušatelja dolaze zvukovi s različitih točaka munje, zbog čega kombinacija valova slušatelju koji je jako udaljen zvuči kao kontinuirano tutnjanje. Inače se grmljenje može čuti i do 16 km daleko od munje, a koliko će se daleko čuti, ovisi o temperaturi zraka.

Fotografije: pixabay.com

 

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Djeluje li vrijeme na vas?
06.09.2021.
Je li, i u kolikoj mjeri, vrijeme odgovorno za to kako se osjećamo
Umiru li vanzemaljci mladi?
13.03.2022.
Po svemu sudeći, planete veličine Zemlje u nastanjivim zonama su prije pravilo nego iznimka. Samo u našoj galaktici i...

Najčitaniji drugih kategorija

Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Studeni
01.11.2022.
Dani su sve kraći i hladniji, sunca je sve manje, a kiše su sve češće i dugotrajnije … Stigla je kasna jesen
Ekranitis? Digitalni autizam? Koliko su ekrani krivi za to?
17.01.2023.
Zdrav razum nam govori da niti možemo, niti trebamo bježati od modernog doba, no trebaju li i djeca toliko biti izlož...
Siječanj
01.01.2023.
Saznajte kakav je prvi mjesec u godini u Hrvatskoj, mjesec koji krase mnogi superlativi!