Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca – lipanj 2022.

01.07.2022.

autor: Nebojša Subanović

mjesto radnje: Hrvatska

Lipanj (lat. junius) šesti je mjesec u godini po gregorijanskom kalendaru i ima 30 dana.

U slavenskim jezicima, lipanj je dobio ime po stablu lipe koje u tom mjesecu cvate. U poljskom jeziku postoji sličan naziv (lipiec), ali označuje hrvatski srpanj. Litavski jezik također poznaje naziv liepa za srpanj. Ostali hrvatski nazivi za ovaj mjesec rabljeni su u različitim krajevima, a obuhvaćaju nazive: ivanščak (po blagdanu sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja), klasen, rožencvet.

Latinsko ime dobio je od latinskog Iunius. Tim imenom su ga nazvali po rimskoj boginji i kraljici neba, te zaštitnici vjenčanja - Junoni (Iuno), ženi Jupitera. U Rimskom kalendaru bio je četvrti mjesec u godini.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bio ovaj lipanj?

 

 

Temperatura

 

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake i može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri.

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, lipanj 2022.

Već na prvi pogled je jasno kako će ovogodišnji lipanj biti lipanj za pamćenje. Na svim je promatranim meteorološkim postajama bio topliji od višegodišnjeg prosjeka 2000-2021 i to za oko 3 °C!

Tablica srednjih temperatura, lipanj 2022. i najtopliji 2000.-2021.

Iz tablice srednjih mjesečnih temperatura ovoga srpnja i najtoplijih u periodu 2000-2021, vidljivo je da je ovaj lipanj bio u rangu s najtoplijim lipnjima zadnje dvadeset i dvije godine! U Zadru, Rijeci i Kninu ovaj je lipanj čak bio najtopliji u referentnom periodu.

Na grafikonu srednjih dnevnih temperatura zraka vidljivo je da je temperatura gotovo cijelog mjeseca bila visoka, osim kraćeg zahlađenja u prvoj trećini, a koje je posljedica prelaska hladne fronte preko naših krajeva.

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, lipanj 2022.

Ovaj će lipanj ostati zapamćen ne samo zbog visokih srednjih temperatura zraka veći i zbog apsolutnih ostvarenih maksimuma. Tako su ovog lipnja, od promatranih postaja, ostvareni najviši apsolutni maksimumi u Gospiću, Kninu, Ogulinu, Rijeci i Zadru tijekom zadnje dvadeset i tri godine.

Tablica najviših mjesečnih temperatura u lipnju 2022. i maksimumi u periodu 2000.-2021.

Grafikon najviših mjesečnih temperatura također lijepo ocrtava prolazak hladne atmosferske fronte ali i nagli skok temperatura na samom kraju mjeseca.

Najviše dnevne temperature u lipnju 2022.

Najniže dnevne temperature u lipnju 2022.

 

Oborina

 

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Oborine su ovog lipnja podbacile na svim promatranim postajama, na nekima i vrlo značajno, kao na primjer na postaji Split Marjan.

Tablica oborina, lipanj 2022.

Graf dnevnih oborina u lipnju 2022.

U grafikonu oborina vidi se prolazak atmosferske fronte, u biti prvo prolazak tople pa hladne fronte koja je donijela doslovno kratkotrajno osvježenje. Ostale oborine vidljive na grafu su konvektivnog tipa, kratkotrajni pljuskovi, u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske često praćeni jakom tučom.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca: prosinac 2021.
04.01.2022.
Prosinac (lat. december) dvanaesti je i zadnji mjesec godine po gregorijanskom kalendaru, a meteorolozi ga smatraju prvi...
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...
Ocjena mjeseca: ožujak 2022.
01.04.2022.
Pretpostavlja se kako hrvatsko ime, ožujak, dolazi od riječi „laž“ u smislu lažljivosti, prevrtljivosti tog mjes...
Ocjena mjeseca - rujan 2021.
04.10.2021.
Analizirali smo rujan 2021. i usporedili s nekim višegodišnjim prosjecima.

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
31.08.2021.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...
Listopad
01.10.2021.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti