Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca: travanj 2022.

03.05.2022.

autor: Nebojša Subanović

Travanj, lat. Aprilis, četvrti je mjesec po gregorijanskom kalendaru i ima trideset dana. Latinski naziv se veže uz aperiere (otvoriti) i apricus (sunčan). Hrvatsko ime dolazi od riječi trava, a u nekim su krajevima stariji nazivi bili jurjevščak, po blagdanu sv. Jurja, traven i mali traven.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bio ovaj travanj?

 

Temperatura

 

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake i može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, travanj 2022.

Iz gornje je tablice prilično razvidno kako je ovaj travanj na svim promatranim postajama, izuzev Rijeke, bio hladniji od višegodišnjeg prosjeka u zadnje dvadeset i dvije godine dok je u Rijeci bio sukladan prosjeku. Iz donje je tablice vidljivo kako je ovaj travanj bio i osjetno hladniji od najtoplijih u promatranom razdoblju. Najtopliji travnji su bili uglavnom u 2007. i 2018. godini.

 

Tablica srednjih temperatura, travanj 2022. i najtopliji 2000.-2021.

Na grafikonu srednjih dnevnih temperatura zraka je vidljiv blagi uzlazni trend uz tri jača zahlađenja u razmacima od sedam do deset dana. Zahlađenja su vezana uz prodore frontalnih poremećaja koji su lako vidljivi u grafikonu oborina.

 

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, travanj 2022.

Slično kao i sa srednjim mjesečnim temperaturama, tako su i apsolutni maksimumi ovog travnja niži od onih ostvarenih u travnjima zadnje dvadeset i dvije godine. Kod nekih je postaja, kao npr. Dubrovnika, ta razlika prilično velika.

 

Tablica najviših mjesečnih temperatura u travnju 2022. i maksimumi u periodu 2000.-2021.

Grafikon najviših mjesečnih temperatura također lijepo ocrtava prolaske atmosferskih fronti te zadržavanje hladnijeg i nestabilnijeg zraka u zadnjoj trećini mjeseca.

 

Najviše dnevne temperature u travnju 2022.

Najniže dnevne temperature u travnju 2022.

 

Oborina

 

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Oborine su ovog travnja podbacile na svim promatranim postajama, no za razliku od ožujka 2022., ne bi ga mogli smatrati sušnim.

 

Tablica oborina, travanj 2022.

 

Graf dnevnih količina oborine u travnju 2022.

U grafikonu oborina se vide dva prolaska atmosferskih fronti, prvi na samom početku mjeseca, a drugi nekoliko dana kasnije. Tijekom zadnje trećine mjeseca nad Hrvatskom se zadržavao vlažan i nestabilan zrak što je rezultiralo povremenim, uglavnom slabim oborinama.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca – veljača 2023.
02.03.2023.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime, a zbog prevrt...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...
Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca – prosinac 2022.
02.01.2023.
Kišovit i topao, daleko od predodžbe kako bi trebao izgledati zimski mjesec - bio bi najbolji opis prosinca 2022.
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...

Najčitaniji drugih kategorija

Što je to HAARP?
11.07.2022.
HAARP je jedan od omiljenih pojmova teoretičara urota. Može li se njime utjecati na vremenske prilike? Ili se radi o s...
Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Listopad
01.10.2023.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Rujan
01.09.2023.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan