Ocjena mjeseca

Ocjena mjeseca: travanj 2022.

03.05.2022.

autor: Nebojša Subanović

Travanj, lat. Aprilis, četvrti je mjesec po gregorijanskom kalendaru i ima trideset dana. Latinski naziv se veže uz aperiere (otvoriti) i apricus (sunčan). Hrvatsko ime dolazi od riječi trava, a u nekim su krajevima stariji nazivi bili jurjevščak, po blagdanu sv. Jurja, traven i mali traven.

No, kakav nam je, u meteorološkom smislu, bio ovaj travanj?

 

Temperatura

 

Temperatura zraka, u meteorologiji, je temperatura u prizemnom sloju atmosfere koja nije uvjetovana toplinskim zračenjem tla i okoline ili Sunčevim zračenjem. Mjeri se na visini od 2 metra iznad tla. Temperatura zraka mijenja se tijekom dana i tijekom godine. Dnevni hod ovisi o dobu dana i veličini i vrsti naoblake i može se znatno promijeniti pri naglim prodorima toploga ili hladnoga zraka ili pri termički jako izraženim vjetrovima, na primjer fenu ili buri.

 

Tablica najviših, najnižih i srednjih temperatura, travanj 2022.

Iz gornje je tablice prilično razvidno kako je ovaj travanj na svim promatranim postajama, izuzev Rijeke, bio hladniji od višegodišnjeg prosjeka u zadnje dvadeset i dvije godine dok je u Rijeci bio sukladan prosjeku. Iz donje je tablice vidljivo kako je ovaj travanj bio i osjetno hladniji od najtoplijih u promatranom razdoblju. Najtopliji travnji su bili uglavnom u 2007. i 2018. godini.

 

Tablica srednjih temperatura, travanj 2022. i najtopliji 2000.-2021.

Na grafikonu srednjih dnevnih temperatura zraka je vidljiv blagi uzlazni trend uz tri jača zahlađenja u razmacima od sedam do deset dana. Zahlađenja su vezana uz prodore frontalnih poremećaja koji su lako vidljivi u grafikonu oborina.

 

Grafikon srednjih dnevnih temperatura, travanj 2022.

Slično kao i sa srednjim mjesečnim temperaturama, tako su i apsolutni maksimumi ovog travnja niži od onih ostvarenih u travnjima zadnje dvadeset i dvije godine. Kod nekih je postaja, kao npr. Dubrovnika, ta razlika prilično velika.

 

Tablica najviših mjesečnih temperatura u travnju 2022. i maksimumi u periodu 2000.-2021.

Grafikon najviših mjesečnih temperatura također lijepo ocrtava prolaske atmosferskih fronti te zadržavanje hladnijeg i nestabilnijeg zraka u zadnjoj trećini mjeseca.

 

Najviše dnevne temperature u travnju 2022.

Najniže dnevne temperature u travnju 2022.

 

Oborina

 

Oborina je voda koja u tekućem ili čvrstom stanju pada iz oblaka na tlo ili nastaje na tlu kondenzacijom, odnosno odlaganjem (depozicijom) vodene pare iz sloja zraka koji je u izravnom dodiru s tlom (hidrometeori). Zajedno s česticama koje padajući ne dopiru do tla, koje su raspršene u atmosferi ili vjetrom uzdignute sa Zemljine površine, oborine čine skupinu hidrometeora. Oborina kao meteorološka pojava nastaje kao rezultat mnogih fizičkih procesa koji uključuju praktično sve meteorološke elemente i pojave.

Oborine su ovog travnja podbacile na svim promatranim postajama, no za razliku od ožujka 2022., ne bi ga mogli smatrati sušnim.

 

Tablica oborina, travanj 2022.

 

Graf dnevnih količina oborine u travnju 2022.

U grafikonu oborina se vide dva prolaska atmosferskih fronti, prvi na samom početku mjeseca, a drugi nekoliko dana kasnije. Tijekom zadnje trećine mjeseca nad Hrvatskom se zadržavao vlažan i nestabilan zrak što je rezultiralo povremenim, uglavnom slabim oborinama.

Analiza je napravljena temeljem podataka izmjerenih na službenim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prikupljenih preko međunarodne razmjene meteoroloških podataka. Službenu ocjenu mjeseca možete naći na njihovim stranicama.

Najčitaniji u ovoj kategoriji

Ocjena mjeseca: listopad 2021.
04.11.2021.
Listopad 2021. je prvi „pravi“ jesenski mjesec, a ovogodišnji je potvrdio tu reputaciju. Opet smo analizirali tempe...
Ocjena mjeseca: prosinac 2021.
04.01.2022.
Prosinac (lat. december) dvanaesti je i zadnji mjesec godine po gregorijanskom kalendaru, a meteorolozi ga smatraju prvi...
Ocjena mjeseca: veljača 2022.
02.03.2022.
Veljača, drugi mjesec u godini, posljednji je pravi zimski mjesec i jedini u godini koji ima žensko ime. Zbog toga mu...
Ocjena mjeseca: ožujak 2022.
01.04.2022.
Pretpostavlja se kako hrvatsko ime, ožujak, dolazi od riječi „laž“ u smislu lažljivosti, prevrtljivosti tog mjes...
Ocjena mjeseca: travanj 2022.
03.05.2022.
Hrvatsko ime ovog mjeseca dolazi od riječi trava, a stari Rimljani su ga vezivali uz pojmove "otvaranje" (aperiere) i "...

Najčitaniji drugih kategorija

Tri marčane bure
26.02.2022.
Jesu li tri marčane bure bure mit ili stvarnost? Analiza meteoroloških podataka je dala jasan i nedvosmislen odgovor!
Pustinja Atacama
02.09.2021.
Najsuše mjesto na Zemlji s predjelima u kojima 400 godina nije pala kap kiše
Rujan
01.09.2022.
Na početku smo klimatološke jeseni, saznajte kakve vremenske prilike karakteriziraju mjesec rujan
Listopad
01.10.2022.
Mjesec u kom temperature zraka počinju padati ispod srednjih godišnjih vrijednosti
Volite li kišu?
30.09.2021.
U zapadnoj civilizaciji na nju gledamo uglavnom s neodobravanjem, no u mnogim dijelovima svijeta predstavlja radost i u...